Başkan Çelik'ten 'Görevden alınan personel' açıklaması

TAKİP ET >>

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından başlayan demokrasi nöbeti ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. “Bu 100 yıllık bir demokrasi zaferidir” diyen Çelik, darbe girişiminin olduğu günden bugüne “12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığında elektriklerinin kesildiğini söyledi.

Darbe girişiminin ardından belediye personeline yönelik görevden almalar konusunda da açıklama yapan Çelik, bu konuda sayı vermedi ama, “Biz bu girişimlere 17-25 sürecinde başladık. Bugünde devam ediyor.” ifadelerini kullandı. Bazı belediyelerin, kurumların ‘şu kadar kişiyi görevden aldık' şeklinde açıklamalar yapmasına da tepki gösteren Çelik, “Bu övünülecek bir durum değil. Peki neden bu anı beklediniz? Bu züldür. Yani övünülecek bir şey değil, ayıptır. Bu yapılması gerekenleri vaktinde yapacaksınız. Biz onları vaktinde yaptık.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Sümer Bahçe Tesislerinde basın mensupları ile bir araya geldi. 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu günden bugüne demokrasi nöbetine devam ettiklerini kaydeden Çelik, haberi alır almaz AKP İl binasına gittiklerini ve ilk değerlendirmelerin ardından da valiliğe geçtiklerini söyledi. Valiliğin ardından Emniyet Müdürlüğü'ne geçtiklerini ifade eden Çelik, 'Valimiz, Emniyet Müdürümüz ve Jandarma Komutanımızla değerlendirmeler yaptık. Bu sırada Cumhurbaşkanımızın halka yönelik çağrısıyla birlikte bizler de sosyal medya, SMS ve diğer yollarla halkımıza çağrıda bulunduk. Hamdolsun meydanda çok kısa bir sürede bir araya geldik. Türkiye'de en seri şekilde toplanan il Kayseri oldu. Valilik ve Emniyet Müdürlüğünde yaptığımız toplantılarda güvenlik açısından alınması gereken önlemler için üzerimize düşen vazifeler vardı. Bu kapsamda tüm birimlerimizdeki iş makinelerimizi Emniyet Müdürlüğü binası ve söylenen diğer yerlere gönderdik.” diye konuştu.

15 Temmuz akşamı 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'nın hemen elektriklerini de kestiklerini dile getiren Başkan Çelik, 12. Üs'sün darbeciler için önemli bir üs olduğunu söyledi.

“GÜZEL BİR BİRLİKTELİK ORTAYA ÇIKTI”

Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, darbe girişiminin ertesinde ise birlik beraberlik görünümünün daha da pekiştirilmesi için Meclis'teki ortak bildirinin bir benzerini Kayseri'de hayata geçirdiklerini vfe bir ilke imza attıklarını da dile getirerek, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de ortak bir bildiriye imza attıklarını söyledi. AKP Genel Merkezi'ne de konuyu ilettiklerini ve bu girişimin takdir gördüğünü ifade eden Başkan Çelik, 'Büyükşehir Belediye Meclisi olarak ortak bir açıklama yaptık. Ortak bildiri için tüm partilere teşekkür ediyorum. Meclis toplantımıza AK Parti, MHP ve CHP ile başkanlarımız da katıldı. Birlikte güzel bir fotoğraf verdik. Ardından STK'larımızın da ortak bir açıklama yapması için girişimlerde bulunduk. Onlar da ortak bir açıklama yaptılar.' dedi.

Bir taraftan demokrasi nöbeti tutarken, belediye işlerini de aksatmadan yürüttüklerini kaydeden Çelik, “Tüm Türkiye'de ses getirecek bir çalışma yapıyoruz. Bir ay daha üzerinde çalışarak kamuoyuna açıklayacağız.' şeklinde konuştu. Demokrasi nöbeti tutan halkın ihtiyaçlarına yönelik de çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Çelik, meydandaki demokrasi nöbetine bazı sanatçıların da katılmasına vesile olduklarını ve ikinci bir emre kadar da devam edeceklerini kaydetti.

“ASKERİ ALANLAR ŞEHRİN DIŞINA TAŞINACAK”

Askeri alanların şehir dışına taşınmasıyla ilgili de çalışmaların devam ettiğini anlatan Çelik, Hava İkmal, Köşk kışla, Talas, Argıncık Jandarma gibi Kayseri'deki birliklere ilişkin envanter çalışması yaptıklarını ve talep etmesi halinde de harekete geçeceklerini hatta bu konuda rapor hazırlandığını da belirtti.

“KENDİ İSTİHBARATIMIZI DEĞERLENDİRİYORUZ”

Çelik, sorulan bir soru üzerine belediye personeline yönelik de çalışmaların devam ettiğini söyledi.Paralel yapıya yönelik olarak personel konusunda da özellikle 17-25 Aralık sürecinden bu yana çalışma yaptıklarını dile getiren Çelik, şunları söyledi: “Biz 17-25 Aralık sürecinden sonra da bu çalışmalara zaten başladık. Temizlik yaptık. Son olayda da üzerimize düşeni yaptık. İki senedir güvenlik birimlerimizden gelen bilgileri ve kendi istihbaratımızı değerlendiriyoruz. Yapılması gereken her işi de yapıyoruz. Bu konuyla ilgili tüm birimlerimizle istişare ettik. Gereğiniz de yaptık, yapıyoruz.'

“GÖREVDEN ALINANLAR ARASINDA ÜST DÜZEY YOK, HER BİRİMDEN VAR”

Görevden alınan son personeller arasında üst düzey bir ismin olmadığını dile getiren Çelik, “Hemem hemen her birimden birer ikişer görevden almalar kanun çerçevesinde oldu. Ama bunlar içerisinde üst düzey isimler yok. Şoför, tekniker, mühendis gibi alanlarda çalışanlar var. Araştırma sürüyor. Bu konuda dikkatli olmak lazım, herkesi aynı kefeye koymamak lazım.” şeklinde konuştu.

“BU ÖVÜNÜLECEK BİR ŞEY DEĞİL”

“Bazı belediyelerin şu kadar kişiyi görevden alık” şeklinde açıklamalar yapmasına da tepki gösteren Ç.elik, “Bu övünülecek bir durum değil. Peki neden bu anı beklediniz? Bu züldür. Yani övünülecek bir şey değil, ayıptır. Bu yapılması gerekenleri vaktinde yapacaksınız. Biz onları vaktinde yaptık.

“HELAL OLSUN' DENİYOR AMA, ZATEN BU BİZİM GÖREVİMİZ”

Darbe girişimi sonrasında üzerlerine düşeni yaptıklarını da vurgulayan Başkan Çelik, “Bu bir lütuf değil, boynumuzu borcu. Emredildiği anda yaptık. ‘Helal olsun' deniyor, zaten bu bizim görevimiz, yapmak zorundayız. Sabahlara kadar nöbet tuttuk. Ufak tefek artçı sarsıntılar olacaktır. Bunun yanında gösterilen yoğunluk bizi şaşırttı. Meydanda kat be kat fazla insan vardı. Bu kalabalığı parti mitinglerinde bile görmedik. İkinci emre kadar da üzerimize düşeni yapacağız.” dedi.

“BİR KAMYON KİTAP OKUTSANIZ GENÇLER BU KADAR BİLİNÇLENMEZDİ”

Demokrasi nöbetlerinde kendisini en çok etkileyen olayın Yozgat-Ovakent'ten demokrasi nöbetine gelen ve elinde oklavası ile darbecilere karşı çıkan Hatice Çolak adlı teyze olduğunu da belirten Çelik, bu olayın özellikle gençler üzerinde de bilinçlenmeye vesile olduğunu ifade etti. Çelik, “Bizim çocuklarımıza bir kamyon kitap okutsanız bu bilinci veremezdiniz. Ama bir haftada herkes bilinçlendi. Vatanına, milletine, demokrasisine sahip çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

“BU KONUDA ACELE ETMEMEK LAZIM”

Çelik, TSK'daki iki üst komutanın Kayserili olduğunu ve isimlerinin herhangi bir caddeye verilip, verilmeyeceğine yönelik soruya da, “Bu konuda acele etmemek lazım, sakin olmalıyız, anlık kararlar vermemeliyiz. İlerleyen süreçte bunları değerlendireceğiz. Tabii isimlerini vereceğimiz cadde ve sokaklar olabilir.” diye konuştu.

“TIR VE BETON MİKSERLERİNİN REKLAM YAPMASI DOĞRU DEĞİL”

Özellikle akşam saatlerinde bazı Tırların ya da beton mikserlerinin de çarşıda gürültülü bir şekilde konvoyla ilerlemesine yönelik de açıklama yapan Çelik, şöyle konuştu:“Bu konuda şikayetler alıyoruz. Ne yazık ki bunu başka mecraya çeken ve reklam amaçlı kullananlar var. Bakıyorsunuz, üzerine herhangi bir darbe karşıtı yazı olmayan, tırlar, beton mikserleri tur atıyor, trafiği aksatıyor. Bu durumun suiistimal edilmesi çok ayıp, uygun bulmuyoruz. Doğru bir davranış değil.”

CEMAAT YAPILANMASINI 3'E BÖLDÜ

Cemaat yapılanmasına yönelik de dikkat çeken bir değerlendirme yapan Çelik, “Cemaat yapılanmasında altta içiciler var. Bunlar sadece içici, yani madde bağımlısı. Ortada dağıtıcılar var. Üstte de baronlar var. Şimdi alttaki içicilerin bu madde bağımlılığından kurtulması lazım, ortadaki dağıtıcılar zaten temizleniyor, sıra da baronlara yani en üstekilere geldi.” dedi.

Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Fetullah Gülen'in insanları cinleri vasıtasıyla kaldırdığı yolundaki görüşlerine de katıldığını belirten Çelik, “FETÖ'cülük, zehirleyen bir durum. Ben bu kişileri madde bağımlısı gibi görüyorum.” diye konuştu. Haber/Foto: Osman ÇİFTCİ-Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme