8 milyon kişinin takip ettiği Borsa'da kim spekülatör kim manipülatör!

Kayseri'li Finans Profesörü Prof. Dr. Derviş Boztosun, Borsa İstanbul'da yatırımcıların çoğunluğunun kısa vadeli düşündüğünü, bu nedenle manipülatör ile spekülatörün sıklıkla karıştırıldığını belirtti. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

8 milyon kişinin takip ettiği Borsa'da kim spekülatör kim manipülatör!

Pandemi dönemiyle birlikte tüm dünyada finansal piyasalara olan ilgi arttı ve ülkemizde de her geçen yıl artan yatırımcıyla Borsa İstanbul'da 8 milyon yatırımcıya ulaştı. Bu süreçte özellikle ekonomik bilgi düzeyi düşük olan yeni yatırımcılar için Borsa, paranın sabırsızların cebinden sabırlıların cebine aktığı bir yer haline geldi.

Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun, Borsa İstanbul'daki yatırımcı profilleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Boztosun, piyasada yatırımcıların çoğunluğunun kısa vadeli düşündüğü için manipülatör ile spekülatörün sıklıkla karıştırıldığını belirtti.

8 milyon kişinin takip ettiği Borsa'da kim spekülatör kim manipülatör!

"Yatırımcı" teriminin uzun vadede yatırım yapan kişileri ifade ettiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, "spekülatör"ün fiyat hareketlerini tahmin ederek kısa vadeli yatırımlar yapan kişiler olduğunu tanımlarken "manipülatör"ün ise piyasaları kendi çıkarları doğrultusunda yönlendiren ve gerçekleri çarpıtarak yatırımcıları etkileyen kişiler olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Boztosun, spekülatör kelimesinin genellikle olumsuz algılandığını ancak piyasalarda önemli bir rol üstlendiğini de belirtti. Prof. Dr. Boztosun açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Uzun vadede yatırım yapan kişi/kişiler yatırımcıdır. Spekülatör ise fiyatın yükseleceğini veya düşeceğini tahmin ederek kısa vadeli yatırım yapan kişi/kişilerdir. Manipülatör ise yatırımcılara kendi çıkarları için sahte vaatlerde bulunan, gerçeği çarpıtarak piyasayı yönlendiren kişi/kişilerdir."

8 milyon kişinin takip ettiği Borsa'da kim spekülatör kim manipülatör!

Prof. Dr. Boztosun açıklamasına şöyle devam etti: "Asıl yatırımcılar uzun vade düşünen kişilerdir. Spekülatör kelimesi piyasalarda genellikle olumsuz ve yanlış anlaşılır, ancak gerçekte yatırımcı ve spekülatör piyasa yapıcıdır. Manipülatör ise piyasa bozucudur. Ekonomik gelişme ve piyasa derinliği için uzun vade yatırımcıları çekmek gerekir" dedi.