Açıldığı günden itibaren yoğun ilgi gördü! Yapım aşamalarında nasıl bir süreç geçirdi

Talas Belediyesi tarafından belediye kaynaklarıyla yapılan mesire alanının yapım aşamalarını Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın anlattı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Abone Ol

29 Nisan'da törenle hizmete açılan ve açıldığı günden itibaren Kayserili vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde ilgi gören Zincidere 100. Yıl Mesire Alanı'nın yapım kararı nasıl alındı. Yapılırken hangi engeller çıktı ve o engeller nasıl geçildi?

1964 yılında yapılmış bir su göleti olan Talas Belediyesi tarafından belediyenin kendi kaynaklarıyla Zincidere 100. Yıl Mesire Alanı'na dönüşme sürecini ayrıntılarıyla Başkan Mustafa Yalçın anlattı.
Olay Türk TV'de Gazeteci Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan'ın hazırlayıp sunduğu Yüz Yüze progamının bu haftaki konuğu Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın oldu. Gazeteci Osman Çiftci ve Cem Atakan'ın sorularını yanıtlayan Mustafa Yalçın Zincidere Göleti projesinin nasıl keşfettiklerinin hikayesini paylaştı.
Başkan Yalçın; “Zincidere Göleti 100 projemizin içerisinde vardı ama bu kadar güzel olacağını ve bunun hakkından geleceğimize bu kadar emin olmuyordum. Ama bir yerden başlayalım diyordum. Seçim kampanyasından önce gezerken burası güzel olur filan dedik. Dağ tepe gezdik, bizle beraber sağ olsunlar personel de geldi önce keşfettikleri yerleri ve daha sonra keşfedeceğimiz yerleri beraber gezdik.
Talas için ne yapılması gerekir noktasında ben yaparım, Palancaoğlu Bey yapar, başka bir bey yapar ama bir şey yapılması lazım. Baktım burada bir şey yapılır ama emin değilim. Bir gün Haseki Bakan'ımızı Genel Başkan Yardımcısı iken denk getirdim sağ olsun arabaya bindik. ‘Hadi Mustafa nereye diyorsan' dedi. Geldik buraya, ‘başkanım buradan bir şey olur mu?' dedim. Şöyle bir baktı baktı. ‘Çok güzel bir şey olur ama bura çok büyük ya. Çok zor burayı yapmak' dedi. Rahmetli Recep Mamur'u da getirmiş, hava alsın diye. Çevre ve Şehirçilik Bakınımız ‘çok güzel olur' diyor o bana yetti. Burada ben bir şart sürdüm, hiç dışarıdan bir malzeme gelmeyecek, tamamen kendi malzemesi. Yani taşı toprağı her şeyi kendinin olacak. Bir tek göl kafemizin betonarmesi dışarıdan onun da yüzeyi, tuvaletler, diğer sosyal tesislerin yüzü oranın taşıyla kaplı olacak.Böylece başladık Allah yardım etti, bitirdik” dedi.

‘Hulusi Bakanımızın emekleri çok'

Başkan Yalçın; “Devlet Su İşleri'ne teşekkür ediyorum. Hulusi Bakan'ımızın emekleri çok. Devlet Su İşleri bize burayı tahsis etti. Nereyi? Sadece suyu, havuzu. 1964 yılında yapılmış bir sulama göleti 1964'ten sonra yirmi küsur yıl burada köylerin sulama gölet olarak iş görmüş. Son on beş yirmi yıldır da artık terk edilmiş bir durumu vardı. Son iki yıl içerisnde de başkanlığım döneminde iki kişi balık tutacağız diye çamura battılar, öldüler, ondan sonra biz hızlandık buranın bir sahibi olmalı dedik. Onun üzerine yazdık yazılarını, Devlet Su İşleri'nden cevap geldi. ‘Tahsis edelim' diye ama elli beş bin metrekareyi tamamlayacak şekilde kenara koyacağımız kamelyalar, diğer sosyal tesisler için yer lazım. Sağ olsun Bakanımız telefon etti, o gün oradaki arkadaşımız sağ olsun Tufan Bey şimdi Bakan Yardımcısı galiba, bizim işimizi öne aldı ve burayı bize tahsis ettiler. Hazinenin tahsis etme derken bir şartı var; iki yıl içinde başlanacak, beş yıl içinde proje bitirilecek. Biz iki yılda bitirdik, çok güzel oldu” dedi.

‘Böyle dantel işler gibi duvar örerler'

Başkan Yalçın; “Tamamı Talas Belediyesi kaynağıyla yapıldı DSİ'den sadece araç desteği aldık. Oraları temizleme göletin içini temizlerken sağ olsun bizimle beraber yaz kış çalıştılar karın altında çalıştılar. Ama onun dışında hiç kimseden beş kuruşluk yardım almadık.
O günkü rakamlarla 30 Milyon TL fiziki alan mal oldu sonra doğal gaz bağlatması filan çok para oldu. Allah'tan doğal gaz oradan geçiyordu, hemen içeri aldık. O lokanta filan kullandığından başka bir de doğal gazlı mangal yapıldı. Ama bütün oranın malzemesini kullanmak üzere, otantikliğini bozmamak. Bizim kepçe operatörlerimiz sağ olsun. Böyle dantel işler gibi duvar örerler. Başta Park Bahçe Müdürlüğümüz, Fen İşleri Müdürlüğümüz, Yol Müdürlüğümüz, bütün müdürlüklerimiz. Parayı veren de Hesap İşleri Müdürlüğü hepsi sağ olsunlar” dedi.

‘Komando Tugayı burası bizim'

Başkan Yalçın; “Son anda da ihaleyi yaptık, bu sefer Komando Tugayı geldi. ‘Burası bizim, yeraltında, yer üstünde, suyun altında, suyun üstünde tatbikat yapıyoruz.' Ya sizin olur mu? Bizim bak, bize devlet vermiş. Böyle deyince biraz geri adım atıyor gibi oldular ama ‘bura bizim' dediler. Sonra ben de hemen Hulusi Paşa'ya gittim. Hulusi Paşa'ya dedim ki ‘Paşam bize böyle mani olacaklarsa biz başta yapmasaydık.' Projeyi önüne koydum, ondan sonra o da ‘yapın' dedi. Telefon etmiş talimat vermiş Bakan olarak. Ondan sonra önümüz açıldı bir daha. Devam ettik, onların da bahçesi. Asker için asker aileleri için mekan, kullanılacak bir yer, en yakın yer. Kolordu komutanları geldi Ankara'dan, hep orada misafir edildi, hoşlarına gitti.”

İçerisindeki ördekler ve adanın da yer aldığı 19 bin metrekare yüzey alanına sahip göletle birlikte 56 bin metrekarelik Zincidere 100. Yıl Mesire Alanında restorandan mescid, lavabo, amfi tiyatro, kafeterya, bebek bakım odasına; seyir iskelesinden, teras, yemek pişirme alanı, oturma alanı ve kamelyalardan piknik alanlarına kadar birçok hizmet sunuluyor.
Ayrıca gölet etrafında yürüyüş ve bisiklet parkurunun yanı sıra binicilik için at yolu da oluşturulan alanda gölet üzerinde su oyunlarıyla muhteşem bir görsel şölen de var.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme