Bakan Özhaseki: Fay hatları, kırıkları üzerine yapılaşmaya izin verilmeyecek

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara'da medya mensuplarıyla buluştu. Fay hatları ve fay kırıkları üzerine yapılaşmaya izin vermeyeceklerini ifade eden Bakan Özhaseki'nin açıklamalarının ayrıntıları Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde

Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET >>

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara'da “Medya Ankara Temsilcileri Buluşması” adı altında düzenlenen toplantıda medya temsilcileriyle bir araya geldi. Açıklamalarında deprem konusuna ağırlık veren Bakan Özhaseki, deprem bölgelerinde herkesin görüşünü alarak çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “CHP Milletvekillerini de çağırdık. Şehir hakkında konuşmak isteyen, sesi çok çıkan kim varsa çağırın dedim. Bölgelerle ilgili planlamalar yaptık, tasarım projeleri geliştirdik. Arkadaşlar eleştirin bizim yaptıklarımızı, felaket atlattık ama bunu fırsata dönüştürmek istiyoruz. Kadim şehirlerimizin kendi kültürü, geçmiş yaşanmışlıklarına uygun olsun diye yapıyoruz. Herkes katıldı, gördüğümüz birşey vardı. Planlar hususunda eleştiri gelmedi, teşekkür geldi. Özellikle insanlar şunu söyledi; Devlet olarak bir yerlerde rezerv alanlarda konutlar yapıyorsunuz ama doğduğumuz büyüdüğümüz yerlerden gitmek istemiyoruz. Kendi yerimizi yapıp oturmak istiyoruz. Hataylıların şehri terk etmeleri mümkün değil. Yerinde Dönüşümü geliştirdik. Vatandaş yerinde dönüşüm istiyor ama bir taraftan da rezerv alan yokluğu var. Yeni bir şehir kuracağınız alanlar yok.
Bazı yerlerde konut yapacak alan bulamadıkları için orman vasfını yitirmiş bölgeleri de tercih etmek zorunda kaldıklarını ancak bu durumun suistimal edilmemesi için düzenleme yaptıklarını belirten Bakan Özhaseki'nin açıklamasında öne çıkan detaylar şöyle: “Bir sene içinde burada inşaatlara başlamazsak yeniden eski haline döner diye madde ekledik. Bir vatandaş yerinde kalmak istiyor, ikincisi de o kadar elimizde 850 bin konutluk rezerv alan yok. Yerinde dönüşüm projemizi mecburen şekillendirdik. Gittiğimiz yerlerde o şehirlerde projemizi gündeme getirip ne düşündüğümüzü ifade ettik.”


YARISI HİBE, YARISI KREDİ OLACAK
“100 metrekarelik evin Anadolu'da yapım maliyeti 1 milyon lira, metrekaresi yaklaşık 10 bin lira. Yarısını hibe olarak veriyoruz, yarısını da kredilendiriyoruz. Bütün kredilerin ödemesi 2 yıl süreli ödemesiz 10 yıl ödemeli, sıfır faizli. 100 metrekareden büyükse kredi miktarını 800 bine çıkarıyoruz. Yerinde dönüşümle birlikte ekonomi canlanacak.”
FAY HATLARI, KIRIKLARI ÜZERİNE YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEYECEK
“Fay hatları, kırıkları üzerine yapılaşmaya izin verilmeyecek. Sel yataklarının olduğu yerlerde belirli süreler içinde birkaç sene sel gelmese bile 10-20-30 senede bir aynı yerlere sel geldiği için yapı yasağı gelecek. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde de yapılaşma yasağımız var. Artık mimarlıktan ve mühendislik hesaplarında sıfır tolerans diyoruz. Asla taviz vermeyeceğiz.
"SAATTE BİN KİŞİ MÜRACAAT EDİYOR"
Yerinde Dönüşüme şu ana kadar müracaat eden sayısı 36 bin 825. Saatte 1000 kişi müracaat ediyor. Sadece bağış ve hibe olarak değil, kredi olarak da aynı zamanda TİP sözleşmelerinin hazırlanmasında, inşa faaliyetindeki projelerin hazırlanmasında, denetiminde, içinde oturacakları ana kadar takip edip yardımcı olacağız. En önemli şey, eğer deprem olursa hiçbir vatandaş kendisini camdan dışarı atmadan, telaşlanmadan evinde huzurla bekleyip, depremin geçmesini sukunetle beklemesini oluşturacağız.
"İMAMOĞLU İLE ANLAŞTIK"
Açıklamalarında İstanbul depremine değinen Bakan Özhaseki, “İstanbul'umuzu deprem gelmeden, depreme karşı hazırlarız diye düşünüyorum. Olası İstanbul depremi için İBB Başkanı Ekrem Bey ve ilçe belediye başkanları ile görüştük, prensipte anlaştık. Haftaya çalışmalara başlıyoruz.
İstanbul dünyadaki en riskli 10 şehirden birisi. İstanbul demek Türkiye demek. Deprem, üzerinde siyaset yapılacak bir durum değildir, kaybedecek 1 saniyemiz bile yok."

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme