Osman ÇİFTCİ

TURKOVAC İÇİN 3 BİN GÖNÜLLÜ BULUNAMIYOR MU ?!

Osman ÇİFTCİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2-3 gün önce Turkovac için acil kullanım onayı verilmesi için 3.000 gönüllü gerektiğini ama 1.000 gönüllüye ancak uygulanabildiğini söyledi.

Şaka gibi…

Alman’ın Biontech’i Çin’in Sinovac’ı aldı başını gitti bizim Erciyes Üniversitesi’nin yerli ve milli aşısı bir türlü yol alamıyor.

Ben bu işe yeterince önem verilmediği, özen gösterilmediği kanaatindeyim uzunca bir süredir.

Erciyes Üniversitesi’nin, Aykut Özdarendeli ve ekibinin bulduğu aşının üçüncü faz işi Erciyes Üniversitesi’nden alındı alınalı yol alınamıyor.

İşin kasıtlı bir şekilde sabote edildiğini düşüneceğim neredeyse…

★ ★ ★

Önceki akşam Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Gönüllüye ihtiyacımız var. Faz 1 ve 2’de yeterli gönüllüye ulaşamazsanız, o aşı başarılı olamaz. TURKKOVAC sene sonu gelmeden Sağlık Bakanlığı acil kullanım onayı verecek.” dedi.

Peşinden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı:

“Turkovac’ın seri üretim öncesi Acil Kullanım Onayı alabilmesi için gönüllülere ihtiyaç var. Ülkemizin gururu yerli aşımız Turkovac’ın seri üretime geçmesi için halen gönüllülere ihtiyacı var. Kendi aşımız kendi gücümüzdür. Bu gücü hayata geçirmek için 18-59 yaş arası iki doz aşı olmuş sağlıklı vatandaşlarımız hatırlatma dozu için gönüllü olmak üzere en yakın şehir hastanemize müracaat edebilir, enabiz.saglik.gov.tr adresinden ya da e-nabız mobil uygulamasından gönüllü olabilirler. Gönüllü olun, kendi aşımızın sahibi olalım” şeklinde açıklama yaptı.

★ ★ ★

3’üncü faz aşamasını yürütenler beceremiyorsa Erciyes Üniversitesi’ne işi geri devredin 3 bin gönüllü Kayseri’den de çıkar Sayın Fahrettin Koca…

Alman aşısına gösterilen ihtimamın onda birini de Türk aşısına göstermediniz.

Bu aşı Erciyes Üniversitesi’nde bulundu. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank aşı için Kayseri’ye geldi siz Sağlık Bakanı olarak gelmediniz Sayın Fahrettin Koca bey…

Alman aşısına gösterdiğiniz ilgiyi Türk aşısına da gösterin lütfen.

Marifet iltifata tabidir, bir gün çıkıp Kayseri’ye gelin de aşıyı bulan ekibe, üniversiteye bir moral verin.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adını anmasa adeta yerli aşı hiç umurunuzda olmayacak gibi…

★ ★ ★

Yerli aşıda birinci fazı Erciyes Üniversitesi geçtiğimiz yılın Aralık ayında tamamladı.

İkinci faz 4 ay sürdü, Nisan ayının başında da o bitti…

7 aydır neden kaplumbağa hızıyla hareket ediliyor?

Nisan’dan sonraki süreç yani 3’üncü faz çalışması Sağlık Bakanlığı TÜSEB’e devredildi.

Neden Erciyes Üniversitesi tamamlamadı onu da anlamış değilim ama; Kasım ayına geldik halen gönüllü bulunamadı edebiyatı yapılıyor.

Aşıyla ilgili Erciyes Üniversitesi’nin devam ettirdiği çalışmalarda bir sıkıntı yok hatta güzel sonuçlar da alınıyor; Mesela İngiliz varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğu Ağustos ayının başında ortaya çıktı, Delta varyantına karşı da çok etkili olduğu yolunda duyumlar geliyor kulağımıza…

Ama buna rağmen Bakanlığın devraldığı Faz 3 konusu bir türlü ilerlemiyor…

Kasım ayının ortasına doğru gidiyoruz daha “3.000 gönüllü lazım, 1.000 gönüllüye uygulanabildi” diyorsanız kendinizi sorgulayın derim.

Dün itibariyle AK Parti’nin ülkemizdeki üye sayısı 11 milyon 011 bin 725 iken siz 3 bin gönüllüyü mü bulamadınız hakikaten?

Teşkilatlara haber salsanız 3 değil 30 bin gönüllüyü 3 günde organize eder AK Parti teşkilatları…

★ ★ ★

Çok mu sabırsızım, neden bu kadar keskin ifadelerle konuyu ele alıyorum anlatayım.

Ben de birçok vatandaş gibi, yerli ve milli aşıyı bekleyenlerdenim.

ENabız uygulmasına Erciyes Üniversitesi’nin bulduğu yerli aşı için başvurdum, gönüllü oldum.

Beni arayan kişi, “Bu çalışma kapsamında Çin aşısı ya da Yerli aşı vurulacaksınız, burada seçme şansınız yok, hangi aşının vurulacağını Bakanlığın sistemi belirliyor.” dedi.

“Çin aşısı vurulmak istesem gider vurulurum hem Türk aşısı için gönüllü çağrısı yapıyorsunuz hem Çin aşısı da vurulabilir seçme şansınız yok diyorsunuz” mealinde şeyler söyleyerek reddettim.

Çin aşısını vurulan vuruluyor zaten gönüllüyü bulmuşken neden yerli aşıyı vurmuyorsunuz?

Böyle olursa 2-3 bin gönüllüyü tabiki bulamazsınız.

ENabız’dan tekrar başvurdum, ola ki sadece yerli aşı vurmaya başlamışlarsa hemen vurulayım dedim.

Ne arayan var ne de soran var.

★ ★ ★

Sayın Bakan…

Yılsonuna kadar acil kullanım onayı diyorsunuz ya, acil kullanım için de 3 bin gönüllü diyorsunuz ya; 7 ayda 1.000 gönüllüyü ancak buldunuzda kalan 1-2 ay içerisinde 2-3 bin gönüllüyü nasıl bulacaksınız?

Yılsonuna acil kullanımı yetiştirebileceğinize emin misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları