Osman ÇİFTCİ

ULAŞIM A.Ş. MÜDÜRÜNÜN ÖZRÜ KABAHATİNDEN BETER

Osman ÇİFTCİ

Kayseri’de belediye otobüsleri ve raylı sistemde sosyal mesafe kurallarının hiçe sayılarak halk sağlığının nasıl tehlikeye atıldığını hem yaptığımız haberler hem televizyon programında eleştirdik.

Koronavirüs önlemleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile toplu taşıma araçlarında sosyal mesafe kuralı ve en fazla yüzde 50 doluluk oranı kuralına uyulması zorunlu hale getirilmişti.

Genelge Kayseri’de neredeyse işlemez hale geldi...

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. bu süreçte en hafif deyimiyle rezalete imza atıyor.

OlayTürk Tv’de Sansürsüz Programı’nda, “ben Büyükşehir Belediye Başkanı olsam bu rezalete sebep olandan hesap sorarım ve gerekiyorsa da görevden alırım.” demiştim.

Yaşanan tabloya yapılan açıklamalara bakınca da bu düşüncem pekişiyor.

★ ★ ★

Yaşanan olayların perde arkasına bir göz atalım;

Kayseri İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor üzerine şu şok kararı aldı: “...Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yürütülmekte olan otobüslerle yapılan toplu ulaşım hizmetlerinde görevli bazı servis elemanları ve şoförlerde Corona Virüs bulgusuna rastlanmış olup testleri pozitif çıkmıştır.

Belirtilen nedenle alınması gereken acil önlemler kapsamında;

1- Mezkur Raporda belirtilen servis elemanları ve şoförlerin temas halinde bulundukları görevliler, şoförler ve diğer bireyler ile bütün temaslıların İl Sağlık Müdürlüğünce tespit edilerek 14 gün süreyle karantina altına alınmalarına,

2- Toplu taşıma hizmetlerinde aksaklık meydana gelmemesi için İlimiz Büyükşehir Belediyesi ve Ulaşım A.Ş tarafından gerekli tüm tedbirlerin alınmasına...”

★ ★ ★

Derken aynı gün Kayseri Büyükşehir Belediyesi, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararını gerekçe göstererek Kayseri’de raylı sistemin 06:00-21:00 saatleri arasında otobüslerin ise sabah 06:00-10:00 ve 16:00-20:30 saatleri arasında çalışacağını, otobüslerin raylı sisteme yolcu aktarma prensibiyle çalışacağını ilan etti.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplu taşımayı aksatma diyor, Ulaşım A.Ş. ise 10:00-16:00 arasında 6 saat, 20:30’la 24:00 arasında 3 buçuk saat otobüs seferlerini kaldırıyor, otobüslerin seferde olduğu saatlerde de yolcuları raylı sisteme aktararak İçişleri Bakanlığı’nın sosyal mesafe genelgesini ihlal ediyor.

Kurul’un kararında istenen olmuyor; ulaşım aksıyor, Bakanlığın genelgesine de uyulmuyor; sosyal mesafe diye bir hassasiyet gösterilmediği durumlar yaşanıyor.

★ ★ ★

Tüm bu yaşananların sebebiyle ilgili Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu acı gerçeği Çarşamba günü açıklamak zorunda kaldı:

“12 Nisan Pazar günü İl Sağlık Müdürlüğü tarafından şoförler arasında iki pozitif vaka daha olduğu ve bundan dolayı şoförlerin karantinaya alınacağı bilgisi sözlü olarak iletildi. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla da özel halk otobüslerinde çalışan 850 civarında şoför 14 gün karantinaya alındı. Bu kararın neticesi olarak 385 adet özel halk otobüsü şoför olmadığından servis dışı kaldı. Bundan dolayı, normal zamanda 615 otobüs ile verilen toplu taşıma hizmeti Kayseri ulaşıma ait 230 adet otobüs ile verilme zorunluluğu ortaya çıktı”

Bu durum 850 şöföre de Coronavirüs bulaştığı anlamına gelmiyor. Öncelikle onu belirteyim... Bu bir tedbir... Şehri sarsan bir tedbir...

850 şoförün karantinaya alınması yeterli tedbirlerin alınmadığını gösterir. Böyle bir durum Türkiye genelinde hiçbir ilde yok, vaka patlaması yaşanan İstanbul’da bile yok.

Bu aşamaya gelene kadar nice tedbirler alınırdı oysaki...

