AK Parti'de görevi Gül'e devreden ilk bakan vefat etti

AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan ve Dışişleri Bakanlığı görevini Kayserili Abdullah Gül'e devreden eski Bakan Yaşar Yakış hayatını kaybetti. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

AK Parti'de görevi Gül'e devreden ilk bakan vefat etti

AK Parti’nin ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış hayatını kaybetti. Dışişleri Bakanlığı görevini yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte Abdullah Gül’e devreden Yakış, tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

Yaşar Yakış kimdir?

1938 yılında Akçakoca’da doğan Yaşar Yakış, 1962 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuş ve aynı yıl Dışişleri Bakanlığındaki görevine başlamıştır.
İlk yurtdışı görevinde Anvers Başkonsolosluğu Muavin Konsolosluğuna atanan Yakış, Lagos, Roma ve Şam Büyükelçiliklerimiz ile Brüksel’deki NATO Daimi Temsilciliğimizde de çeşitli görevler üstlenmiştir.
Yakış, 1985 yılında, Türkiye Cumhurbaşkanına, İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komite Başkanlığı görevinde sekreterya hizmeti sunmak üzere kurulan İSEDAK Koordinasyon Kurulu’nu kurarak başkanlığını da üstlendi.
1988 yılında T.C. Riyad Büyükelçiliği görevine atanan Yakış, daha sonra sırasıyla T.C. Kahire Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi ve Viyana’daki Uluslararası Kuruluşlar Nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi görevlerinde bulundu. 1992-1995 yıllarında Büyükelçi Yakış, Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüttü.
Yakış, 2001 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olmuş ve AK Parti kurucu üyesi olarak siyasete atıldı. Yakış, 3 Kasım 2002’de düzenlenen genel seçimlerde Düzce’den Milletvekili seçildi, 18 Kasım 2002 tarihinde de T.C. Dışişleri Bakanı olarak atandı. Daha sonraki hükümet değişikliğinde görevini Abdullah Gül’e devretti. 
19.11.2002 - 14.03.2003 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır, evli ve bir çocuk babasıdır. 
Yakış, AK Parti’ye yönelik eleştirileriyle dikkat çekmesinin ardından kurucusu olduğu partiden 28 Mart 2016 yılında ihraç edildi.