Akay, zamlara böyle dert yandı: Geçen yıl 130 milyona alıyorduk! Şimdi 450 milyon oldu!

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, çiftçinin pancar üretiminden kaçtığı bir sürecin yaşandığını ifade etti. Özellikle zamlar ve zamlarla birlikte artan maliyetlerden yana dert yanan Akay, gübre örneğiyle dikkat çekti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Akay, zamlara böyle dert yandı: Geçen yıl 130 milyona alıyorduk! Şimdi 450 milyon oldu!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

“Gübre konusu önemli”  diyen Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, “Kayseri Şeker olarak 56 bin ton gübreye geçtiğimiz yıl 130 milyon bedel, ödeme yapmışsız. Parayı peşin ödüyoruz. Bu sene  56 bin ton gübre alacak olursak, şu an henüz bağlantı kuramadık, çünkü gübre yok. Aynı miktarda 450 milyon bedele katlanmamız gerekiyor. Hesplarımız bu şekilde. Bu 320 milyon artış demektir. Yani 3,5 katı bir maliyet, fiyat artışı meydana gelmiş durumda. Çitçinin bunu kendi başına karşılaması mümkün değil” diye konuştu.
“GÜBRE BULUNMUYOR”
Fiyatı 3,5 kat artmasına rağmen piyasada gübre bulunamadığını ifade eden Akay, “Tehlikeli olan gübre bulunmuyor. Fiyat 3,5 katı artmasına rağmen bulunmaması en büyük problem. Güz ekimi yapıldı. Bunların gübrelerinde azalma, ekim sırasında gübre kullanımı azalma var. Yüzde 30-40’lar kadar seviyede gübre kullanımı oldu. Verimlilik gelecek sene ciddi sorun yaşayacak. Verim, rekolte düşecek. Pek çok üründe verimsiz sorunu meydana gelecek. Aynı durum pancar için de geçerli. Çiftçi ihtiyacını karşılayamazsa pancardan da para kazanamazsa, ekim konusunda bir mecburiyeti yok. Bu nedenle şeker politikasının yeni baştan ele alması lazım” şeklinde konuştu.
“DURUM TEHLİKELİ BİR NOKTAYA GİDİYOR”
Şeker sektöründe de gelecek yıl gübredeki benzer durumun yaşanabileceğine dikkat çeken Akay, “Gübredeki aynı tablo ortaya çıkabilir. Hem fiyat artıyor, hem de bulunmuyor gübre. Gelecek yıl bu şekerde de yaşanabilir. Şeker bulunmama tehlikesi ortaya çıkacak. Bu nedenle tedbir alınması gerekir”  dedi.
Çiftçinin pancar üretiminden kaçtığı bir sürecin yaşandığını ifade eden Akay, katıldığı TV programında  “Çiftçi üretimi bırakmaya başladı. Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak şekeri üretememesi, bu büyük bir tehlike. Bu önümüzdeki yıl tehlikeli bir noktaya gidiyor” diye konuştu.

Öyle şeyler söyledi ki! Tehlike kapıda! Gelecek yıl şeker bulamama durumu…

Haberin detayları için TIKLAYIN