BİR YOL İSYANI!
Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri, Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olarak biliniyor. Ancak bu doğa harikası şelaleler, yıllardır turizm alanında yeterince değerlendirilemiyor. Hatta kentte yaşayan çoğu insan bile bu zenginliğin farkında bile değil. Vali Orhan Düzgün'ün gelişi ile birlikte yapılan bazı çalışmalar ve amaçlanan projelerle yeniden hayat bulan ve umutların yeşerdiği turizm konusunun önümüzdeki günlerde nasıl şekilleneceği ve bölgeyi nasıl etkileyeceği merak konusu olurken Kapuzbaşı Köyü'nde bir süre önce meydana gelen selin ortaya çıkardığı zararların henüz giderilememiş olması ise akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Bölgeye gelen turistlere hizmet veren Kapuzbaşı Köyü'ndeki pansiyonlara giden yolların sel suları ile zarar gördüğünü ve kullanılamaz hale geldiğini ifade eden pansiyon işletmecisi Dursun Baştürk, ilgisizliğe isyan ediyor. Baştürk, “Bölgeye pansiyon, restoran yapın ki turizm gelişsin diyenler, yapanlara sahip çıkmıyor” diye konuştu.
Aladağ Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan, kar ve buzullardan beslenen Kapuzbaşı Şelaleleri, görenleri hayran bırakıyor. Ancak bu doğa harikası şelaleler, turizm açısında yeterince değerlendirilemiyor. Ulaşım sorununun büyük oranda giderilmesi ile birlikte özellikle doğa turizminin gelişmesinin beklendiği bölgede yıllardır gözle görülür bir hareketlilik de yaşanmıyor. Ortaya çıkan bu tablo ise genel manada tanıtım eksikliği olarak yorumlanıyor. Turizm konusunda önceki deneyimleri ile dikkat çeken Vali Orhan Düzgün'ün göreve başlaması ile birlikte umutların yeşerdiği turizm ekonomisinin önümüzdeki süreçte kenti nasıl etkileyeceği merak konusu olurken, Kapuzbaşı köyünde bir süre önce yaşanan sel felaketinin ortaya çıkardığı yaraların sarılmamış olması da akıllarda soru işaretleri bırakıyor.
Mart ayında aşırı yağış sonrasında ortaya çıkan sel felaketi ile birlikte Kapuzbaşı Köyü'nde pansiyonuna giden yolun zarar gördüğünü ifade eden İşletmeci Dursun Baştürk, aradan geçen süreye rağmen zararın giderilememesine isyan etti.
“BELEDİYEYE BAŞVURDUK AMA NE GELEN VAR NE DE GİDEN”
Zarar gören yollara hiçbir müdahalenin yapılmadığını, bölgeye gelen ya da gelecek turistlerin de pansiyona ulaşamadığını vurgulayan Baştürk, yetkileri göreve davet etti. Kaymakamlığa başvurduğunu ancak Kaymakamlığın da İl Özel İdare kapandı, belediyeye başvurun cevabı verdiğini belirten Baştürk, “Belediyeye de başvurduk ancak günlerdir ne gelen var ne de giden. Adeta kaderimizle baş başa bırakıldık” dedi.
“ZARAR GÖREN YOLLAR ONARILMADI, SON ÇAREMİZ VALİ”
Basından edindikleri bilgiye göre Mayıs ayında Almanya'da faaliyet gösteren turizm acentelerinin, şelaleleri incelemeye geleceğini belirten Baştürk, “Eğer yollar onarılmazsa, bölgenin direnen turizm imajı daha fazla zarar görür. Bu yol sorunu ilgili kurumlar tarafından çözüme kavuşturulmalıdır. Çünkü ortada çirkin bir görüntü var. Yabancı heyetlerin bu tablo ile karşılaşması gelecek yıllara yönelik turizm algısına da büyük zarar verir. Ağzını açan bölgeye otel, restoran yapılsın diyor ve aynı zamanda yatırımcılara destek sözü veriliyor. Gelinen süreçte ise kimse yatırım yapanların sesine, derdine kulak vermiyor. Bu konuda kafa yoranlara, yatırım yapanlara sahip çıkılmıyor. İşletmeciler kaderlerine terk ediliyor. Son çare olarak duyarlılığını bildiğimiz ve söylemlerini yakından takip ettiğimiz Vali Orhan Düzgün'den yardım istiyorum. Çünkü günlerdir mağdurum ve mağduriyetimi giderecek bir umut ışığı da bulamadım. İnşallah, Valimiz sesimizi duyar ve bu yol sorununu giderir. Çünkü bu tablo hem bize hem de bölge turizmine zarar veriyor. Bu ilgisizlik yatırımcıları da korkutuyor. Eğer bölge turizmini kalkındıracaksak, bu konuda herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır. Çünkü artık söz değil, icraat zamanı. Bu zenginliklerin artık tanıtıma, hizmete ve ilgiye ihtiyacı var.”
Haber: Cafer ZENGİN