Bu işte bir 'cins'lik var
TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) 2018 yılına ait 81 İl için Karşılaştırmalarla cinsiyet eşitçiliği karnesi yayınlandı. Kayseri ,cinsiyet eşitçiliği karnesinde 2012 - 2017 yılları arasında ne düzeye geldi? TEPAV tarafından açıklanan karnede, Kayseri iyi not alabildi mi?
Türkiye'nin kadın erkek eşitliğini il düzeyinde ölçmek ve illerin durumunu kadın eşitliği açısından değerlendirmek, ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik politikaları tanımlamak amacıyla hazırlanan “81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi” isimli ilk rapor,TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) tarafından 2014 yılında yayımlandı. Rapor, ülke ölçeğinde ağırlıklı olarak 2011- 2012 yılına ait veri kaynaklarını kullanarak; eşitsizlik düzeylerine göre illeri sıralandı.
Çalışmanın nihai amacı, bölgesel ve ulusal düzeyde cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politika diyalogunun geliştirilmesine zemin hazırlamak, ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının yaygın bir biçimde önündeki engelleri kaldırmaya yönelik, tutum ve davranış biçimlerinin değişmesine katkı sunmak amacıyla hazırlanan raporun bir yenisi ise Doktor Asmin Kavas ve ekibi tarafından2018 Mart ayında düzenlendi.
“ 2016 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından yapılan Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde Türkiye, 159 ülke arasında 71. sırada, Dünya Ekonomi Forumu 2017 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'nda ise 144 ülke içinde 128. sırada yer aldı.İlki 2012 yılı verileri kullanılarak çıkarılan, 2015 ve en son 5 yıl aradan sonra üçüncüsü güncellenen Türkiye'nin iller ölçeğinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği karneleri incelendiğinde, Türkiye'nin cinsiyet eşitsizliğinde endeks puanlarını düşürdüğü, eşitsizlik aralığını her geçen dönem bir önceki döneme göre daha çok azalttığı ve iyileşmelerin gerçekleştiği dikkatleri çekmektedir.” İfadelerine yer verilen raporda 2012 yılından 2017 yılına kadar geçen 5 yıllık dönemdeki iyileşmelerin özellikle Aksaray, Adana,Antalya, Muğla, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Eskişehir, Ankara,Mersin, Kırşehir, Kırıkkale, Nevşehir, Kayseri, Bartın, Karabük, Kayseri, Kastamonu, Çankırı,Çorum, Giresun, Trabzon, Artvin, Şırnak, Hakkari, Mardin, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde yaşandığı ifade edildi.
Kayseri bu rakamların neresinde?
81 ilin kadın güçlenmesindeki yaşanan değişimi, ve illerin kadın güçlenme endekslerine bakıldığında
2015-2017 yılı karşılaştırmasına göre 32 ilin kadın güçlenme endeksinde bir önceki döneme göre küçük de olsa iyileşmeler yaşandığı, 49 ilde ise endeks değerlerinde düşüşler olduğu dikkat çekiyor. Kayseri ise rakamsal olarak gerileme göstermiyor fakat 2 yıl öncesine göre dikkat çekici bir ilerleme de kaydedemediği görülüyor. Diğer illerdeki gerileme nedeniyle Kayseri ilerlemese de ilerleyen iller arasında yerini aldı.
İŞTE 81 İÇİNDE KAYSERİ'NİN CİNSİYET EŞİTÇİLİĞİ TABLOSU:
Haber: Güler Ruhsar AKTAŞ