AİLE'DE NÖBET AYRILIĞI!

TAKİP ET >>

Kayseri Aile Hekimleri Derneği (KAHED) üyeleri nöbet konusunda fikir ayrılığına düştü. Bu konuda dernek yönetimi tarafından bir süre önce yapılan anket çarpıcı bir tabloyu ortaya çıkardı. Yönetim Kurulu'nun, nöbetin bazı olumsuzlukları beraberinde getireceğini belirterek, “nöbete gidilmemesi” yönünde görüş belirtip, karar aldı ve anketle de Aile Hekimleri'ne sorup nabız tuttu. Yapılan ankete 156 aile hekimi katıldı ve Aile hekimlerine “nöbet tutar mısınız?” sorusu yöneltildi Ankete katılarak görüşlerini ifade eden hekimlerin, yüzde 85'i bir şekilde “Nöbete Giderim”, yüzde 10'nu “Nöbete Gitmem”, yüzde 5'i ise “Kararsızım” yönünde cevap verdi. Bunun yanında ankette “Mesaim dışında nöbet istemiyorum” şeklinde cevap veren hekimlerin yüzde 12'si de nöbet istemiyorum ama ücretine göre nöbet tutabileceğini belirtti. Yani KAHED yönetiminin kararına çoğunluk katılmadı.

Kayseri'de 381 aile hekimi görev yapıyor. Bu hekimlerden yapılan son açıklamaya göre, 167'si kısa adı KAHED olan Kayseri Aile Hekimleri Derneği üyesi. Özel hastanelerde katkı payının artması ile birlikte iş yükleri daha artan ve başvuru sayısının yüzde 30'lardan yüzde 80'lere ulaştığını belirtildiği aile hekimleri, “nöbet bilmecesi” ile de karşı karşıya.

Bir süre önce Aile Hekimlerine nöbet zorunluluğu nedeniyle dernekten yapılan açıklamada, meslek hayatı boyunca hastanede ve acil polikliniğinde görev yapmayan çok sayıda aile hekimi ve aile sağlığı elemanının bulunduğu belirtilmiş ve ayrıca aile hekimliğine geçiş sonrası yıllardır bu görevi yapmayan aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının da yer aldığını vurgulanmıştı. Açıklamada, 'Uyarıyoruz; aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına bu şekilde görev verilmesi durumunda ortaya çıkacak sorunların, eksikliklerin, hataların, yanlış uygulamaların hatta görülebilecek ölümlerin sorumlusu Sağlık Bakanlığı olacaktır.' ifadeleri de dikkat çekmişti. İşte gelinen süreçte nöbet uygulaması derneği de böldü ve Kayseri Aile Hekimleri Derneği (KAHED) üyeleri, nöbet konusunda fikir ayrılığına düştü. Bu konuda dernek yönetimi tarafından bir süre önce yapılan anket çarpıcı bir tabloyu da gün yüzüne çıkardı. Dernek Yönetim Kurulu, nöbetin bazı olumsuzlukları beraberinde getireceğini belirterek, “nöbete gidilmemesi” yönünde görüş belirtip, karar aldı ve anketle de Aile Hekimleri'ne sorup nabız tuttu.

Yapılan ankete 156 aile hekimi katıldı ve Aile hekimlerine “nöbet tutar mısınız?” sorusu yöneltildi Ankete katılarak görüşlerini ifade eden hekimlerin, yüzde 85'i bir şekilde “Nöbete Giderim”, yüzde 10'nu “Nöbete Gitmem”, yüzde 5'i ise “Kararsızım” yönünde cevap verdi. Bunun yanında ankette “Mesaim dışında nöbet istemiyorum” şeklinde cevap veren hekimlerin yüzde 12'si de nöbet istemiyorum ama ücretine göre nöbet tutabileceğini belirtti. Yani KAHED yönetiminin kararına çoğunluk katılmadı.

