AKKIŞLA'DA 'HAK' TARTIŞMASI

AKKIŞLA'DA 'HAK' TARTIŞMASI
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz yılki kararname ile Kayseri’nin Akkışla ilçe Kaymakamlığı görevine atanan Cevat Gün, makam odasını başta olmak üzere hizmet birimlerini daha kullanışlı hale getirmek, bunun yanı sıra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca ihtiyaç sahiplerine konut yapılması gibi kurumun inşaat işlerine yönelik çalışma başlattı. Ancak inşaat işleri için girişimlerde bulunan Kaymakamlığın, iş yaptırdığı esnaflara hak ettikleri paraları vermediği, bu yolla da esnafları mağdur ettiği iddia edildi. İlçe Kaymakamı Cevat Gün ise iddiaların asılsız olduğunu belirterek, “Hak ettikleri işlerin karşılığını aldılar, hak etmedikleri parayı istiyorlar. Bu bizim cebimizdeki para değil. Kimseye fakir fukaranın hakkını, hak etmedikleri iş karşılığın da vermeyiz. Kamunun hakkını sonuna kadar koruruz” diye konuştu

 

 

 

Akkışla Kaymakamlığı’na değişik alanlarda iş yapan esnaflar, mağdur olduklarını öne sürerek, bu konuda ilçe Kaymakamı Cevat Gün’e tepki gösterdi. Hizmet binasındaki makam odasının daha kullanışlı ve modern hale kavuşması için girişimler de bulunan Kaymakamlık, yapılan işlemlerin ardından işi Yozgat’ta faaliyet gösteren Salih Özen’e teslim etti. İnşaat işiyle uğraşan Özen de kısa süre içinde çalışmalara başladı. Ancak Özen, iş yaptığı süre içerisinde Kaymakamlık tarafından mağdur edildiğini iddia etti.

“23 BİN LİRALIK İŞ 30 BİN LİRAYA ÇIKTI”

23 bin 500 liralık anlaşma yaptıklarını ancak maliyetten fazla iş çıkartıldığını dile getiren Özen, “Kaymakam Bey, yaptığımız parkeleri beğenmedi, gitti kendi istediğini getirttirdi. Sonra lamba beğenmedi ve en lüks lambalardan birini talep etti. Her yaptığımız işe adeta bir kulp taktı. Söküp, yeniden yapmaktan usandık. Bütün isteklerini yerine getirmeye çalıştık ancak lüks malzemeler talep ettiği için iş maliyetten yani yaptığımız anlaşmanın dışına çıktı.  23 bin liralık iş, 30 bin TL’ye çıktı. Mağdur olduk” diye konuştu.

“HAKKIMIZI ARADIĞIMIZ İÇİN KÖTÜ OLDUK”

Kaymakamlığın kendisine önce 15 bin TL’lik daha sonrada 7 bin 649 TL’lik fatura kestiğini ifade eden Özen, kesilen sonraki faturada hiç almadığı ve kullanmadığı malzeme başlıklarının yer aldığını iddia etti. Özen, “3 bin 500 TL daha alacağım var. Bunu talep ettiğim ama bana paranızı ödedik, daha para vermeyeceğiz. Bir daha aramayın denildi. Ben sadece hakkım olanın peşindeyim. Hakkımızı aradığımız için kötü olduk” diye konuştu.

“ARABAMI, KUZUMU SATTIM, KREDİLERİMİ ÖDEYEMEDİM”

Mağdur olduğunu ifade eden bir diğer esnaf  Erdal Yiğital da iş yerinin Gömürgen Kasabası’nda olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na ait olan ve ihtiyaç sahipleri için yapılan 2 tane 75 metrekare ve 1 tane 28 metrekarelik konut inşaatı yaptık. Bunun yanı sıra toplantı salonu, konuşma kürsüsü, cam, çatı, lojmanlar ve Kaymakamlık binasında bazı inşaat işleri yaptık. Bütün bu yaptığımız işlerin karşılığı toplamda 101 bin TL maliyet ortaya çıkardı. Ancak paramı alamadım. Bu işleri bitirebilmek için zor günler geçirdim. Arabamı sattım, kredilerimi ödeyemedim. Hatta kuzumu bile sattım Mağdur olduğum için de hakkımı arıyorum. Bu konuda avukatım aracılığıyla girişimler de bulundum. Konuyu yargıya da taşıyıp, hakkımı almanın peşine düşeceğim”

“EKSİK İŞ YAPTILAR, FAKİR FUKARANIN

HAKKINI HEBA ETMEYİZ”

Haklarını alamadıkları iddiasında bulunan esnaflarla ilgili açıklamalar da bulunan Akkışla Kaymakamı Cevat Gün de amaçlarının kamunun hakkını korumak olduğunu söyledi. “Adil olmak ve kamu menfaatlerini korumak için gayret gösteriyoruz” diyen Gün, “Herkese istediğini bol kepçeden verseydik, zaten bunların hiçbiri ortaya çıkmazdı. Talep edilen benim cebimdeki para değil.  Doğrudan temin yoluyla bazı işlerin yapımı için girişimlerde bulunduk ve Salih Gün ile 15 bin TL’lik karşılıklı anlaşma yaptık. Bazı eksiklikler olmasına rağmen de ödemelerimizi yaptık. Biz sadede yapılan anlaşma çerçevesinde de standartlara uygun iş istedik. Bize Çin malı yan kalitesiz malzeme getirilirse, bunu kabul etmemiz mümkün değil. Burası kamunun hizmet binası. Burada harcanan para kamu kaynakları. İnce eleyip sık dokumak görevimiz. Çünkü kamu menfaatlerini korumakla mükellefiz” diye konuştu.

