100 metre kare konutun fiyatı 2 milyon...
Artan maliyetler, yüksek faizler dar ve sabit gelirlilerin konut hayallerini baltalıyor. Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın, konut maliyetlerinin metrekaresinin 20 bin liraya gittiğini belirtti. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…
Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanlığının yanı sıra İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcılığı ve TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Sektör Meclisi Başkan Yardımcılığı görevlerine de üstlenen iş insanı Ali Aydın ile gerçekleştirdiğimiz söyleşimizin ikinci bölümünde, sektörün gidişatının yanı sıra kamuya iş yapan müteahhitlerin yaşadığı sıkıntıları konuştuk.
Öngörülemeyen maliyet artışları nedeniyle sıkıntıya düşen kamu müteahhitlerinin, yüklenici oldukları işlerle ilgili fiyat güncellemesi yapması gerektiğini belirten Aydın, “Kamuya iş yapan arkadaşlarla ilgili de girişimlerimiz oldu. Düşünün bazı mamuller; beton, demir, çimento gibi ana kalemler 10 katına çıkmış. 3-4 yıl önce 180 lira olan C 35 beton şuan 18 bin lira; 3 bin lira olan demir 19 bin lira yani bu rakamlar kabul edilebilir rakamlar değil. Türikye'de gerçekten para bu kadar değer kaybetmedi. Biz bunu biliyoruz. Peki bu bir köpük mü? Yoksa gerçekten maliyet mi? Bunu araştırması gereken Rekabet Kurulu var. Biz bu kontrollerin yapılmadığını düşünüyoruz. Bu durumda kamuya iş yapan arkadaşlarımızın feryadını herkes duydu. Ben konuyla ilgili olarak, yaygın medyaya yaptığım açıklamalarda da, ne kamunun hakkını müteahhide ne de müteahhidin alması gereken hakkını bir başka yere vermeyin. Bunun çözümü çok basit. Şu anda kamuya iş yapan müteahhit imalat yapmış, parasını kamu ödememişse o imalatın parasını müteahhit alamamışsa işini feshetmeyin. Cezalı duruma sokmayın. İşi bıraktırmayın. Ne yapın? O işi bu süreçten geçirip bıraktırıp bir başkasını nasıl vereceksiniz? Herhalde zararına vermeyeceksiniz andaki piyasa koşullarında benzer işler neye gidiyorsa yeni alan müteahhit de işi ondan yapacaktır. Bunun başka bir izahı da yok. O yaptığı hak edişi benzer işi ihalesi kaçtan gidiyor ise daha önceki yaptığı işleri ödenen şeyleri demiyorum. Yapılacak işlerin ödemesini bundan devam etsin. Asgari ücrete sene içerisinde iki defa güncellemeye gidildiği gibi bir güncellemeye gidilir. Bunu son dönemde bakanlar, cumhurbaşkanımız yapıyor, görüyoruz. Ama bu yapılmıyor.”
Yerel Yönetimlerin Yerinde Olmak İstemem
Müteahhit işi bırakıyor, teminatın yanıyor, işten dolayı cezaya giriyor. Bütün işlerini yasal bir mevzuata bağladıktan sonra, tekrar bir gün vererek ihaleye çıkılıyor ve güncel fiyattan yeni bir müteahhide veriliyor. Şehrimizde olan durum da bu: Sahabiye'de yaklaşık maliyet oluşturuluyor. Tek firma giriyor ve yaklaşık maliyetten 42 milyon lira daha fazla teklif ediyor. Ben yerel yönetimlerin yerinde olmak istemem. Yaklaşık maliyetin 42 milyon lira üstündeki teklifi onaylasa bir türlü, onaylamama bir türlü… İhaleye de giren yok. Sadece Kayseri'de değil, TOKİ 22 ihaleye çıktı, giren olmadığı için ihaleler iptal edildi. Tüm bunların sebebi girdi maliyetlerinin artması ve öngörülebilir olmaktan çıkmasıdır. Bunun önüne geçilmediği sürece bu sektörde çalışan müteahhitler yol alamaz, şantiyesini çalıştıramaz. Kendimden örnek vermem gerekirse, elimde 350 konutluk ruhsatım var. 200 konutu tamamlamak üzereyim. Normal koşullarda beklemem gerekiyordu ama gecekondu sahipleri, kentsel dönüşümden daire bekliyorlar, onların çok ihtiyacı var. Onun için tamamladım, yoksa beklemem gerekiyordu. Öz kaynaklarımı kullanarak, kendi varlıklarımız satarak orada imalatlarımı yürütüyorum”
Ürettiği Fiyatın Altında Satan Müteahhitler Var
Müteahhitlerin adlarının kötüye çıkmaması için maliyetinin altında daire sattıklarını belirten Aydın, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ürettiği malulün ürettiği fiyattan alıcısı yok. Gelsinler bunu kamu idarecilerine izah edelim. Alıcı yok. Çünkü alım gücü yok. Faizler yüksek. Bir daireyi üretmişsizin, satamıyorsunuz, yeni bir imalata nasıl başlayacaksınız? Bugün bizim bölgede imalat edeceğimiz fiyatın altında müteahhitler daire satıyor. Çünkü borcu var, çekleri var, işçiye para ödeyecek, malzemeciye para ödeyecek. Yoksa ismi kötüye çıkacak.
Metrekaresi 20 Bin Liraya Doğru Gidiyor!
Yaklaşık bir yıl önce bir dairenin metrekare maliyetinin 10 bin liraya gittiğini söylediğinde tepkilerle karşılaştığını belirten Aydın, bugün maliyetlerin 20 bin liraya doğru gittiğini belirterek, “Yaklaşık bir yıl kadar önce, Olay Türk TV'de Osman Bey'e (Çiftçi) daire fiyatlarının metre karesinin maliyetinin 10 bin liraya gittiğini söylediğimde tepki göstermişlerdi. Bugün TOKİ metrekaresini 15 bin liraya veriyor. Ve piyasada metrekaresi 20 bin liraya doğru gidiyor.” diye konuştu.