KAHED ÜYELERİ BİLGİLENDİRMEK İÇİN TOPLANTILAR DÜZENLİYOR

KAHED Başkanı Dr. Ümit Işıldak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kayseri Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu olarak nöbetler konusunda yasa çıkmadan önce ve yasa çıktıktan sonra aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına birçok çalışma ve toplantılar yapıldığını söyledi. Yönetim Kurulu olarak “nöbet yasasına hayır” sloganı ile yola çıktıklarını ve bu amaçla üye olan meslektaşlarıyla birlikte yasa çıkmadan önce basın toplantısı dahil Ankara Başkanlar Toplantısı eylemi, Ankara eylemi ve İstanbul eylemlerine katılma kararı aldıklarını ve katılım gösterdiklerini dile getiren Işıldak, aynı dönemde Yönetim Kurulu tarafından “İş Bırakma Eylemi” kararının da alındığını hatırlattı.

AİLE HEKİMLERİNİN ŞAŞIRTAN ANKET CEVAPLARI!

İlgili yasa çıktıktan sonrada bu yöndeki çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Işıldak, “Yine Yönetim Kurulu olarak ‘nöbete hayır' ve ‘nöbete gidilmemesi' kararı alınmıştır. Yönetim Kurulu olarak da nöbete gitmeyeceğimiz açıklanmıştır. Bu amaçla bilgilendirme çalışmaları, anket çalışması, Aile Sağlık Merkezleri (ASM) temsilcileri toplantısı, bilgilendirme ve destek arama çalışmaları, iki kez Aile Hekimleri toplantıları düzenlendi. Aynı zamanda anketler de yapıldı. Bu ankete 156 Aile Hekimi yani yüzde 42 oranında katılım oldu. Ankete göre, ‘Kanun Sonrası Nöbet Tutar mısınız?' şeklinde anket sorusuna; yüzde 85 arkadaşımız bir şekilde ‘Nöbete Giderim', yüzde 10 arkadaşımız ‘Nöbete Gitmem', yüzde 5 arkadaşımız ‘Kararsızım' cevabını vermiştir. Nöbet Ücretleri İle İlgili anket soruna; yüzde 29 arkadaşımız ‘Hiçbir Paraya Nöbet Tutmam', yüzde 71 arkadaşımız bir anlamda ‘Ücreti, şartları iyi olursa nöbet tutarım' cevabını vermiştir. Yani bir anlamda yüzde 14 arkadaşımız hiçbir ücrete nöbet tutmam ama kanunla yapılan nöbet düzenlemesine uyarım demiştir. ‘Nöbet Uygulaması İle Düşünceniz' şeklindeki anket sorusuna yüzde 41 arkadaşımız ‘Mesaim Dışında Nöbet İstemiyorum' , yüzde 59 arkadaşımız ‘Nöbet Şartları, Yeri, Ücreti İyi Oluşturulursa Nöbet Tutabilirim' cevabını vermiştir. Bu anket sorusu ile ilgili olarak; Yüzde 59 arkadaşımızın başta ücret olmak üzere şartları iyi olursa nöbet tutarım düşüncesinin ortaya çıkmıştır. İkinci sıradaki ankete göre de ‘Mesaim Dışında Nöbet İstemiyorum' şeklinde cevap veren yüzde 41 arkadaşımızdan, yüzde 12'si nöbet istemiyorum ama ücretine göre nöbet tutabileceği sonucuna varılmıştır. Anket sonuçları; Yönetim Kurulumuzun ‘nöbete gidilmemesi' , ‘nöbete hayır' kararına, çoğunluğun katılmadığı, bir diğer değişle Yönetim Kurulu kararına katılmadığı ve bu şekildeki eyleme katılmayacağı sonucu ortaya çıkmıştır.” dedi.

“ARKADAŞLARIMIZ ‘NÖBETE GİTMEME' KONUSUNDA BİZİM GÖRÜŞÜMÜZE KATILMAMIŞTIR”

