Bakan Muş, Kayseri'de konuştu: Türkiye hukuka dikkat eden ülke oldu!
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kayseri'de düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesine katıldı.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin 1 yılda yaptığı ihracatı 1 günde yapan bir ülke haline geldiğini söyleyerek, “İhracatımızın menzilini 4 bin 500 kilometrenin üzerine çıkarmak istiyoruz” dedi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kayseri'deki Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesine katıldı. Bir otelde düzenlenen ve moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör ve Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun yaptığı zirvede konuşan Bakan Muş, Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan krizine değinerek, “Ukrayna ve Rusya krizi ister istemez ticari ilişkilerimizi etkiliyor. 100 milyar dolar hedefi bu kriz çıkmadan önce konulan hedefledir. Dolayısıyla bu hedefler etkilenecektir. Dolayısıyla biraz daha gecikecektir. Dünyada biraz yavaşlama var. Bu yavaşlamayla sadece Rusya ile değil diğer ülkelerde de olacaktır. 100 milyar dolarlık hedef gecikmeli olarak yakalanacaktır. Cumhurbaşkanımız hem Ukrayna hem de Rusya başkanları ile konuşabilen ilişki geliştirebilen tek lider. Dolayısıyla iki ülkeyle ilişkilerimizi korumak istiyoruz. Çalışmalar bu bağlamda yürütülüyor. Ukrayna ve Rusya önemli tahıl üreticileri. Cumhurbaşkanımızın gayretleri ile çözümlü bir mekanizma kuruldu. İstanbul'da bir ofis var. Sistem orada ilerliyor. Türkiye sağ duyudan yana olan bir ülke oldu. Uluslararası kurallara da riayet eden ülke oldu. Türkiye hukuka dikkat eden ülke oldu. En çok hassasiyet gösteren ülke oldu. Zamanında da ülkemize ithamlar oldu ama zaman içerisinde Türkiye'nin haklı olduğu ortaya çıktı. Hem Rus hem de Ukrayna liderleri ile görülen tek lider Cumhurbaşkanımız. Türkiye'nin çok ciddi gayretleri oldu. Bu konuda rol üstelenen bir ülke olacaksa Türkiye dışında başka bir ülke gözükmüyor. İtibarı olan bir ülkeyiz. Cumhurbaşkanımıza hem Ukrayna'nın hem de Rusya'nın güveni söz konusudur. Bunlara dikkat ederek ekonomik ilişkilerimizi bu minvalde yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
Çip krizine değinen Muş, “Bu konu önemlidir. Bu çipte ki üretim yavaşladığı zaman elektronik ürünlerin üretimini yavaşlatıyor. ABD'nin yatırımları söz konusu. Bizim de yatırımlarımız var. Türkiye yatırım yapmak istiyor ve yatırımcıyı burada ağırlamak istiyor. Belli seviyede çipleri üretmemiz gerekiyor. Bizim gündemimizde olan bir konu. Gelecek daha da dijitalleşecek. Bu çipe daha da ihtiyaç olacak. Türkiye olarak üretici olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Dış ticaret açığına da değinen Bakan Muş, “Türkiye'nin 35-40 milyar dolar enerji ihtiyacı var. Geçen sene 20 milyar dolardı bu sene 100 milyar dolara yaklaştı. Böyle olunca geçen senenin ortalaması 35 milyar dolar olan enerji faturası 3 kat artıyor. Bu enerjideki aşırı artış cari artış konusunda yanılttı. Beklenmedik bir artış oldu. Geçen sene Türkiye yüzde 11 büyüdü. Bu sene açıklanan rakamlarla yüzde 7 büyüdü. Türkiye'nin 1 trilyon dolara yakın bir ekonomisi var. Dünyada güçlü teşvik olan sayılı ülkelerden birisiyiz. Bu bir süreçtir Türkiye 36 milyar dolardan bugünlere geldi. 1 yılda yaptığı ihracatı 1 günde yapan bir ülke haline geldi. Bugünlere geldik. Artan bir ihracatımız var. Bunu eleştireceğiz diye yok saymak olmaz. İhracatımızın yüzde 55'i AB ve dışı ülkelere yapılıyor. İhracatımızın menzilini 4 bin 500 kilometrenin üzerine çıkarmak istiyoruz. Belirlediğimiz ülkelere gitmek istiyoruz. Orada Pazar buldukça çok daha hızlı artacaktır. Bizim daha farklı ülkelere ihracat yapacağız. Rakamı her geçen gün artırmak istiyoruz. Türkiye adım adım hedeflerine ulaşıyor. Türkiye üreterek büyüme stratejisinden vazgeçmeyecek” şeklinde konuştu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sınır kapılarında yaşanan yoğunlukla ilgili sorulan bir soruya ise, “Türkiye 250 milyar dolar ihracat yapıyor. Yoğunluk var. Birincisi bu. Bulgaristan ile son dönemde yaşadığımız hadise, oradaki bir laboratuvar var. Buradan ürünler gidince orada teste giriyor. Bulgaristan tarafından kaynaklı bir sorun var. O laboratuvarla alakalı bazı yargı kararlı verilmiş ve orası orayı terk etmiyor. Türkiye'den kaynaklı bir süreç değildi. Bulgaristan'ın da bilinçli bir tavrı değil. Bulgaristan ile bu anlamda iyi çalışıyoruz. Günde 2 binin üzerinden Hamzabeyli ve Kapıkule kapılarımızdan tır çıkıyor. Bu yoğunluğun başka nedeni de yaz dönemine gurbetçi vatandaşlarımız oluyor. Yolun bir kısmını tırlara ayırıyoruz. Bir kısmında da vatandaşlarımız geçiyor” diye cevap verdi.