AK Partili Nergis: Şehrimize 27 katrilyon liranın üzerinde yatırım yapıldı!
Nergis: İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, düsturuyla şehrimize 27 katrilyon liranın üzerinde yatırım yapılmıştır...
AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuştu. “Kayseri'nin 2022 yılı ihracatını 4 milyar dolar seviyesine taşımıştır, yurt içi hasılada ise 11 milyar dolar seviyelerindedir” diyen Nergis, “Türkiye'nin en büyük millet bahçesi olan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'nin tamamlanmasıyla Kayseri, insana ait olan tüm sosyal donatıları bünyesinde barındıran bir tesise kavuşacaktır. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla şehrimize 27 katrilyon liranın üzerinde yatırım yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
“KAYSERİ TARIM VE HAYVANCILIK ŞEHRİ”
Meclis'te gündem dışı söz alan ve Kayseri hakkında açıklamalar yapan AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, “Yaklaşık 1,5 milyon nüfusa sahip olan Kayseri'miz yüz ölçümünün yüzde 72'sinde 12,2 milyon dekar tarım alanıyla bir tarım şehri; 346 bin büyükbaş ve 670 bin küçükbaş hayvan sayısıyla hayvancılık şehri olmakla birlikte organize sanayileriyle Orta Anadolu'nun üretim üssü olarak ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Erciyes Dağı, kayak turizmi, Selçuklu tarihi eserleri, kültürü, dört yanı medeniyet eserleriyle dolu kadim şehrimiz, her zaman gelişmeye açık olarak ilerlemesine devam etmektedir. İhalesi yapılmış olan hızlı tren demiryolu projesi bir yılda 11 milyon yolcu ve 650 bin ton yük taşıma imkânına kavuşacak, ulaşım süresi üç buçuk saatten bir saatin altına inecektir. Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Demiryolu Projesi'nin uzunluğu 142 km olup saatte 250 kilometrelik tasarım hızına uygun, çift hat şeklinde yapılacaktır. Kayseri Boğazköprü mevkiinde 620 bin kilometrekare alan üzerine 1,8 milyon ton taşıma kapasiteli lojistik merkezi kurulacaktır. Böylelikle, Kayserimiz, uluslararası taşımacılık koridorundaki payını yükseltecek, önemli bir yük aktarma merkezi olacaktır. Demiryolları, kara ve hava yolları entegre hâle getirilecektir” şeklinde konuştu.
“DESTEKLERLE 20 YILDA 5 KAT ARTIŞ OLDU”
Tarıma verilen desteklerde tarımsal üretim değerinin kentte yirmi yılda 5 kat artışla 60 milyondan 300 milyon seviyelerine geldiğini kaydeden Nergis, “Son yirmi yılda bitkisel üretim, hayvancılık, su ürünleri ve kırsal kalkınma kapsamında 2,2 milyar Türk lirası destek verilmiştir. 2002 yılında 668,8 milyon Türk lirası olan tarımsal üretim değeri, 2020 yılında 8 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Tarıma verilen desteklerde yirmi yılda 5 kat artışla 60 milyondan 300 milyon seviyelerine gelmiştir. Su ürünleri üretiminde söz sahibi olan şehrimiz, ülkemizin yavru alabalık ihtiyacının yüzde 37'sini karşılamaktadır. Tarım için verimli ovalarımız sit alanı olarak koruma altına alınmış, 2003 yılından bugüne kadar 9 baraj, 4 gölet, 4 adet yeraltı depolaması tamamlanmış olup 444 milyon metreküp su birikim hacmine ulaşılmıştır. 48 adet sulama tesisi tamamlanmış, 398 bin dekar arazi sulamaya açılmıştır. İhraç edilen her 3 yumurtadan biri Kayseri'de üretilmektedir. Sucuk ve pastırmanın memleketi Kayseri, 2021 yılında 77 bin ton sucuk, 7.500 ton pastırma üretimi gerçekleştirmiş, gıda ürünlerinde 82 milyon dolarlık ihracat sağlamıştır. Sadece sanayi odasına bağlı 2 bin firmasıyla Kayseri sanayi, Türk sanayisinin küresel ölçekte gelişmesi için faaliyet göstermektedir. Savunma sanayisinde Türkiye'nin ilk lityum iyon pil üretim tesisi olan ASPİLSAN Kayseri'dedir. Ülkemizin araştırma üniversiteleri arasında yer alan ve TURKOVAC aşımızın üretildiği Erciyes Üniversitesi ve diğer 4 üniversitemizle Kayseri aynı zamanda eğitim şehridir. Üniversite ve sanayi iş birliğiyle üretim yapılan şehrimizde teknoparkta 500 civarında AR-GE projesi yürütülmektedir. Şehrimiz bu gelişmelerle 2022 yılı ihracatını 4 milyar dolar seviyesine taşımıştır, yurt içi hasılada ise 11 milyar dolar seviyelerindedir. Kayseri ülkemizdeki mobilya imalatına yüzde 31'lik katkıyla 1'inci, elektrikli ev aletlerinde 2'nci, kablo ihracatında 3'üncü sıradadır. Ülkemizde üretilen sandalyenin yüzde 50'si, kanepenin yüzde 70'i, yaylı yatağın yüzde 50'si Kayseri'de üretilirken sınai mülkiyet hakları Türkiye sıralamasında tescil başvurularında 4, patent başvurularında 7'nci sırada yer almaktadır. Sağlık sektörümüzde başta Şehir Hastanemiz olmak üzere 27 hastane, 4.500 yatak, 3.200 doktorla hizmet verilmektedir.
“ŞEHRİMİZE 27 KATRİLYON LİRANIN ÜZERİNDE YATIRIM YAPILDI”
Kayseri'ye 27 katrilyon liranın üzerinde yatırım yapıldığını ifade eden AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, “Türkiye'nin en büyük millet bahçesi olan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'nin tamamlanmasıyla Kayseri, insana ait olan tüm sosyal donatıları bünyesinde barındıran bir tesise kavuşacaktır. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla şehrimize 27 katrilyon liranın üzerinde yatırım yapılmıştır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, ailemizin ve toplumumuzun yapıtaşı olan, yuvayı kuran, kahramanlıklarıyla tarih yazan kadınlarımızın, şehit anneleri ve eşlerinin, teröre ‘Dur' diyen evlat nöbetindeki Diyarbakır Annelerinin Dünya Kadınlar Günü'nü bugünden kutluyorum” dedi.