Bu görüntülerin yer aldığı binalara Kayseri'de 'Sağlam' raporu verdiler!

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kayseri'de kafa karıştıran hasar tespit! Uzmanlar günlerdir uyarıyor ama Kayseri'de yıpranmış, dökülmelerin olduğu bina kolonları, dışa taşmış demirler, binada gider boruları için kirişlerin delinmesi gibi ortaya çıkan manzaralar korkuturken, bu yöndeki binalara da hasar tespit ekiplerince 'hasarsız' denilmesi kafaları karıştırdı.

TAKİP ET >>

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kayseri'de de vatandaşların başvuruları işle birlikte binalarda hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
KAYSERİ'DE KAÇ BAŞVURU YAPILDI, KAÇ BİNA İNCELENDİ! SONUÇ NE ÇIKTI?
Kayseri Valiliğinden önceki gün yapılan açıklamada il genelinde Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği İl Müdürlüğünce toplam 12bin 550 başvurudan 2955 adet yapının hasar tespit çalışmasının yapıldığı, bunlardan 1662 hasarsız, 1151 az hasarlı, 21 orta hasarlı ve 121'inin de ağır hasarlı yapı olduğunun tespit edildiği ifade edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili kapsayan depremlerin ardından hasar tespit çalışma sürecinin nasıl yapıldığına yönelik kamu spotu filmi hazırladı ve filmde süreci anlattı. Ayrıca kamu spotu videosunda vatandaşların hasar tespitleriyle ilgili bilgi edinme ve itiraz süreçleri yer aldı.

HASAR TESPİT SÜRÜYOR
Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede “Hasar tespit çalışmaları tüm dünya literatüründe yer aldığı gibi gözlemsel incelemeye dayalıdır. Bu incelemede binaların kolon, perde, kiriş gibi taşıyıcı olan ve bölme duvar ve kaplama gibi taşıyıcı olmayan elemanlarında oluşan hasarlar belirlenmektedir. Binalar hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olarak sınıflandırılmaktadır” denildi.
İTİRAZ BAŞVURULARI DA 1 AYLIK SÜRE İÇİNDE YAPILACAK
Yine binanın hasar durumu e-Devlet ya da www.hasartespit.csb.gov.tr adresinden öğrenilebiliyor. Yetkililer, ağır hasarlı ve acil yıkılacak binaların kesinlikle kullanılmaması gerektiği belirtiyor. Hasar tespit çalışmalarına yönelik itiraz başvuruları da 1 aylık süre içinde e-Devlet ve iletişim ofislerine yapılabilecek. Bakanlık, hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık itiraz süresinin bulunduğunu açıkladı.

KAYSERİ'DE KAFA KARIŞTIRAN TABLO…
Diğer yandan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Kayseri'de de hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bu konuda bazı bölgelerde ortaya çıkan tablo ise akıllarda soru işaretleri bıraktı. Yıpranmış, dökülmelerin olduğu bina kolonları, dışa taşmış demirler, binada gider boruları için kirişlerin delinmesi gibi ortaya çıkan manzaralar korkuturken, bu yöndeki binalara da hasar tespit ekiplerince “hasarsız” denilmesi kafaları karıştırdı. Zira deprem sonrası uzmanlar, deprem bölgelerinde yaptıkları incelemelerde yıkılan binalardaki taşıyıcı kolonların ve kirişlerin kesilmesine, yıpranmasına günlerdir dikkat çekiyor ve uyarıyor. Kayseri'de de binalarda ortaya çıkan bu yöndeki durumlara “Hasarsız” denilmesi kafaları karıştırdı. Bu konuda yetkililerden açıklama bekleniyor.
Bu fotoğraflar da Kayseri'de çekildi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklii Bakanlığının www.hasartespit.csb.gov.tr adresindeki sisteme yüklendi. Fotoğrafların ait olduğu binalara yönelik "Durum" bölümünde "Hasarsız" ibaresinin yazması ise akıllarda soru işaretleri bıraktı.


Bakmadan Geçme