- Haberler
- Sağlık
- '875 hastane parasını 17 şehir hastanesi yuttu' haberi akıllara Kayserili profesörü getirdi!
'875 hastane parasını 17 şehir hastanesi yuttu' haberi akıllara Kayserili profesörü getirdi!
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, '875 hastane parasını 17 şehir hastanesi yuttu' açıklamasıyla dikkat çekti. Bu açıklama bir süre önce 'Kayseri Şehir Hastanesi'nin aylık kirası 450 Milyon Lira. Bu parayla her ay emekliye 5 bin TL verilir' diyen Kayserili profesörü getirdi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Türkiye'de şehir hastanelerinde uygulanan modele göre yüklenici firmalar, proje kapsamında kampüsleri ve hastane binalarını inşa ederek, 25 yıl süreyle de kullanımından sorumlu olacak. İşletme süresi boyunca da işletmeciler, kamudan kira bedeli alacak. Ayrıca işletmeci hastane kampus alanı içindeki ticari alanlardan da gelir elde edecek. Bu modelle kamu harcamaları içinde bir kalem daha ortaya çıkmış oldu.
Yüksek kira maliyetleri ile gündemden düşmeyen Şehir Hastaneleri ile ilgili olarak dikkat çeken bir açıklama geldi. Aralarında Kayseri Şehir Hastanesi’nin de yer aldığı hastanelerle ilgili açıklama yapan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “875 hastane parasını 17 şehir hastanesi yuttu” dedi.
HER 1 YATAĞIN YILLIK MALİYETİNİN İSE 3 MİLYON LİRAYA ULAŞTI
17 şehir hastanesine 25 yılda akacak parayla her biri 600 yataklı 875 adet devlet hastanesinin yapılabileceğini ifade eden Uğur, hastane başına düşen bütçe harcamalarında şehir hastanelerinin devlet hastanelerini 6'ya katladığını dile getirdi. 875 devlet hastanesi yapılabilecek parayla sadece 17 şehir hastanesi yapıldığını ifade eden Uğur, Şehir hastanelerindeki her 1 yatağın yıllık maliyetinin ise 3 milyon liraya ulaştığına dikkat çekti. Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Dr. Derya Uğur, Sözcü’ye yaptığı açıklamada, “Sağlık bütçesi şehir hastanelerinin kiralarına akıyor. Sağlık Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçesinin yüzde 11.4'ü şehir hastanelerine ayrılmış durumda. Bu hastanelerin hizmet bedelinde yüzde 38, kira bedelinde ise yüzde 108 artış yapıldı. Bu yüzden halk yeterli sağlık hizmeti alamıyor” dedi.
17 ŞEHİR HASTANESİNE 25 YILDA YAPILACAK ÖDEMELERLE HER BİRİ 600 YATAKLI 875 ADET DEVLET HASTANESİ YAPILABİLİRDİ
Uğur, şehir hastaneleri ile ilgili yaptıkları çalışmalar sonrasında yaptığı açıklamada, “Şehir hastanelerine 2024'te ‘hizmet bedeli' adı altında 26 milyar 143 milyon TL, kira bedeli olarak da 57 milyar 554 milyon TL ödenek yazıldı. Şehir hastanelerinin 1 günlük kira bedeli 229 milyon liraya ulaştı. Şehir hastanelerinde bir yatağın günlük maliyeti 8 bin 244 TL, yıllık maliyetinin 3 milyon lira. 17 şehir hastanesine 25 yılda yapılacak ödemelerle her biri 600 yataklı 875 adet devlet hastanesi yapılabilirdi. Sağlık hizmetleri bu tablo nedeniyle aksıyor ve Devletin zararı da artıyor” diye konuştu.
‘YAZIK Kİ YAZIK! BU PARAYLA EMEKLİYE HER AY 5 BİN TL VERİLİR’
Diğer yandan bu tablo akıllara Kayseri Tabip Odası eski Başkanı Prof Dr Hüseyin Per’i getirdi. Per, bir süre önce yaptığı açıklamada Kayseri Şehir Hastanesi’nin aylık kirasının 450 Milyon olduğunu ifade etmişti. Prof Dr Per, aylık kira bedeli ile emeklilere verilen 5 Bin TL'lik ikramiyeye de gönderme yaparak, "Kayseri Şehir Hastanesinin aylık kirası ve işletim bedeli bu ay 450 Milyon. Bu para 20 yıl daha ödenecek. Hesap yapmayı bilenler sadece Kayserili emeklilere devletin Cumhuriyet bayramı dolayısıyla tek seferde verdiği ikramiyeyi her ay verir. Bu nasıl bir ihaledir. Yazık ki yazık." dedi.