95 bin kişiye tarama yapıldı... Peki neden?
Kayseri'de bu yılın ilk 9 ayında 32 bini Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) olmak üzere 95 bin kişi meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramasından geçirildi, 25 vaka tespit edildi. Detaylar Kayseri Olay'ın, Kayseri haberinde.
KETEM İl Koordinatörü Dr. Sebahat Ercan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından meme kanserinde erken teşhisin öneminin vurgulanması amacıyla ekimin "Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı" olarak belirlendiğini söyledi. Kayseri'de erken teşhis için 7 KETEM ile kırsal mahallelerde mobil mamografi aracının hizmet verdiğini belirten Ercan, Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarından sonra en çok ölüm nedeninin kanser olduğunu vurguladı.
Kansere yüzde 90 çevresel etmenlerin neden olduğuna dikkati çeken Ercan, şöyle konuştu: "Çevresel etmenlerin başında tütün kullanımı, alkol tüketimi, obezite ve enfeksiyon gelmekte. 2020'de dünyada yapılan araştırmada 19,2 milyon yeni kanser vakası tespit edildi. Bunun 9,9 milyonunun da ölümle sonuçlandığını biliyoruz. Erken teşhisin önemini de vurgulayabilmek için ülkemizde de gün ve aylar belirlenmiştir. 1-31 Ekim meme kanseri bilinçlendirme ayı olarak belirlenmiş ve etkinlikler sürdürülmektedir."
Dr. Ercan, erken teşhiste vatandaşın aklına KETEM birimlerinin gelmesi gerektiğini belirterek, ilçelerde ulaşım konusunda zorluk çeken vatandaşlara belediyenin ücretsiz otobüslerle destek sağladığını dile getirdi.
Vatandaşları birimlerine davet eden Ercan, kanserden korunmak için çevresel etmenlerden uzaklaşarak sağlıklı ve dengeli beslenilmesi gerektiğini ifade etti.
Ercan, KETEM'lerde 40-69 yaş kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30-65 yaş kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı, 50-70 yaş kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalın bağırsak kanser taraması yapıldığını belirtti.