Ankara’da otobüs şoförleri adeta fanusta gibi vatandaşla temassız hale getirilmiş diyorlar mesela. 

Raylı sistemde ve otobüslerde sosyal mesafenin uygulanmamasına karşın “850 şoför karantinaya alındığı için” demek özrün kabahatten büyük olduğunun göstergesidir.

850 şoförün yerine 850 değilse bile bu süreçte ulaşımı aksatmamak adına şoför istihdam edilemez miydi?

Tek çözüm otobüsleri seferden çekmek toplu taşıma ile seyahat etmek zorunda kalan vatandaşı pestil gibi sıkış tıkış taşımak mıydı? 

Bu Hak’tan reva mı?

Coronavirüs salgınının vahametini mi anlamadı yoksa sosyal mesafenin önemini mi anlamadı bizim yetkililer?

Şimdi İçişleri Bakanlığı’nın sosyal mesafe genelgesi ihlal edilerek yapılan bu pestil misali yolculukta salgın patlarsa bunun hesabını kim verecek?

850 şoför Coronavirüs bulaşan 4 şoför ile temaslı diye karantinaya alındıysa 850 şoförle temaslı yüzbinlerce yolcu ne olacak?

Madem durum bu kadar vahim 14 gün karantina şehir genelinde uygulansaydı.

★ ★ ★

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Memduh Büyükkılıç, sosyal medya hesabından vatandaşa seslendi: “Büyükşehir olarak ulaşımda sosyal mesafenin korunması için azami gayret gösteriyoruz. Sabah ve öğle saatlerindeki seferlerimizden görüntüleri paylaşıyoruz. El birliği ve anlayışla bu süreç atlatılacaktır. LÜTFEN!! sağlığımızı hafife almayalım. Siz, bizim için değerlisiniz.” dedi.

Ne yani pestil misali yolculuk devam mı edecek, halen bir tedbir alınmayacak mı? 

Bana öyle geliyor ki; Memduh Başkan’ın tramvayla otobüsle seyahat etmese bile neler olup bittiğine yakından bir göz atmasında fayda var...

★ ★ ★

Gelelim şu Bakan’ın açıkladığı Coronavirüs yoğunluğu haritası konusuna...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günlük Coronavirüs raporunu açıkladığı basın toplantısında “Türkiye yoğunluk haritalarını görüyorsunuz” diyerek, Kayseri’nin de aralarında olduğu 4 ilin haritasını gösterdi. 

Tamam Bakan, “Coronavirüs’ün en çok arttığı 4 ilden biri Kayseri” demedi ve bu konu sosyal medyada farklı yayılıyor ama şehrimizdeki vurdumduymazlık da aşikar değil mi? 

Coronavirüs gelişmeleri Kayseri kamuoyuna zamanında ve şeffaf bir şekilde aktarılmayınca kamuoyunun doğru bilgi edinmesi de güç oluyor. 

Bakan’ın yoğunluk haritalarını açıklarken ne demek istediğini Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç izah etti.

Büyükkılıç, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdim. Sayın Bakanımız, tedbiri elden bırakmama anlamında Kayseri ve diğer 3 ili örnek vermiştir.

Şehrimizde herhangi ciddi bir artış asla söz konusu değildir. Sayın Bakanımız sadece #filyasyon açısından örnekleme yapmıştır. Bakanlığımız da sağlık birimlerimizin gösterdiği hassasiyeti takdirle karşılamıştır. Biz birlikte güçlüyüz ve tedbiri asla elden bırakmadan evde kalmaya devam ederek, paniğe kapılmadan kendimizi ve sevdiklerimizi korumalıyız. 

#EvdeKalKayseri”

Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Per de, “Kayseri nüfusa göre bakıldığında birçok ilden daha iyi.” diyor.

Başkan Büyükkılıç’ın “Şehrimizde herhangi ciddi bir artış asla söz konusu değildir.” görüşüne de katılmıyorum; Kayseri’de 300 civarı Coronavirüs testi pozitif yüzlerce de şüpheli bence ciddi bir artış. 

Bakan’ın “yoğunluk haritası” diye açıkladığı Kayseri haritası Filyasyon açısından örnekleme de olsa Kayseri’de toplu taşımadaki kriz ve sonrasındaki yaşanan görüntüler tehlike çanlarını çaldırıyor benden söylemesi.

 

Yazarın Diğer Yazıları