ARTIK HAVA ATMAYIN! GERÇEKLERİ AÇIKLAYIN
Kayseri'nin havası kirli mi değil mi? Her kış ortaya çıkan bu tartışma taraflardan net cevap beklerken, çelişkili tablo vatandaşın aklını karıştırıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, “Korkulacak bir şey yok. Kayseri'nin havası tehlikeli sınırda değil” derken Bakanlık aynı düşünce de değil.
Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, tüm illere “Isınma, trafik ve sanayi kaynaklı kirleticilerin belirlenmesi için yerel emisyon envanterini hazırlayın” talimatı göndermesi yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu yönde yapılan çalışmalara göre de Kayseri “yüksek kirlilik” olan şehirler kategorisinde sıralandı. Bu durum nedeniyle yerel yetkililere seslenen vatandaşlar ise “Artık hava atmayın, vatandaşa gerçekleri açıklayın” şeklinde görüş belirtti.
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, tüm illere “Isınma, trafik ve sanayi kaynaklı kirleticilerin belirlenmesi için yerel emisyon envanterini hazırlayın” talimatı gönderdi.
Buna göre resmi kurumlarda, lojman ve sosyal tesislerde ısı yalıtımına öncelik verilmesini isteyen bakanlık, “Okullarda ve resmi binalarda giriş kapılarının otomatik ve hava sızdırmaz olmasını” istedi.
Bakanlık yayınladığı genelge ile kirleticilerin belirlenmesi ve yıllık olarak takip edilmesi için tüm şehirler için ayrı takvimler oluşturdu. Marmara başta olmak üzere sırasıyla Ege, Akdeniz, Güneydoğu, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'daki iller 2017 yılı sonuna kadar emisyon envanterini tamamlamak zorunda olacak. Kükürtdioksit, nitrojendioksit ve partikül kirleticilere ilişkin yerel emisyon envanteri oluşturulacak, her yıl aralık ayı sonuna kadar da bu envanter bakanlığa gönderilecek.
KAYSERİ'DE”KİRLİ” ÇIKTI
Emisyon değerin sınırın üzerinde olduğu Marmara Bölgesi'nde yer alan İstanbul, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova için süre 2014 yılı sonunda dolacak. Bakanlık bu kapsamda şehirleri yüksek ve düşük kirlilik potansiyeline göre de tek tek belirledi. Çalışmaya göre Kayseri, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Kocaeli, Konya, Diyarbakır, Hatay gibi 60 şehir “yüksek kirlilik” olan şehirler kategorisinde sıralandı. Bakanlığın genelgesi doğrultusunda okullarda ve resmi binalarda kaloriferli radyatörlerde termostatlı vana kullanılması gerektiği de dile getirilirken ortaya çıkan bu tablo yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.
“HAVA ATMAYIN”
Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, “Korkulacak bir şey yok. Kayseri'nin havası tehlikeli sınırda değil” derken Bakanlığın yeni çalışması akıllar da soru işaretleri bıraktı. Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı çalışmanın ardından Kayseri'yi “yüksek kirlilik” olan şehirler kategorisinde sıralamasına dikkat çeken vatandaşlar, “İl yetkilileri farklı, bakanlık farklı konuşuyor. Kayseri'nin havası kirli mi, değil mi? Bu sağlık açısından önemli olan bir konu. Göz ardı edilecek bir mesele değil. Bu çelişkili duruma yetkililer son vermelidir. Yani artık hoş görünmek için hava atılmasın ve gerçekler kamuoyuna açıklansın” şeklinde görüş belirtti.