“KOLONSUZ VE LAVABOSUZ EV OLUR MU?”

“101 bin lira alacağım vardı, alamadım” diyen bir diğer esnaf  Erdal Yiğital’ın iddiaları ile ilgili de açıklamalar da bulunan Kaymakam Gün, şunları söyledi:  “O Arkadaşımızla da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın fakir fukaraya yardımlarına yönelik evleri için anlaşma yaptık. Yani Vakıf, evi olmayan vatandaşlarımız için ev olanağı sağlıyor. Bunun için 2+1 evlerin yapılmasına yönelik 25 bin TL kaynak ayrıldı. Bu kapsamda bu paraların vatandaşlara verilip, onların evlerini yapmaları talep ediliyor. Yani para çıkartılıyor ve vatandaş yaptırsın deniyor. Ama vatandaşlarımız usta bulup, bu işleri yaptırmakta sıkıntılar yaşayınca bazen onların menfaatleri için müdahale etmek zorunda kalıyoruz. Bunun üzerine vakıf olarak bu konuda da yardımcı oluyoruz. Vatandaş adına anlaşıyor ve ustalara yaptırıyoruz. İş bitince de gidip, işin denetimini de yapıyoruz. İş yapılmış mı diye kontrol ediyoruz. Ama son denetimlerimiz de gördüğümüz karşısında şaşırdık. Eve kolon koyulmamış. Şimdi soruyorum, kolonsuz ev olur mu? Sonra vatandaşlarımıza ziyaretlerimiz oluyor. Gittik, ziyarette gördük ki, bir evde de lavabo yok, fosseptik çukur yok. Böyle iş olur mu? İşi yapacaksın ki, hak ettiğini talep edebilesin”

“YAPTIĞI EKSİK İŞLER YÜZÜNDEN BİRÇOK İŞ BEKLİYOR”

Esnafla, Vakıf mütevelli heyeti önünde anlaşma yapıldığını da vurgulayan Kaymakam Gün, “Bu karşılıklı yapılan anlaşmaların hepsi kayıt altında. Ama her ne hikmetse işe başlanınca bir şeyler oluyor. Ne oluyor bilmiyoruz ama fazla para talep ediliyor. Ama tutanaklı bu işler ve anlaşmalar. Herkes gelip, yapılan işi de yapılan anlaşmaları da görebilir. Ortada anlaşma var. O zaman yapılacak işi biliyordun, anlaşmasaydın demezler mi? Ortada bu esnafın 70 bin TL’lik alacağı var. Bu alacak vatandaş adına yani ihtiyaç sahibi yoksul vatandaşlarımız adına yapılan işlerin karşılığıdır. Bu esnafımızın yaptığı eksik işler yüzünden de birçok iş maalesef beklemektedir. Kimsenin parası kalmaz. Herkes hak ettiğini alır. Ama burada bizim için önemli bir durum var. Kamunun parasını asla heba etmeyiz” şeklinde konuştu.

“FAKİR FUKARANIN HAKKINI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

 DİYEN KAYMAKAM GÜN’DEN HODRİ MEYDAN!

Ortaya atılan iddiaların ardından “Hodri meydan” çağrısı da yapan Akkışla İlçe Kaymakamı Cevat Gün, “Kısacası yaptıkları eksik işler ortada. Hak ettiklerini, karşılıklı yaptığımız anlaşmalar çerçevesinde resmi olarak ödedik. Hepsi belgeli. Biz, fakir fukaranın hakkını korumak zorundayız. Milletin parasını yani kamunun hakkını korumak için de hiç kimseye hak ettiğinden fazla ödeme yapmayız. Çünkü talep edilen para benim cebimdeki para değil, kamunun hakkı. Sonuna kadar korumakla, sorgulamakla, denetlemekle mükellefiz. Ne iş yapıldıysa karşılığını aldılar ve alırlar da. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ama kimse milletin hizmet için hakkı olan kaynaklardan fazlasını talep edemez. Buna izin vermeyiz. O zaman bizim burada işimiz ne?  Herkes görevini hakkıyla yapmalıdır. Bizim kaygımız da bu. Yani devletin, haliyle vatandaşımızın hakkını sonuna kadar savunmak zorundayız. Mücadelemizi de bu yöndedir. ” diye konuştu.