Başkan paylaştı! Listede yine Kayseri yok
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, dikkat çeken listeyi paylaştı. Kayserili Başkanın paylaştığı listede Kayseri yer almadı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Kayserili Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili olan 16. ve 17. ürünü açıkladı.
Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan yeni ürün belli oldu. Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretler anlamına gelen Coğrafi İşaret ile tescilli ürünler taklit ve çağrıştırmaya karşı Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından koruma altına alınıyor.
AB'nin coğrafi işaret listesinde Türkiye'den listeye Maraş tarhanası ve Edremit Körfezi yeşil çizik zeytinine de dahil oldu.
İşte o liste:
1. Gaziantep Baklavası
2. Aydın İnciri
3. Malatya Kayısısı
4. Aydın Kestanesi
5. Milas Zeytinyağı
6. Bayramiç Beyazı
7. Taşköprü Sarımsağı
8. Giresun Tombul Fındığı
9. Antakya Künefesi
10. Suruç Narı
11. Çağlayancerit Cevizi
12. Gemlik Zeytini
13. Edremit Zeytinyağı
14. Milas Yağlı Zeytini
15. Ayaş Domatesi
16. Maraş Tarhanası
17. Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini
Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini AB'den coğrafi işaret tescili alan 16. ve 17. ürünlerimiz oldu. Hayırlı olsun. ???????? ????????
Yerel değerlerimize sahip çıkan Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanımız Mustafa Narlı ve Edremit Ticaret Odası Başkanımız Ahmet Çetin'i,… pic.twitter.com/vrs3Mev8zz
— Rifat Hisarcıklıoğlu (@RHisarciklioglu) December 4, 2023
Bölgenin önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, zeytingiller familyasına (Olea europea) ait Edremit zeytininden üretiliyor. Ürün, Edremit Körfezi'nde rakımı 50 ila 250 metre arasında, eğimi yüzde 5-6 civarında zeytinliklerde yetiştirilmiş olan aşılı bitkilerden elde edilen meyvelerdir. 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında toplanan Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytininin tatlandırması doğal içme suyunda yapılıyor ve hiçbir şekilde kimyasal ya da ısıl işlem uygulanmıyor.
‘Coğrafi işaretler bölgelerinin bereketli topraklarına bereket katacaktır'
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Maraş tarhanası ve Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininin AB coğrafi işaret almasından büyük sevinç duyduklarını belirtti. Yumaklı, “Coğrafi işaretler Kahramanmaraş ve Edremit Körfezi'nin bereketli topraklarına bereket katacaktır. Üreticilerimiz hem ürünlerini korurken hem de daha fazla kazanç elde edeceklerdir. Özellikle asrın felaketin yaşayan Kahramanmaraş'ımızın Maraş tarhanasına tescil alması bu güzel kentimize moral olacak ve kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı, coğrafi işaret sayısını artırmak için paydaş kurumlarla birlikte yoğun çaba içerisinde olduklarının altını çizerek emeği geçenlere teşekkür etti.
4 ürün beklemede
AB coğrafi işaret tescili için Türkiye'nin 4 ürünü de AB Resmi Gazetesinde yayımlanmış olup 3 aylık itiraz süreleri sonunda tescil almaları bekleniyor. Bu ürünler Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Araban sarımsağı ve Aydın memecik zeytinyağı olarak sıralanıyor.
Listede Kayseri'den bir ürün henüz yok.
AB coğrafi işaret tescili için başvuruda bekleyen 41 ürün ise şu şekilde sıralandı:
“Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri mantısı, İnegöl köfte, Tonya tereyağı, Bursa kestane şekeri, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü, Kilis zeytinyağı, İpsala pirinci, Aydın memecik zeytini, Manisa mesir macunu, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Silifke yoğurdu, Osmaniye yer fıstığı, Kayseri pastırması, Adana şalgamı, Urla sakız enginarı, Demirci hünnabı, Bingöl balı, Rize çayı, Sinop kestane balı, Kayseri sucuğu, Bursa şeftalisi, Tarsus Sarıulak zeytini, Erzurum su böreği, Melli inciri, Maraş çöreği, Hopa hamsili ekmeği, Gaziantep Menengiç kahvesi, Kırkağaç kavunu, Milas çekişke zeytini, Hatay kaytaz böreği, Aydın çam fıstığı, Söke pamuğu, Urfa keten köyneği fıstığı, Fethiye kaya inciri, Antep lahmacunu.”