ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNMEK ZOR!

TAKİP ET >>

Çalışanların gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan gelecek haberde. Yeni yıldan itibaren asgari ücretin ne kadar olacağı merak edilirken Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Olay Türk TV'de konuşan Gülsoy, “Şu anki asgari ücretle geçinmek çok zor” dedi. “Asgari ücret daha yüksek olsun” diyen Gülsoy, vergi yüküne de dikkat çekti. Vergi yükünün azaltılması gerektiğini belirten Gülsoy, “Yükler hafifletilmeli, yeni yükler eklenmemeli. Yeniden fazla yük olmadan bunun artırılması lazım. Asgari ücretin artması işsizliği artırır, diye düşünmemek lazım. Maaşını alabiliyorsa normal asgari ücretini alıp, işini en iyi şekilde yapıyorsa insanların işsiz kalma gibi bir durum yok” ifadelerini kullandı.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı (KTO) Ömer Gülsoy, Olay Türk TV'de Sansürsüz programında konuştu. Televizyonun Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan'ın sorularını yanıtlayan Gülsoy, ekonomi gündemine yönelik değerlendirmeler de bulundu ve aynı zamanda canlı yayında soruları yanıtladı. “Biz göreve geldikten sonra ülkemiz zor bir sürece girdi ama bu süreçte biz ensemizi hiç karartmadık” diyen Gülsoy, “Çok şükür şu anda yavaş yavaş düzlüğe çıkıyoruz. Biz üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak, üyelerimize önderlik yapabilmek, önlerini açabilmek ve eğitimler vermek için çalışıyoruz” diye konuştu.

“FİNANSA ERİŞİM ÇOK ZORLAŞTI! MARKALAŞMA ŞART”

İş dünyasında finansa erişimin zorlaştığını anlatan Gülsoy, “2018'in ikinci yarısından sonra yaşanan malum bir zatın adı ad edilerek yapılan ekonomik saldırıların neticesinde kredi muslukları kesildi. İşletmelerimiz ve özellikle kobilerimizde finansa erişim çok zorlaştı. Yeniden kredi açmak zordu ve erişmiyorduk. Bir toplantı gerçekleştirdik üyelerimizin ve iş insanlarımızın sorunları orada bire bir çözüldü. Biz arkamızdaki gücü üyelerimizden alıyoruz. Bizim iş dünyamızın, ekonomimizin ve ülkemizin gelişmesinde ki en büyük handikap kurumsallaşma ve markalaşmadır. Evet üretiyoruz, ürettiğimizi de satıyoruz,ama bir marka çıkaramıyoruz. Ürün fabrikada üretiliyor, ama marka fikirleri de üretilmeli. Bunları bir marka haline getirip kurumsal firmalarımızın çoğalması lazım” dedi.

“BU PROJE HEM ANLAŞMAZLIKLARI ÇÖZECEK HEM DE ODAYA EKONOMİK KATKI SAĞLAYACAK”

