2017'den sonraki en güçlü patlama!

NASA son altı yılın en güçlü güneş patlamasının görüntülerini paylaştı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

NASA, Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 2010 yılında fırlatılan uzay aracı aracılığıyla, son altı yılın en güçlü güneş patlamasının görüntülerini paylaştı.
NASA, Perşembe günü gerçekleşen patlamanın ABD'nin belirli bölgelerinde ve gündüz saatlerinde, iki saat süren bir radyo kesintisine yol açtığını açıkladı.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin uzay hava tahmin merkezi, bu olayı "inanılmaz bir olay" olarak değerlendirirken, tarihteki en güçlü güneş patlamasının 4 Kasım 2003'teki X28 olayı olduğunu hatırlattı. Merkez, bu olayın radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileme potansiyeline sahip en yüksek yoğunlukta X sınıfı bir patlama olduğunu aktardı.
Bu son patlama, 10 Eylül 2017'den bu yana kaydedilen en güçlü güneş patlaması olarak kaydedildi ve mevcut güneş döngüsünün en güçlüsü olarak belirlendi.

Öğretim Üyesi Oralhan güneş patlamasının etkilerini açıklamıştı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Akkaya Oralhan, geçtiğimiz günlerde güneşde meydana gelen patlamaların dünyaya nasıl bir etki yapabileceği hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Doç. Dr. Oralhan, 2024 -2025 yıllarında büyük bir aktivasyonu beklediklerini fakat bu aktivitenin yere yakın uyduları anlık ya da saatlik etkileyebileceğini söyleyerek, “Şu anda da hesaplamalarımıza göre 2024 - 2025 yılları içerisinde büyük bir aktivasyon bekliyorduk. Bunu takip eden teleskoplarımız var. O yüzden bu aktivasyon her zaman vardı. Evet 2024'te biraz maksimuma ulaşacak ama bu sadece neyi etkiler? Özellikle yere yakın uydular güneşten bu yüksek enerjili plazma geldiği zaman dünyamızın manyetik alanı içerisine giriyor. Allah'tan böyle bir manyetik alanımız var, o bizi koruyor aslında. Eğer o manyetik alan olmasaydı güneşten gelen yüksek enerjili fotonlar bizim hayatımızı etkileyecekti belki dünyada da yaşam olmayacaktı. İşte gelen o parçacıklar dünya atmosferine giriyor. Özellikle kuzey kutuplarında görülen kutup ışıkları, hatta Karadeniz'de de görüldü bu ışıklar. En güzel görsel şölen olacak bizim için o ışıklar. O yüzden bizim için zaten tehlikeli bir durumu da yok. Uydular atmosferin kalınlaşmasından dolayı bir miktar yönlerinden sapabilirler. Aşağı yukarı hareket edebilirler. Onun sonucunda da GPS uyduları belki hafif konum bulmakta anlık belki de saatlik sıkıntı olabilir ama bunun haricinde bizim yaşamımızı etkileyen bir şey olmayacak” ifadelerini kullandı.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Akkaya Oralhan'ın "2024'te güneş patlaması gerçekleşecek" haberi için TIKLAYINIZ

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme