'Aşı sayesinden her yıl 3,5 ila 5 milyon ölüm önlenmekte'

Kayseri Şehir Hastanesi Sosyal Pediatri Polikliniğinde görevli Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nagehan Erdoğ Şahin, 3–9 Eylül Halk Sağlığı Haftası münasebetiyle aşının önemine değindi. Detaylar Kayseri Olay'ın, Kayseri haberinde.

Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET >>

3–9 Eylül Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nagehan Erdoğ Şahin aşının önemine değindi. Şahin, “Aşı hastalıklara sebep olan mikroorganizmaların zayıflatılmış yani artık hastalık yapma etkisi kalmamış formlarının vücudumuza verilme işlemidir. Aşılama ile bağışıklık sistemimizin uyarılması sağlanır ve bağışıklık hücrelerimiz tarafından hastalıklarla savaşmak üzere antikor ismi verilen proteinler sentezlenir. Bir gün bu mikroorganizmalarla karşılaştığımızda aşılama sonrası virüsü ya da bakteriyi artık tanıyor olan hafıza hücrelerimiz ve antikorlarımız hızla devreye girerek bizleri hastalıktan korur. Böylece aşısını olduğumuz hastalığa yakalanmaz, yakalansak dahi hastalığı hafif geçiririz.

‘Aşılamanın temel amacı, ölüm ve sakatlıkların önüne geçmektir'
Aşılamanın temel amacı, toplumda özellikle bebeklerde ve çocuklarda aşıyla önlenebilir hastalıkları engellemek dolayısıyla da bu hastalıklara bağlı ortaya çıkabilecek ölüm ve sakatlıkların önüne geçmektir. Yapılan aşılama çalışmaları sonucunda aşıyla önlenebilir hastalıkların görülme hızında ciddi düşüşler yaşanmıştır. Örneğin, geçmişte büyük salgınlar ve ölümlerle sonuçlanan çiçek hastalığı aşılama sayesinde tamamen ortadan kaldırılmıştır. Yine çok önemli bir çocukluk çağı hastalığı olan ve ciddi sakatlıklara sebebiyet veren çocuk felci hastalığı da yok edilme aşamasına getirilmiştir.

‘Aşı olduğumuzda sadece kendimizi değil çevremizi de korumaktayız'
Ülkemizde Aile Sağlığı Merkezlerinde, Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Kızamık ve Kızamıkcık gibi 13 hastalığa karşı ücretsiz aşılama yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün son verilerine göre ülkemizde ve tüm dünyada yapılan bu aşılamalar sayesinde her yıl 3,5 ila 5 milyon ölüm önlenmektedir. Aşı olduğumuzda sadece kendimizi değil çevremizi de korumaktayız. Büyük kitlelerin aşılanması, aşılanamayan gruplarında hastalıklardan korunmasına yardımcı olmakta. Buna toplum bağışıklığı diyoruz.

Biz hekimlerin öncelikli görevi hastalıkların önlenmesini sağlamak. Bu amaca hizmet ederken elimizdeki en önemli aracımız aşılar. Çocuklarımızı, kendimizi ve etrafımızdakileri korumak için aşının bir hak ve ortak sorumluluğumuz olduğunu lütfen unutmayalım” dedi.

Bakmadan Geçme