Programda Tahkim Kurulu ile ilgili de açıklama yapan KTO Başkanı Ömer Gülsoy, ticari anlaşmazlıkların bu yolla kısa sürede çözüme kavuşacağını ve aynı zamanda bu hizmetin odaya ekonomik katkı sağlayacağını da söyledi. Gülsoy, şunları söyledi, “Biz yarı resmi bir kuruluşuz. Şu anda Kayseri Ticaret Odası Tahkim Kurulu kuruyoruz. Bu bizden önce ki dönemlerde yoktu. Dünyada ve ülkemizde çok önemli yerlere gelecek olan bir tahkim mahkemelerin yükünü azaltmak ve mahkemelerde bekleyen onlarca ticari anlaşmazlıklara en hızlı çözüm olarak şeffaf ve hızlı üstüne birde maliyeti ucuz. Anlaşamadığınız bir ticari konu olduğunda gelip bilirkişinizi kendiniz seçiyorsunuz bir hakem heyetinin üzerinde 5-6 ay sürmeden konular kapanıyor. Yani bu mahkemelerin yükünü azaltmak için yapılan bir proje. Önümüzde ki haftalarda bunun eğitimini vermeye başlayacağız. Divanımızı oluşturduk divandan sonra bilirkişi listesini oluşturacağız. Biz kimsenin işini falan alıyor değiliz. Ekonomik anlamda Ticaret Odasına çok cüzi bir katkısı elbette olacak ama mühim olan üyelerimizin ve iş insanlarımızın ticari uyuşmazlıklarını hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmaktır. Bizim kuyumculuk mesleğinde hala bu geçerli. Bizim kuyumculuk işi dünya da yapılan tek evraksız iş. Benim dedem burada çok iş çözerdi. Biz bu uygulamayı biraz daha resmiyete dökerek. Ticaret Odası olarak ‘Hakemlik görevi' yapmış olacak. Takimin yapmış olduğu karar ile mahkeme kapısı kapanmış oluyor. Şehrimizde, Bölgemizde, hatta dünyada bu konuda olmak istiyoruz. Ticaret Mahkemesi şeklinde olacak, bütün ticari alacak vereceklerinde, ticari anlaşmalar da yer alacak. Sadece orada sözleşmede ‘Katatom yetkilidir! yazmaları gerekiyor. ”

“PASTIRMA TARTIŞMASININ ÇIKMASI BİZE YARAR”

Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Milletvekili Mehmet Özhaseki'ye, “Kastamonu pastırması, Kayseri pastırmasından daha güzel” demesi ve ardından iki il arasında artan rekabet ve karşılıklı açıklamaları da değerlendiren Başkan Gülsoy, “Bu tartışmanın çıkması bize yarar. Pastırma, sucuk ve mantı bizim uhdemiz altında. Bunların dışında sahip çıkanlar oluyor. Olsun. Yunus Emre'ye Anadolu'da 6-7 yer sahip çıkıyor. Bizim pastırmamıza da sahip çıksınlar. Damak zevkidir bu. Yiyenlere sormak lazım. Pastırmanın anavatanı Kayseri'dir. Buranın havası, suyu, rüzgarı, iklimi bunun tadıdır. Onun bir formülü var, onu kimse alamaz. Bu formül, bizde olduğu müddetçe, hiçbir şey olmaz. Doğrama şekli bile farklı” şeklinde konuştu.

“ŞU ANKİ ASGARİ ÜCRETLE GEÇİM ÇOK ZOR! DAHA DA YÜKSEK OLSUN”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda görüşmelerin sürdüğü yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik görüşmeleri de değerlendiren Gülsoy, bu konuda çarpıcı ifadeler kullandı. Şu an 2020 TL olan asgari ücretin artması gerektiğini belirten Gülsoy, vergi yüküne de dikkat çekti. Gülsoy, “ Makul bir seviyede olmasını arzu ederiz. Biz de Türk Milleti olarak paylaşmayı seven insanlarız. Çalışanın hakkını vermemiz lazım. Şu anki asgari ücrete baktığımız da geçim zor. Şu anda sendikalar, hükümetle görüşme aşamasında, inşallah makul bir seviyeye gelecek. Daha da yüksek olsun. Zamanın getirdiği ekonomik şartların daha da yükselmesini istiyoruz. Burada en önemli husus asgari ücretin zamlanmasından ziyade vergi yükünün azaltılması lazım. Yükler hafifletilmeli yeni yükler eklenmemeli. Şu yaşanan sıkıntıların içerisinde yeni yüklerin gelmemesi lazım. Yeniden fazla yük olmadan bunun artırılması lazım. Asgari ücretin artması işsizliği artırır diye düşünmemek lazım. Maaşını alabiliyorsa, normal asgari ücretini alıp, işini en iyi şekilde yapıyorsa insanların işsiz kalma gibi bir durum yok” dedi. Haber: Hüseyin GÖKTAŞ

Bakmadan Geçme