Araç Motor Ömrünü Uzatmak için Neler Yapılmalıdır?

Aracın aylık ve yıllık bakımlarını aksatmamak, motor ömrünün korunması için son derece önemlidir.

TAKİP ET >>

Motor, araçtaki yakıtın yanması sonucu oluşan ısı enerjisini, aracın her aksamının çalışabilmesi için mekanik enerjiye dönüştürür. Aracın bakımlarının düzenli yapılması, aşırı hızdan kaçınılması, yakıt tercihinin doğru yapılması gibi faktörler aracın motor ömrünü uzatmak için önemlidir. Aracın değer kaybetmemesi için motor ömrünü azaltan şeylerden kaçınılmalıdır. Zamanında ve doğru yapılan her bakım aslında araca yatırım yapmaktır.

1. Aracın Bakımlarını Zamanında Yaptırın

Aracın aylık ve yıllık bakımlarını aksatmamak, motor ömrünün korunması için son derece önemlidir. Aylık ve yıllık bakımlarda, motor sağlığına doğrudan veya dolayı olarak etki eden pek çok parça ve aksamın kontrolü ve bakımı yapılmaktadır. Bu parça ve akşamların kontrol ve bakımlarının yapılmaması, motor için tehlikeli olabilecek bir durumun gözden kaçmasına sebebiyet verebilir. Periyodik bakım yağ filtresi, polen filtresi, motor yağı, hava filtresi gibi değişimleri, lastik ve akü bakımı, egzoz sistemi kontrolünü ve aracın birçok çeşitli aksamının kontrolünü kapsar. 2021 yılı için periyodik bakım ücretleri 1000 TL'den başlayıp 8000 TL'ye kadar uzanır.

2. Araç Sıvılarını Düzenli Olarak Kontrol Edin

Arabaların bazı aksamlarının düzgün bir şekilde çalışması için gerekli sıvılar vardır. Bu sıvılar motor yağı, hidrolik yağ, soğutma suyu (antifriz), Adblue şeklinde sıralanabilir. Aracın motor yağı değişimi araçtan araca değişim göstermekle birlikte yılda en az 1 kere değişimi tavsiye edilmektedir. 4 litre motor yağı yaklaşık 160 TL bir fiyata sahiptir. Hidrolik yağ genel olarak 2 yılda bir şekilde veya 40.000 kilometrede bir yenilenmesi gerekir. 500 ml hidrolik yağ yaklaşık olarak 38 TL civarında bir fiyata sahiptir. Antifrizler genel olarak yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. 3 litre antifriz ortalama olarak 90 TL civarında bir fiyata sahiptir. AdBlue sıvısı, her 1000 kilometrede ortalama olarak 1,5 litre tüketilmektedir. AdBlue fiyatları markasına ve litre miktarına göre değişiklik göstermektedir. 10 litre AdBlue ortalama olarak 150 TL civarında bir fiyata tekabül etmektedir.

3. Aracın Değişen Aksamlarını Yenileriyle Değiştirin

Araçlarda değişen parça veya işlem gören parçalar olması özellikle ikinci el araba piyasasında önemli bir konudur. Değişen parça arttıkça aracın değerini düşer. Parça değişecekse de orijinal parça ile değişmelidir. Parçaların yavaş eskimesi için aracın aksamlarının bakımının aksatılmaması, periyodik yapılması tavsiye edilir. Hava filtresi değişimi genelde 10 bin ve 15 bin kilometre periyodik kontrollerinde yapılır. Ayrıca aracın kullanıldığı çevre tozlu ve kirliyse bu değişim daha sık tekrarlanmalıdır. Bir diğer bakımlarının yapılması gereken parça partikül filtredir. Partikül filtre, egzozdan çıkan havanın atmosfer ve insan sağlığı için zararlı olan kısmının filtrelenmesi için tasarlanmış olan parçadır. Partikül filtre Euro 4, Euro 5, Euro 6 ve dizel motor kullanan tüm araçlarda bulunur. Partikül filtre düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Partikül filtresinin temizlenmemesine bağlı olarak enjektörün daha fazla yorulmasına ve araç ömrünün kısalmasına sebebiyet verir. Geniş bir fiyat yelpazesine sahip olan partikül filtre temizleyiciler, 46 TL ila 230 TL arasında fiyatlara sahiptir. Motorun bujilerinin iyi çalışmaması egzozda arıza oluşturabilir ve motor ömrünü kısaltabilir. Buji değişimi yaklaşık her 40 bin kilometrede yapılır, gerektiği durumlarda değiştirilir. Sürüş çeşidi, hava şartları, aracın yüksek devirlerde çalışıp çalışmadığı gibi değişkenler bujilerin kullanım ömrünü etkileyen faktörlerdir. Buji değişiminin maliyeti yaklaşık 85 TL fiyatındadır.

4. Aracı Yüksek Devirde Kullanmayın

Aracı yüksek devirlerde kullanmak, kompresörün daha hızlı yıpranmasına sebep olur ve araç motor ömrünü azaltır. Ayrıca silindire gelen yakıtların yanmadan atılmasına da neden olarak yüksek yakıt tüketimine sebep olur.

5. Yakıt Tercihini Doğru Yapın

Aracın yakıt tercihini doğru yapmak araç motor ömrünün korunmasını sağlayan etkenlerdendir. Araç için uygun yakıt ve yağ kullanımı, yakıt ekonomisi için yarar sağlar. Aracınız için tavsiye edilen motor yağı kullanılması önemlidir. Benzinli araca benzinden başka bir yakıt konulmamalıdır veya dizel araca dizelden başka yakıt konulmamalıdır.

6. Agresif Sürüş Yapmaktan Kaçının

Trafikte aşırı hız, makas atmak gibi agresif sürüş etkenleri aracı olması gerekenden çabuk eskitir ve araç motor ömrünü azaltır. Bu yüzden daha sağlıklı bir sürüş deneyimi için agresif sürüş yapmaktan kaçınılmalı. Trafik kazalarının da başlıca nedenlerinden birisi olan aşırı hızdan, doğru bir sürüş deneyimi için kaçınılmalıdır.

Aracın Motor Ömrü Neden Önemlidir?

Motor araba içindeki çok sayıda diğer parça ile doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı merkezi bir parçadır. Dolasıyla motor ömründe oluşacak bir arıza aracın çoğu fonksiyonuna etki edecektir. Araçların motor ömrü yakıt tiplerine göre değişiklik göstermektedir. Benzinli araçların ortalama motor ömrü yaklaşık 500-600 bin kilometreyken, dizel araçların motor ömrü yaklaşık 400-500 bin kilometredir. Aracın motor ömrüne dikkat edilmediği tutumlarda ise daha kısa olacağı bilinen bir gerçektir. Aracın motor ömrü araç değerini de etkileyen önemli bir etmendir.

Motor Ömrü Araç Değerini Etkiler mi?

Araç değerini birçok faktör belirler. Aracın kilometresi, modeli, modifikasyonları, hasar durumu ve araç parçalarının değeri gibi faktörler sıralanabilir. Araç değerini merak eden kişi araç değerini https://arabamkacpara.co adresinden kolayca öğrenilebilir. Aracın değerini doğrudan etkileyen başka bir faktör de aracın motor ömrüdür. Motor ömrü az olan araç bakımsız veya özenli kullanılmamış olabilir ve bu da alıcı için ekstradan masraf anlamına gelmektedir. Bunun için aracın bakımlarını, sıvı değişimlerini düzenli olarak yaptırmakta fayda var.

Bakmadan Geçme