'Alo Foto Hattı' kurdu

'Alo Foto Hattı' kurdu
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KAYSERİ’de fotoğrafçılık yapan Nuri Demir, hayata geçirdiği “Alo Foto Hattı” ile birlikte yeni yılda dağıtılacak olan yeni kimlik kartları için gerekli olan biyometrik fotoğrafları, hasta, yatalak ve engelliler için istenildiği taktirde evlerine giderek çekecek. Demir, “Bu konuda çok sıkıntı yaşayan vatandaşlarımızı görünce böyle bir hizmeti hayata geçirmeyi düşündük. Yani amaç sadece para kazanmak değil, sosyal bir ihtiyaca da katkı sağlamak. Bu hizmetimiz, hastalara yaşlıları, engellilere ve yakınlarına kolaylık sağlayacak.” dedi.

Yeni kimlik kartları yeni yılla birlikte yani 2 Ocak 2017 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlanacak. Başvuru esnasında Nüfus Müdürlüğü memurları, vatandaştan nüfus cüzdanı ve son 6 ay içerisinde çekilmiş 5x6 ebadında arka fon beyaz biyometrik fotoğraf  isteyecek. İşte bu kapsamda harekete geçen Kayserili esnaf Nuri Demir (47), “Alo Foto Hattı” kurdu. Kentte yaklaşık 30 yıldır fotoğrafçılık işiyle uğraşan Demir, iş yerine fotoğraf çektirmek için gelen engelli, yaşlı vatandaşları ve yakınlarını görünce bu yönde bir projeyi hayata geçirmeyi planladığını söyledi. Demir, “Bize bu konuda da daha önce birçok kez talep geliyordu. Eğer yaşlı, engelli, hasta vatandaşlarımız isterlerse mobil ekip oluşturduk. Bizzat insanların ayağına gidip, orada fotoğraf hizmetini vereceğiz. Bu yöndeki engelleri kaldırmak için böyle bir proje geliştirdik. Biz evlerine gideceğiz ve hizmeti vereceğiz. Böylece hastamızı da, yaşlımızı da, yakınlarını da engelli vatandaşlarımızı da yormayacağız. Yeni yılla birlikte yeni kimlik kartları dağıtılacak ve bu kartlar için de biyometrik fotoğraf isteniyor. İşte biz de bu yoğunluğu düşünerek, evde yatalak olan, hasta olan ve bunun yanında engelli vatandaşlarımız ve yakınlarına hizmette kolaylık olsun diye Alo Foto Hattı’nı hayata geçirdik. Bu hizmet Kayseri’de bir ilk ve Türkiye’de de bir ilk olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“TELEFONLA ARAYIP, ADRES VERMELERİ YETERLİ”

Bu projede öncelikle ticari bir kazancı düşünmediklerini, sosyal bir ihtiyaca katkı sunmayı amaçladıklarını dile getiren Demir, “Vatandaşımız bizi arayıp adres bilgilerini verecek. Daha sonra mobil ekiplerimiz ilgili adrese giderek, fotoğrafları çekecek. Yani dışarı çıkmakta bazı nedenlerden dolayı zorluk çeken vatandaşlarımıza bu hizmeti evlerinde vereceğiz. Ücret konusunda da mesafe ve ekonomik koşulları göz önünde bulunduracağız. Vatandaşa külfet olmayacak şekilde kolaylık sağlayacağız. Yani vatandaşlarımızı, özellikle de maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza yük olmayacak şekilde bu hizmeti vereceğiz. Bizi telefonla aramaları yeterli olacak. Bu proje sayesinde bazı nedenlerden ötürü dışarı çıkamayan vatandaşlarımız için fotoğraf hizmetini evde vereceğiz.” şeklinde konuştu.

YENİ KARTLARIN FİYATI NE OLACAK, NE GİBİ ÖZELLİKLE TAŞIYACAK?

Diğer yandan yeni yılla birlikte dağıtımına başlanacak olan yeni kimlik kartlarında fotoğrafın 15 yaşına kadar mecburi olmadığı ve talep edilmesi halinde fotoğraflı kimlik kartının düzenleneceği açıklandı. Kimlik kartlarının bedeli 16 TL, kimliğini kaybedenler için de bu bedel ise 32 TL olarak açıklandı. Süresi içerisinde yapılan doğum bildirimlerinden kimlik kartlarının bedelinin alınmayacağını dile getiren yetkililer,  yeni nüfus kâğıtlarının kullanım süresinin ise 10 yıl olduğunu belirtti. Yeni kimlik kartlarında en dikkat çeken özellik güvenlik olacak. Buna göre, sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyetinin önleneceği, E-devlet kapsamında sunulan hizmetlere de internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebileceği ifade edildi. Yetkililer, yeni kartların kimlik kartı vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabileceğini, ayrıca bürokrasiyi azaltacağını ifade ederken, kayıp çalıntı durumunda ise vatandaşların Alo 199'a veya Nüfus Müdürlükleri’ne bilgi vermesi gerektiğini kaydetti.

Haber/Foto: Cafer ZENGİN