Borsa'da işlem gören Kayseri firması KARSU'nun sahibi kim?

KARSU Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi nasıl kuruldu? Hangi yılda Borsa'ya açıldı? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

TAKİP ET >>

1973 yılında Arif Molu'nun girişimleriyle kurulan KARSU Tekstil, Kayseri'nin köklü şirketlerinden olup 38 ülkeye ihracat gerçekleştiren Kayseri şirketidir. 1976 yılında iplik üretimine başlayan şirket 25 ortaklı KARSU Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi olarak kurulmuştur.


İhracata ağırlık vererek hızlı bir yükselişe geçen KARSU tekstil, teknolojik yenilemeler ve arge çalışmalarıyla Türkiye'nin en büyük tekstil kuruluşlarından biri haline gelmiştir. Yurt içi ve yurt dışında adını duyuran KARSU, sektöründe bir marka haline gelmiştir.


1994 yılında Borsa'ya açılan şirket “KRTEK” koduyla Ana Pazar'da işlem görmektedir. Şirketin KAP'a bildirdiği ilk çeyrek bilançosu Net Dönem karı ise; 15.493.800 TL'dir. KAP'da yer alan bilgiye göre şirketin yönetim kurulu ise şu şekildedir; “Yönetim Kurulu Başkanı Sıla Azra Seyok, Yönetim Kurulu Üyesi Metin Molu, Yönetim Kurulu Başkanvekili Arif Molu, Yönetim Kurulu Üyesi-Genel Müdür Nevzat Seyok, Yönetim Kurulu Üyeleri; Hüseyin Sami Çelik, Türkay Aydın, Hüseyin Faik Açıkalın, Mustafa Saruhan Hatipoğlu, Fatih Arabacıoğlu”

KARSU TEKSTİL KURUCUSU ARİF MOLU KİMDİR?
KARSU Tekstil kurucu önderi olan Kayserili hayırsever Arif Molu'nun şirket sitesindeki biyografisine şu şekilde yer verilmiştir; “Şirketimizin kurucu önderi olan Arif MOLU, 1901 yılında varlıklı bir ailenin çocuğu olarak Kayseri'de doğmuş, Rüştiye ve İdadi eğitimlerinden sonra 1919 yılında ticarete başlamıştır. 1923 yılına kadar Kayseri'de zücaciye ve gazyağı, sonra da Mersin'de demir ve sac ticareti ile meşgul olmuştur. 1926-27 yılında ortaklarıyla beraber Ankara-Kayseri demiryolu hattının son otuz kilometresinin taşeronluğunu, 1927-30 yılları arasında da Kayseri-Sivas demiryolu hattının bir bölümünün müteahhitliğini üstlenmiştir. Daha sonra Niğde-Ulukışla, Afyon-Sandıklı, Diyarbakır-Cizre demiryolu hatlarının müteahhitliğini yapmış ve bu arada Niğde Gebere barajını inşa etmiştir.


Kayseri'de, bir kısmı dedesinden kalan arazi üzerinde, Molu Çiftliği olarak bilinen, dönemin en büyük ve en modern çiftliğini kurmuş, burada bağcılık, meyvecilik ve Kayseri'de ilk defa şeker pancarı üretimine başlamıştır.
1950'lerin başında Nuh Naci Yazgan tarafından bağış olarak yaptırılan Kayseri Verem Hastanesi'nin müteahhitliğini üstlenmiş, 1954 yılında Kayseri'de ilk defa çok ortaklı bir halk şirketi oluşturulmasına ve bu şirket eliyle Kayseri Şeker Fabrikası'nın kurulmasına öncülük etmiştir. 1955-57 yılları arasında bazı işadamlarıyla birlikte bir anonim şirket oluşturmak suretiyle Orta Anadolu Mensucat Fabrikasını kurmuş ve böylece sanayiciliğe yönelmiştir.
Arif Molu 1970'li yılların başından itibaren yine çok ortaklı bir şirket marifetiyle KARSU Tekstil Fabrikasını kurmaya teşebbüs etmiş, bu fabrikanın temelinin atıldığı 1973 yılının sonbaharında müessif bir kaza geçirmiş, Ankara'da yaklaşık üç ay süren bir tedaviden sonra, maalesef binaların yükseldiğini ve fabrikanın açılışını göremeden, 23 Aralık 1973 tarihinde, 72 yaşında vefat etmiştir.
Arif Ağa unvanıyla tanınan Arif Molu birçok hayır işlerine de öncülük etmiştir. 1940'lı yılların sonunda Kayseri'de ilk İmam-Hatip Lisesi'nin açılması, 1960'lı yılların başında Ulu Cami'nin restorasyonu, 1964 yılında Kayseri İslâm Enstitüsü'nün kurulması onun gayretleriyle gerçekleşmiş ve 1982 yılında bu Enstitü Erciyes Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi haline dönüşmüştür.
Eğitime büyük önem veren Arif Molu, dört oğlunun Almanya'da yüksek eğitim görmesini sağlamış, maddi imkânı olmayan birçok gence de lise ve üniversite eğitimi alması için destek vermiştir.

