'BEN HEP TEK DİLİ SAVUNDUM'

TAKİP ET >>

Büyükşehir Belediyesi tarafından 26 Eylül Türk Dil Bayramı nedeniyle Orhun Anıtları Fotoğraf Sergisi gerçekleştirildi. Ağustos ayında geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Fotoğraf Sanatçısı Servet Somuncuoğlu'na ait fotoğrafların yer aldığı sergide konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Birliğimiz için tek dil olması lazım. Ben her zaman bu düşünceyi savundum ancak herkes Türk olacak ya da Türkçe konuşacak diye de deli değiliz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Hunat Hatun Medresesi'nde 26 Eylül Türk Dili Bayramı nedeniyle Orhun Anıtları Fotoğraf Sergisi düzenlendi. 1 hafta açık kalacak olan sergide, 6 Ağustos 2013 tarihinde geçirdiği kalp krizinin ardından 49 yaşında hayatını kaybeden Servet Somuncuoğlu'na ait olan ve belediyeye hediye ettiği belirtilen 30'a yakın fotoğraf yer aldı.

TÜRKÇE KABALIĞA KURBAN EDİLİYOR

Serginin açılışında konuşan Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atabey Kılıç, son yıllarda Türkçe'nin doğru kullanılmadığını, günlük hayatta ve özellikle medyada büyük ve önemli hataların yapıldığını ifade etti. Son 10 yılda ülkemizde kabalaşmanın insanlar arasında kendine güven gibi algılandığını belirten Kılıç, “Bu yanlış algılama yani kabalaşmaya da ne yazık ki, Türkçe kurban edilmektedir” dedi.

DİL BİRLİĞİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Daha sonra konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise ilk Türk isminin Orhun Anıtları'nda yer aldığını söyledi. Tarih içerisinde atalarımızın göç edip, büyük kavgaların içerisinde yer aldığını dile getiren Özhaseki, “Bu kavgalar arasında medeniyetlerini de kurmuşlardır ve tarihe unutulmaz eserler bırakmışlardır” diye konuştu.

Birlik beraberliği sağlamak için Türkçe'ye sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Başkan Özhaseki, şöyle konuştu: “Türkçe'yi korumalıyız. Dil birliğine sahip çıkmalıyız, ama herkes Türk diyecek ya da Türkçe konuşacak kadar da deli değiliz. Başka ırklara mensup insanlar da var. Onların dillerini de baskıyla yok etmeye çalışacak kadar deli de değiliz. Varlığımız, birliğimiz için tek dil olması gerekir. Bunu her yerde dile getiriyorum. Benim düşüncem budur. Türkçe'ye sahip çıkmalıyız. Çünkü Türkçe, Yahya Kemal'in dediği gibi ağzımızdaki helal süt gibidir”

GENÇLER TÜRKÇE DEĞİL, İNTERNET DİLİ KONUŞUYOR

Gençlerin günlük hayatta Türkçe değil internet dili ile konuştuğunu ifade eden Başkan Özhaseki, “Kendi torunumdan biliyorum, gençler internet başından ayrılmıyor. Annelerimizin yemeklerini yemiyor, bilmediğimiz yiyecekler tüketiyorlar. Konuşma, yemek kültürümüz değişiyor. Sıradan bir toplum ortaya çıkacak. Bu nedenle buna engel olmalıyız, böyle olmaması için kendimize ait değerleri korumalıyız. Ben elimden geleni yapacağım. Belediye meclisinde bazen tavsiye niteliğinde kararlar alıyoruz. Bizler de tabelalarda yabancı kelimelerin yer almamasını istiyoruz, ancak bu konuda bir yaptırımımız yok” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Başkan Özhaseki ve diğer davetliler sergiyi gezdi. Haber/Foto: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme