2 BİN 500 YIL ÖNCESİNE İNMEK İÇİN KAZI DEVAM EDİYOR

TAKİP ET >>

Kayseri-Sivas Karayolu'nun 20. kilometresinde bulunan Kültepe, Kaniş, Karum Höyüğü'nde 1948 yılında başlayan kazılarda bugüne kadar yaklaşık 23 bin 500 tablet çıkartılırken, arkeologlar milattan önce 2 bin 400-2 bin 500 yıl daha eski döneme inebilmek için kazılara devam ediyor.
Kazı Başkanlığını Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'nun yaptığı Kültepe - Kaniş - Karum Höyüğü'ndeki çalışmalar aralıksız devam ediyor. 1948 yılında başlayan kazılardan bugüne kadar yapılan çalışmalarda 25 bine yakın tablet çıkartılırken ören yerinin yüzde 10'luk kısmının kazıldığı bildirildi. Ören yerinin güney kısmında çalışmalar devam ederken yaklaşık 1 ay önce kazılmaya başlayan başka bir bölgede de çalışmalar hızla sürüyor. Kazı heyetinden sorumlu Japonya Notre Dame Seishin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ryoichi Kontani Eski Tunç Çağı'nın Kültepe'nin neresine kadar yayıldığını öğrenmek ve 2 bin 500 yıl daha eski döneme inmeye çalıştıklarını söyleyerek, “Biz şimdi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'nun başkanlığında Japon heyeti olarak Kültepe'deki ilk kazı. Burası 10 X 10 metre. Burayı açmanın amacı daha önceki kazıda Eski Tunç Çağı'nın Kültepe'nin nereye kadar yayıldığını hem de aşağı yukarı milattan önce 2 bin 400 - 2 bin 500 yıl daha eski döneme inmeye çalışıyoruz. Hemen hemen bir aydır kazıyoruz” dedi.
Bugüne kadar 3 idol parçasını çıkardıklarını ifade eden Japon arkeolog Kontani, “Mermerden yapılan eski Tunç Çağı'na ait idol parçası olarak 3 tane çıktı. Kültepe'nin sadece eski binada değil özel mahalde de olabileceğini düşünüyoruz. O çok mühim” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme