186 BİNA YIKILDI, 114'Ü SIRA BEKLİYOR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, 6306 sayılı 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un kendileri açısından en önemli çevre projesi olduğunu ifade ederek, ''Kayseri'de riskli olduğu tespit edilen 300 binanın 186'sını yıktık, 114 adedi ise yıkılmak üzere beklemektedir'' dedi.
Kentsel Dönüşüm konusunda İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, şehirlerin marka değerlerini artırmak için hükümet tarafından çıkarılan ve TBMM'den geçen 6306 sayılı kanun kapsamında Kayseri'de afete hazırlıklı bir Türkiye için gerekli çalışmaları yapmakta olduklarını belirterek, ''Bu konuda ilimizde yaklaşık olarak 450 bin civarında konut ve işyeri sayısı olduğunu bilmekteyiz. Bunlarla ilgili olarak risk durumunun değerlendirilmesi, konut, işyeri ve parsel bazında yapılmamıştır. Ancak bunun hakkında şunu söyleyebilirim; 2007 yılında yayınlanmış olan 'Deprem Bölgesinde Yapılacak Yapılar' yönetmeliği kapsamında projeler, projeler içerisindeki taşıyıcı ekipmanların sistemlerini ve beton mukavemetlerini dikkate aldığımızda 2007 yılından önce yapılmış olan bütün binalar için bu riskten bahsetmek mümkündür. Fakat kanunun da getirdiği zorunluluk gereği, maliklerin binalarındaki risk durumunu Bakanlığımızın da görüşü doğrultusunda anlaşma yoluyla, gönül rızasıyla birlikte kendileri tarafından tespit ettirilmesini hedeflemekteyiz. Bu konuda ilimizde Bakanlığımızca lisans verilmiş 6 adet firma bulunmaktadır. Bunlar, Nuh Naci Yazgan ve Erciyes Üniversitesi ile 4 yapı denetim firmasıdır. Vatandaşlarımız, cüzi bir bedel karşılığında müracaat etmeleri halinde binalarının risk değerlendirmelerini bu şekilde yapmış olacaklardır'' ifadelerini kullandı.
300 RİSKLİ BİNA
Kayseri'deki lisanslı firmalara yapılan müracaatlar neticesinde şimdiye kadar 300 adet bağımsız bölümde riskli bina tespit edildiğini, bunların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce ilan edilmesinden sonra tapuya şerh konulduğunu bildiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, ''Bu 300 binanın 186 adedini yıktık, 114 adedi ise yıkılmak üzere beklemektedir'' dedi.
Binaların risk analizleri, riskli binaların tespiti ve bu binalarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Hasan Bebek, vatandaşların binalarıyla ilgili her türlü konuda İl Müdürlüğünden bilgi alabileceklerini kaydetti.
BİNASINI, EVİNİ YIKANA KİRA YARDIMI
Anlaşma usulüyle, gönül rızasıyla, İl Müdürlüğüne müracaat edip binalarının risk tespitini yaptıran vatandaşlara 18 ay üzerinden aylık 550 TL kira yardımı yaptıklarını belirten Hasan Bebek, ''Şimdiye kadar 205 aileye toplam 505 bin lira tutarında kira yardımı yapılmıştır. 23 ailemiz ise kira yardımı konusunda gerekli işlemlerini yaptırmışlardır'' dedi.
Kira yardımı konusunda kat maliki olup da içinde kiracı bulunduranların da endişe etmesine gerek olmadığını bildiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, şu bilgileri verdi:
''Malikler eğer içinde kiracılarının bulunduğu bina ya da işyerinin risk tespitini yaptırırlarsa, içerisindeki kiracıları da mağdur etmiyor kanun. Kendilerine 2 aylık kira bedeli olan 1100 lira taşınma yardımı ödenmektedir.
Buradaki hedef, dönüşümün vatandaşlarca el birliği içerisinde yapılmasını sağlamak ve afete hazırlıklı bir Türkiye oluşturmaktır. Bu kapsamda Bakanlığımız çıkarmış olduğu yönetmelikle birlikte bu kapsamda yapılacak yeni binalar, belediye vergisi, tapu vergisi, veraset intikal vergisi, noter ve sigorta işlemlerinde tahakkuk edilecek harçlardan muaf tutulmuştur. Bu da vatandaşımıza önemli bir destek anlamındadır.
Anlaşmalı bir şekilde binalarını yıkan vatandaşlarımız, bizden arzu ederlerse aylık 550 TL kira yardımı alabilecekleri gibi, herhangi bir bankadan kullanacakları konut kredisinin faizinin yarısını da Bakanlığımızdan destek olarak almaktadırlar. Örneğin, yıllık yüzde 8 faizli konut kredisi kullanıldığında, bu faizin yüzde 4'ünü bakanlığımız ödemektedir. Bu da vatandaşlarımız için önemli bir yardımdır.''
RİSK TESPİTİ YAPILAN BİNA 60 GÜN İÇİNDE YIKILMALI
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, 6306 sayılı kanun gereği, bir apartmanda oturan herhangi bir kat malikinin müracaatı ile risk analizinin yapılabileceğini öngördüğünü vurgulayarak, ''Yalnız bu konuda vatandaşların dikkat etmesi gereken husus şudur; biz lisanslı firmalarımızca risk tespitini yaptığımız andan itibaren tapuya şerh koyduğumuz andan itibaren, bu binanın 60 gün içerisinde yıkılması gerektiğidir. Vatandaşlarımızın bu konuya çok dikkat etmelerini istiyoruz. Çünkü riskli olan bina tespit edildiği andan itibaren 60 gün içerisinde maliki tarafından yıkılmak durumunda. Tespit edildiği takdirde maliki tarafından yıkılmayan bina, Bakanlığımızca resen yıkılmakta ve yıkım masrafları da ilgilisinden tahsil edilmektedir. Buradaki maksat, deprem olduğunda yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir binanın, o günü beklemeden yıkılarak yeniden yapılmasını temin etmektir'' diye konuştu.
Kentsel dönüşüm uygulamalarında yaklaşık 700 milyon TL'lik bir bütçenin vatandaşlara aktarılmasının sağlandığını ifade eden Hasan Bebek, ''Yani devlet alması gereken vergi ve harçlardan vazgeçerek üstüne bir de yardımda bulunarak, afete hazır bir Türkiye için önemli bir adım atmıştır'' dedi.