AK Partili Elitaş: Dünya resesyonu, Türkiye büyümeyi tartışıyor!

AK Partili Mustafa Elitaş, ek bütçe talebine ilişkin konuştu. 'Bu bütçe elde edilen gelir ve hasılayı yine milletle paylaşma bütçesidir' diyen Elitaş, , 'Dünya resesyonu tartışıyor Türkiye büyümeyi tartışıyor' dedi.

TAKİP ET >>

AK Parti Grup Başkanvekili ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Mustasfa Elitaş, Meclis'te konuştu. İktidarın ek bütçe talebi üzerine Meclis'te söz alan Elitaş, enflasyonla ilgili de konuştu. Zaman zaman muhalefet milletvekilleri ile de ekonomiye dair açıklamalarında karşı karşıya gelen Elitaş, “Dünya resesyonu tartışıyor; Türkiye büyümeyi tartışıyor. Dünya stagflasyon içinden nasıl çıkarız diye düşünüyor, Türkiye büyümeyi tartışıyor” dedi. Elitaş, "Şu anda bizim toplayacağımız bütçe gelirleri içerisinde ocak-mayıs döneminde yüzde yüze yakın artışın olduğu dönemde bunu da vergiyi ödeyenlerle paylaşmak için ek bütçeyi ihdas ediyoruz" ifadelerini de kullandı.

Pandemi dönemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan AK Partili Elitaş, pandemi döneminde olağanüstü derecede emtia fiyatlarının ortaya çıktığını söyledi. Elitaş, “2022 yılı bütçesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinin kabul ettiği bütçede faiz harcamalarına 240 milyar lira öngörmüşüz, hedeflemişiz. Şu anda Komisyonda görüşülen ek bütçede yani ikinci altı aylık süredeki ilave edilecek faiz harcaması 89 milyar lira koymuşuz. 240 milyar liralık faiz harcamasının toplam gelirler içerisindeki payı yüzde 13,5 iken ek bütçeyle birlikte 2022 yılı bütçesinin tamamındaki faizin payı yüzde 11'e düşmüştür. Yani faiz harcamalarındaki 2022 yılı bütçesiyle şu andaki bütçeyi birlikte yaptığımızda yüzde 13,5'tan yüzde 11'e düşen bir faiz harcamasıyla karşı karşıyayız. Burada elde edilen gelir… Bakın, pandemi döneminde olağanüstü derecede emtia fiyatları ortaya çıktı” diye konuştu.
250 MİLYAR LİRA İŞLETMELERE, ÇALIŞANLARA KAYNAK DESTEĞİ SAĞLADIK
“Bugün Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 8'e çıkmış enflasyon, İngiltere'de yüzde 9 küsur olmuş enflasyon; bütün ülkeler enflasyon canavarıyla mücadele etmek için ellerinden gelen gayretleri gösteriyorlar” diyen Elitaş, “Aynı şekilde, enflasyonla birlikte muhakkak ki fiyatların göreceli artışından kaynaklı, fiyatlardan dolayı ortaya çıkacak göreceli kârların da vergisi ortaya çıkacak ama şurada gördüğümüz rakamlarda… Bir yıllık, bir buçuk yıllık pandemi döneminde ki o çerçevede 250 milyar lira işletmelere, çalışanlara kaynak desteği sağladık. Çalışmayan işletmelerin olduğu, istihdamın hemen hemen yüzde 60'a düştüğü, verimliliğin yüzde 60'a düşürüldüğü bir dönemde bugün yüzde 80'e yakın bir kapasite kullanım oranı yaşıyorsak cumhuriyet tarihindeki belki en yüksek kapasite kullanım oranlarından birini şu anda idrak ediyoruz demektir” dedi.


BİR BUÇUK YIL ÖNCE DEMİR FİYATLARI 5 LİRAYDI, ŞİMDİ 14 LİRA
Konuşmasında demir fiyatlarından da örneklere veren Elitaş, şu ifadeleri kullandı: Bir buçuk yıl önce demir fiyatları 5 liraydı, şimdi 14 lira. Eğer stoklarında demir bulunduran bir müessese varsa… 2020 yılının başında 4-5 liraydı, şimdi 13-14 lira; 18 liraya çıktı, 14 liraya düştü. Bu çerçevede, 2020 yılının başında herhangi bir emtiasını elinde bulunduran, stokta bulunduran firmalara vergi usulü çerçevesinde ve tek düzen muhasebe sistemine göre, ilk giren ilk çıkar hesabıyla yapılan muhasebe kayıtlarına göre zaten elde tuttukları varlıklarının değer artışından ortaya çıkan bir kazanç vergisi hasıl olmuştur. Burada dar gelirlilere, sabit gelirlilere gıda maddelerinde katma değer vergisini yüzde 1'e düşürdük. Yani aslında o düşmemiş olsaydı, yüzde 8'den yüzde 1'e düşmemiş olsaydı, mobilyada, konutta belirli ölçülerde bunlar düşmemiş olsaydı, dâhilde alınan katma değer vergisi yüzde 50 yerine belki yüzde 70, yüzde 80'lere yani nihai tüketicinin alırken tüketim malına ödediği verginin belki yüzde 80, yüzde 90'lara ulaşacağı bir durumdu. O anlamda, bu fazladan elde edilen gelir ve hasılayı yine milletle paylaşma bütçesidir.
RESESYON NEDİR?
Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır. Çok daha uzun süreli bir resesyon ise ekonomik çöküş şeklinde ifade ediliyor.Ekonomideki daralma ılımlı değil şiddetli olursa buna depresyon denmektedir.
RESESYON OLURSA NE OLUR?
-Gayri safi yurt içi hasıla negatif büyüme gösterir
-İşsizlik oranı artar
- Enflasyon artar
- Ülke para birimi değer kaybeder
- Üretim azalır

Bakmadan Geçme