Antifriz Ne İşe Yarar?
Kış mevsiminin aşırı hava koşullarına karşı hassas olan araçlar ise mevsimsel bakım gerektirir.
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sürücüler, potansiyel olarak tehlikeli durumlardan kaçınmak için adımlar atmaya başlıyor. Kış mevsiminin aşırı hava koşullarına karşı hassas olan araçlar ise mevsimsel bakım gerektirir. Bu sezon otomobil lastikleri değiştirilir, aracın ön yerleşim ayarları yeniden değerlendirilir, sigorta sorgulaması yapılır ve zamanı geldiğinde trafik ve kasko sigortası yenilenir. Sert havalarda mahsur kalmak istemeyen herkes, her riski dikkatle değerlendirmelidir. Radyatör suyuna antifriz eklenmesi kış aylarında araçlarda yapılan en önemli işlemdir. Motorun donmasını ve aşırı ısınmasını engelleyen bu işlem yazın da yapılabilir. Ancak yazın kullanılan antifriz miktarı son derece düşüktür. Renksiz bir alkol olan antifriz, motorun soğutulmasına yardımcı olur ve ömrünü uzatır. Motor soğutma suyunun donma noktasını düşüren özellikler içeren antifriz, suyun hareketini sağlarken sirkülasyon pompasının performansını artırmaya başlar.
Motorların radyatörlerine antifriz döküldüğünde korozyon, pas, aşınma gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olur. Soğutma suyuna antifriz eklendiğinde kaynama noktasını yükseltip donma noktasını düşürerek araç motorlarının ömrünü uzatır. Soğutma sistemindeki kauçuk hortumlar ve metaller antifrizden etkilenmez. Soğutma suyuna yüzde 35 oranında antifriz ilave edildiğinde karışımın donma noktası -19 dereceye düşer. Yüzde 50 antifriz enjekte edildiğinde motor suyunun ortalama -38 dereceye kadar donma riski en aza indirilir. Radyatöre çevre koşullarına bağlı olarak çeşitli hacimlerde antifriz karıştırılabilir. Berrak antifrize normal suyun renginden ayırt etmek için bir renklendirici eklenir.
Antifrizin Faydaları Nedir?
Antifrizin faydaları aşağıdaki gibidir.
Antifriz motoru serin tutar ve aşırı ısınmasını önleyerek daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur.
Kış aylarında motor suyunun donma noktasını yükselterek donmayı önlemek için antifriz kullanılır. Bu avantaj, motor hasarını azaltmaya da yardımcı olabilir.
Antifriz, radyatörü ve soğutma sistemini pas gibi harici ve potansiyel olarak zararlı parçacıklardan koruyabilir. Bu, aracın ömrünü uzatır ve verimliliğini artırır. Başka bir deyişle, antifriz sadece kış aylarında değil, yıl boyunca gereklidir. Ancak suya eklenen antifriz miktarının mevsime göre değişebileceğini de belirtmek gerekir.
Antifriz Çeşitleri Nedir?
Günümüz piyasasında alınabilecek 4 çeşit antifriz bulunmaktadır. Bunlar aşağıda listelenmiştir.
Doğal maddelerden yapılan antifriz Organik antifrizleri uzun süre kullanılamaz, fosfat ve silikat gibi işlevlerini yitirebilecek veya su sertliğinden etkilenebilecek maddeler bulamazsınız. Gerçekte 5 yıllık hizmet ömrüne ve 200 kilometre menzile sahipler. Bununla birlikte, su kaynaklı korozyonu önlemede etkisizdirler. Organik antifrizin sisteme sızması uzun zaman alır ancak uzun süreli koruma sağlar. Avantajları ve dezavantajları vardır.
Organik olmayan antifriz Fosfat ve silikat inorganik antifrizde bulunur. Fosfat demir için koruyucuyken silikat alüminyum için koruyucudur ve her ikisi de motor soğutma sistemi için iyidir. Motor bloğu ve soğutma sistemi parçalarının hammaddesi düşünüldüğünde inorganik antifriz bileşikleri daha iyidir. İnorganik antifrizin dezavantajı, sık kullanılmadığında çökmesi ve malzeme koruyucu özelliklerini kaybetmesidir. Her 50 bin kilometrede bir veya iki yılda bir değiştirilmelidir.
Hibrit organik antifrizler, adından da anlaşılacağı gibi, doğaları gereği hibrittir. Organik ve inorganik antifrizlerin bir kombinasyonundan oluşur. Avrupa'da musluk suyunun sertlik oranının yüksek olması nedeniyle bu ürün geliştirilirken böyle bir çözüm seçilmiştir. Hibrit organik antifrizde fosfatlar yerine organik bileşenler kullanılırken silikatlar gibi inorganik bileşenler alüminyum koruması sağlar.
Nitrürlenmiş Organik Antifriz türü antifriz, sürekli çalışan ticari araçlar için geliştirilmiştir. Nitrit ve molibden gibi elementler içerir. Bu bileşenler kullanılarak antifriz ürünün ömrü 1 milyon kilometreye kadar uzatılabilir. Genellikle kamyonlarda, otobüslerde ve inşaat ekipmanlarında bulunur.
Antifriz Hangi Araçlarda Kullanılmalıdır?
Antifriz renkleri hafızaya alınmamalıdır; Her üreticinin farklı bir renk kullandığını unutmayın. Sonuç olarak aracımıza antifriz uygularken sadece renge güvenmemeliyiz. Antifriz, yeşil, turuncu, sarı, mavi ve pembe dahil olmak üzere çeşitli renklerde gelir. Her renk farklı bir üretkenlik düzeyine karşılık gelir. Donma sıcaklığının, ne kadar etilen glikol (antifriz) bulunduğuyla orantılı olduğunu belirtmekte fayda var. Karışıklığı en aza indirmek için motordaki antifriz tipi hem genleşme deposunda hem de el kitabında belirtilmiştir. Daima aynı kalitedeki aynı marka antifriz kullanmalıyız. Bu mümkün değilse, organik ve inorganik antifrizi karıştıramayacağınızı veya hibrit antifriz yapmak için ikisini karıştıramayacağınızı unutmayın.
Antifriz Kullanılmazsa Ne Olur?
Antifriz özellikle otomotiv motorlarında kesinlikle gerekli olan bir maddedir. Antifriz kullanılmadığında ne olacağı konusuna geçmeden önce motorun nasıl çalıştığını anlamak önemlidir. bir aracın motoru; Çalışması ve bunu yaparken serin kalması için suya ihtiyacı vardır. Motor bloğunu soğutmak için gerekli olan bu soğutma suyu radyatörde oda sıcaklığında tutulur ve düzenli olarak sirküle edilir. Motor sirkülasyon ile soğutulur. Bildiğiniz gibi suyun donma noktası sıfırdır. Bu motorun suyu, hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde donar. Motor suyu donduğunda araba motoru işlevsiz hale gelir. Çalışsa bile, su eksikliğinden dolayı soğutma yapamadığı için motor bloğu parçalayabilir. Antifriz kullanmazsanız aracınızın motor suyu donabilir. Motor suyu donarsa, aracınızın motorunun değiştirilmesi gerekebilir.