BAŞKAN HİÇYILMAZ'DAN, KTO ÜYELERİNE AR-GE REFORM PAKETİ DESTEKLERİNDEN YARARLANMA ÇAĞRISI
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi Mahmut Hiçyılmaz, 64. Hükümetin Ar-Ge Reform Paketine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, KTO üyelerine verilen desteklerden yararlanmaları için çağrıda bulundu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kamuoyuna açıklanan reform paketini önemli bulduğunu belirten Başkan Hiçyılmaz, “Reform paketi, Türkiye'nin ihracatta yaşadığı geçici sıkıntıların çözümü ve 2023 yılı hedeflerine ulaşılması bakımından önemlidir. Bu paket; üreten, katma değer yaratan ve ülkemize faydalı olan küçük büyük ayırt etmeksizin tüm üreticilerimizi hedeflemektedir. Kayseri Ticaret Odası üyelerinin nitelikli üretim yapmaları ve ihracatta artış sağlamaları bakımından, pakette yer alan desteklerden azami ölçüde yararlanmaları gerekmektedir” dedi.
Reform paketinin, tasarım faaliyetleri başta olmak üzere Ar-Ge yatırımlarını özendirmeyi amaçladığını vurgulayan Başkan Hiçyılmaz, “Ürettiğimizin daha iyisini yapabilmek, nitelikli üretim yapısına geçilmesini sağlamak ve katma değeri yüksek üretime geçmek için her anlamda destek alınmalı ve yol haritası çizilmelidir” diye konuştu.
Başkan Hiçyılmaz, paketin, Ar-Ge personelinin niteliğinin artırılması ve istihdam kolaylıkları sağlanması konusunda önemli avantajlar sağladığını ifade etti.
Hiçyılmaz, “Paket, Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşebilmesini ve teknoloji şirketlerini desteklenmesini içermektedir. Mevcutta uygulanmakta olan ve çok önemli bulduğumuz Üniversite-Sanayi işbirliğinin daha hızlı gelişme göstermesi ve kurumsal bir kimlik kazanması, bu paketin hedefleri arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
Ar-Ge ve yenilik desteklerinin etkin koordinasyonunun sağlanması gerektiğini belirten Hiçyılmaz, “Tasarım Merkezi kuracakların bu paketteki destek ve muafiyetlerden yararlanması gerekmektedir. Ar-Ge ve tasarım yapan firmaların yanı sıra, Ar-Ge ve tasarımı siparişle yaptıran KOBİ'lere sağlanan vergi indirimi desteğinden de mutlaka yararlanılmalıdır” diye konuştu.
Paketin Ar-Ge Merkezi kurmak için gerekli Ar-Ge personeli sayısının özellikle yüksek teknolojili sektörlerde 30'dan 15'e düşürülmesini öngördüğünü kaydeden Hiçyılmaz, “Ar-Ge personeli bulundurma sayısının fazlalığını geçtiğimiz zaman içinde birçok kez vurgulamıştım. Bu sayının düşürülmesi yatırımcının öncelikli maliyetlerini düşüreceği için mevcut gücün Ar-Ge çalışmalarına daha hızlı ve etkin kanalize edilmesini sağlayacaktır. Ayrıca, Ar-Ge Merkezlerinde istihdam edilecek temel bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmının, 2 yıllığına, Devlet tarafından karşılanacak olması da üreticileri olumlu etkileyecektir” dedi.
Üreticilerin yapacağı Ar-Ge, yenilik ve tasarım projelerine ilişkin ithal edilecek ürünlere Gümrük Vergisi İstisnasının getirilmesi ile proje sürelerinin kısalacağını ve maliyetlerde önemli düşüşlerin sağlanacağını ifade eden Hiçyılmaz, öncelikli ve stratejik sektörlerde İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin kurulması fikrini de çok önemsediklerini belirtti.
Başkan Hiçyılmaz, Türkiye'nin son yıllarda sağlanan gelişme ile Gayri Safi Milli Hasıladan Ar-Ge'ye ayrılan payı yüzde 1'in üzerine çıkarmayı başardığını ifade ederek, bu oranın 2023 yılı hedefleri doğrultusunda yüzde 3 civarına çıkarılmasını oldukça önemli gördüklerini belirtti.
Başkan Hiçyılmaz, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde yer alan veya Teknogirişim Sermayesi Desteği ile kurulan firmalara, doğrudan girişim sermayesi sağlayan yatırımcılara vergi indirimi kolaylığının getirilmesinin de Ar-Ge faaliyetlerine ilgiyi artıracağını sözlerine ekledi.