Bu kapsamda yaptıkları birçok toplantıda amaçlarının yaşanabilecek bazı sıkıntıların önüne geçmek için “nöbete hayır, yani gidilmemesi” yönünde ortak karar almak olduğunu vurgulayan Işıldak, şunları söyledi: “Bu konuda görüştüğümüz yetkili idarecilerimizin hepsi açık ve net olarak ‘Nöbeti uygun bulmadıklarını' taleplerimiz doğrultusunda yeniden listelerin gözden geçirileceği ve tüm şartların değerlendirileceği, genelgeye göre muafiyetlere uyulacağı cevabı verilmiştir. Gerek Yönetim Kurulu olarak yaptığımız gerekse arkadaşlarımızın bireysel yaptıkları görüşmeler neticesinde yayınlanan nöbet listesi iptal edilmiştir. İlçelerde ihtiyaç olmadığı sürece ilçelere merkezden görevlendirme yapılmayacağı, il merkezinde görev yapan AH ve ASE lerine il merkezinde, ilçede görevli (entegre hariç) AH ve ASE'lerine ilçelerde nöbet yazılacağı, nöbet saatlerinin hafta içi saat 16.00 da başlayacağı, muafiyetlerin dikkate alınacağı ve uygulanacağı ifade edilmiştir. Nöbet saati konusunda haklı olduğumuzu, en az sekiz saat yazma ve saat 24 den sonra nöbet yazılmaması şartı nedeni ile nasıl işlem yapılacağı konusunda bakanlıktan cevap beklendiği ve ilçede çalışanlar konusunda da haklı olduğumuz ifade edilerek bir sonraki ayda bu durumun düzeltileceği ifade edilmiştir. Bundan sonraki aylardaki nöbet toplantılarına, derneğinde katılması istenmiştir. Son olarak nöbete gitmeme kararında olan arkadaşların olacağı, mesai saati konusunda müdürlüğe birçok dilekçe verileceği ve idare mahkemesine gidilebileceği ifade edilerek görüşme bitirilmiştir. Yaptığımız son toplantıda da katılan arkadaşlarımızdan bir kısmının da ‘Nöbete Gitmeme' konusunda bizim görüşümüze katılmadığını belirtmiştir.”

SİZCE DERNEK OLARAK PAZARLIK GÜCÜMÜZ VAR Mı?

Bazı üyelerinin ilgili birimlerle pazarlık yapılması yönünde talepte bulunduğunu da ifade eden Işıldak, gelinen süreçte ve ortaya çıkan tabloda “pazarlık yapma” gibi bir anlayışı asla kabul etmediklerini belirtti. Işıldak, derneğin internet sitesinde yer alan açıklamasında, dernek üyelerine de seslenerek, şu ifadeleri kullandı: “Bazı arkadaşlarımız, Derneğin pazarlık yapmaması gerektiğini ifade edilmiştir. Dernek olarak Sağlık İdarecileri ile pazarlık yapılmamıştır. Sadece nöbet yazılması durumunda çıkacak sorunlar iletilmiş, dikkate alınması istenmiş, genelgeler uyulması talep edilmiştir. Bu görüşe saygı duymakla birlikte doğabilecek mağduriyetler karşısında, yine sizlerin talebi doğrultusunda bu görüşmeler yapılmıştır. Bu konuda Yönetim Kurulumuz yetkisini kullanarak hareket etmiştir. Yönetim Kurulu olarak Nöbet Gitmeme Kararımız var, nöbet mağduriyetleri bizi ilgilendirmez denememiştir. Bazı arkadaşlarımız tarafından; saat 16.00 da nöbete karşı gelinmemesi gerektiği görüşü gelmiştir. Bazı arkadaşlarımız tarafından; ilçelerde çalışanlara ilçede nöbet yazılma uygulamasının yanlış olduğu ifade edilmiştir. Bu konuda yapılan görüşme notları tekrar edilmiş, bu düşüncenin yanlış olduğu Derneğimiz tarafından dile getirildiği, bu düşüncemize hak verildiği ve nöbetin artık bu ay için değişemeyeceği, sonraki aylarda bu durumun düzeltileceği yetkiler tarafında ifade edildiği tekrarlanmıştır. Yani bu haksızlığa ilk önce Derneğimiz karşı çıkmıştır. İl merkezi pazarlığı yapılmamıştır. Bazı arkadaşlarımız tarafından; özellikle yaş muafiyetinin uygulanmasının yanlış olduğu ifade edilmiş, bu konuda bakanlık genelgesine idarenin uyduğu ifade edilmiştir. Bu konuda da Derneğimiz tarafından pazarlık yapılmamıştır. Bu eleştiriyi çok büyük haksızlık olarak görüyoruz. Nasıl pazarlık yapılabilir ki, arkadaşlarımızın çoğunluğu nöbete gitmeyecekken bunu kırmak için mi pazarlık yapıldı. Sizce dernek olarak bizim pazarlık gücümüz var mı, idare sizce pazarlık yapabilir mi?” Haber: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme