Ankara'daki eyleme Kayseri'den kaç kişi katıldı?

Kamuda görev yapan mühendisler, mimarlar, şehir plancıları Ankara'da eylem yaptı. 81 ilden 5 bine yakın katılımın olduğu eyleme Kayseri'den de 120 kişinin yer aldığı öğrenildi. Detaylar Kayseri Haber bülteninde.

TAKİP ET >>

Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları, Türkiye'nin dört bir yanından gelerek, Ankara'da buluştu. Ankara Anıtpark'ta bir araya gelen ve hak talebinde bulunan mühendis, mimar ve şehir plancıları, maaşlarının arttırılması ve özlük haklarının iyileştirilmesini istedi. Kamu Mühendisleri Platformu adına açıklama yapan Ahsen Yalçın, Mühendislik meslek kanunu talebini de yineledi.

Yalçın, “Oluşan gelir adaletsizliğinin giderilmesi için, kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak 'Teknik Sorumluluk Ödemesi' adı yeni bir ödeme kalemi oluşturulmasını talep ediyoruz. Kamu mühendisi gelirinin, yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz. Tüm kazanımların emekliliğe yansıtılmasını talep ediyoruz” dedi.

KAYSERİ'DEN DE KATILIM OLDU
Kamu Mühendisleri Platformu Kayseri İl Temcilcisi Alper Yıldoğan da Ankara'daki eyleme Kayseri'den de katılımın olduğunu belirterek, “Kamu Mühendisi gelirinin, kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Kayseri'den 120 mühendis, mimar ve şehir plancısının Ankara'daki eyleme katıldığı ifade edildi.

GELİR ADALETSİZLİĞİNİN GİDERİLMELİDİR
Diğer yandan Ankara'daki eylemde yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: Mühendislik matematik ve temel bilimlerin ortaya koyduğu, teorik ve deneysel araştırmalar doğrultusunda tecrübe ve uygulama yoluyla kazanılmış bilgileri akıllıca kullanarak doğadaki madde ve enerjiyi ekonomik, fonksiyonel, ergonomik yöntemler geliştirerek insanoğlu yararına sunan bir meslektir. Mühendislik ve mühendisler hayatımızın her alanında yer almaktadır. Kamu mühendisleri üretim, düzenleme, denetleme, işletme gibi devletin temel görev alanlarında birçok farklı kurum, kuruluşta ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için hizmet etmektedir. Bilişimden enerjiye, savunmadan ulaşıma, sağlıktan gıdaya, tarımdan ormana, turizmden çevreye, sanayiden madene, üst yapıdan alt yapıya, ziraattan adalete, eğitimden güvenliğe kadar akla gelebilecek her alanda kritik noktalarda görev yapmaktadırlar.

Ülkemizde teknik hizmetler sınıfının en üst noktasında görev yapan kamu mühendislerinin üstlendikleri görevler onlara birinci derecede teknik, mali ve hukuki sorumluluklar yüklemektedir. Ayrıca birçok kanun ve yönetmelikte kamuda çalışan mühendislere yapmış oldukları işlerden ötürü iki yıldan başlayıp on beş yıla kadar ciddi sorumluluklar yüklenmektedir.
Meslek bazlı yapılan düzenlemeler hiyerarşik yapıyı bozan ücret eşitsizliğine, statüler arasındaki barışın negatif yönde değişmesine, bazı unvanların pozitif ayrışmasına, kamuoyu oluşturamayanların geri planda kalmasına sebep olmuştur. Bu yüzden kamu mühendisleri, kamuda mühendislere denk sayılan mesleklerin ve daha birçok meslek grubunun gelir olarak çok gerisinde kalmıştır. Hatta amiri olduğu personelden dahi oldukça düşük gelire sahiptir. Oluşan bu gelir adaletsizliğinin giderilmesi için; kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak ‘Teknik Sorumluluk Ödemesi' adı yeni bir ödeme kalemi oluşturulmasını talep ediyoruz
Bilgi birikiminin, deneyimin, tecrübenin değerlendirilmesi ve özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, meslekte uzmanlaşma, mesleki gelişimin düzenlenebilmesi için ‘Mühendislik Meslek Kanunu' talep ediyoruz.
Temmuz maaş zammı düzenlemeleri genel bir düzenleme olduğu için kamu mühendislerine etkisi olmamakla beraber kanunlarca denk sayıldığı meslek grupları ile arasındaki gelir farkı daha da açılmıştır. Kamu mühendisi gelirinin, yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz. Tüm kazanımların emekliliğe yansıtılmasını talep ediyoruz. Emekli mühendislerimiz için de ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

Bakmadan Geçme