ARİF MOLU'NUN 4 OĞLU KİMLERDİR?

KARSU Tekstil kurucu önderi olan Arif Molu'nun 4 oğlu'nun şirket sitesindeki biyografilerine ise şu şekilde yer verilmiştir;
Sait Molu: Arif Ağanın en büyük oğlu Sait Molu, İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Almanya'da hukuk doktorası yapmış, Türkiye'ye dönünce Orta Anadolu Mensucat Fabrikası'nın Genel Müdürlüğü görevini üstlenmiştir. Daha sonra Ankara'da, Maden Yardım Komisyonu'nda hukuk müşavirliği yapmış, 1970'li yılların başında babasıyla birlikte KARSU Tekstil'in kuruluşuna girişmiş, onun vefatı üzerine Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenmiş ve 2014 yılı Temmuz ayındaki vefatına kadar bu görevi yürütmüştür.
Faruk Molu: İkinci oğlu Faruk Molu İstanbul Hukuk Fakültesinden mezuniyetinin ardından Almanya'da ekonomi tahsil etmiş, 1960'ların başında Türkiye'ye döndükten sonra uzun süre Devlet Planlama Teşkilatı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, Devlet Sanayi Bankası Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunmuş, son görev yeri olan TÜBİTAK'tan 1982 yılında emekli olup Kayseri'ye gelmiş ve yaklaşık yirmi yıl süreyle KARSU Tekstil Genel Müdürlüğü, yönetim kurulu başkan yardımcılığı ve üyeliği görevini yürütmüştür. Bu arada Kayseri Serbest Bölgesi'nin kuruluşunu gerçekleştirmiş, Yamula Barajı'nın kuruluşuna öncülük etmiş, Kayseri Sanayici ve İşadamları Derneği'ni kurmuş ve uzun yıllar başkanlığını yapmıştır.


Metin Molu: Arif Ağanın üçüncü oğlu olan Metin Molu Almanya'da Tekstil mühendisliği eğitimi almış, döndükten sonra uzun süre babasıyla beraber çalışmış, daha sonra iki ayrı firma kurarak tekstil ve plastik sektöründe faaliyet göstermiş ve aynı zamanda KARSU Tekstil Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.
Mustafa Molu: Molu kardeşlerin en küçüğü olan Mustafa Molu da Almanya'da tekstil mühendisliği eğitimi almış, bilahare uzun süre Sümerbank tesislerinde çalışmış, 1980'lerden itibaren KARSU Tekstil'de görev almış ve Eylül 2013 tarihindeki vefatına kadar Yönetim Kurulu üyeliğini üstlenmiştir.

Babalarından devraldıkları hayırseverlik geleneğini devam ettiren Molu kardeşler, Kayseri'de Arif Molu Endüstri Meslek Lisesi'ni, daha sonra bunun ek binasını, anneleri adına Mürüvvet Molu Camisini, Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Sait Molu Acil Servisini ve Marianna Molu Amfisini yaptırmışlardır.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme