Osman ÇİFTCİ

KAYSERİSPOR'A YAPILAN BAĞIŞ HAYIR SAYILIR MI, HASEKİ O PARAYI NASIL ÖDEYECEK...

Osman ÇİFTCİ

Kayseri’nin önemli bir çevresinde bu konuyu konuşuluyor; “Kayserispor’a yapılan bağış hayır sayılır mı, Kayserispor maçı sonrası yapılan bir açıklama nedeniyle verilen ceza sevap hanesine yazılır mı?”

Fetva hükmünde değil ama; Kayserispor’a yapılan bağışın en önemli hayır olduğunu, PFDK’nın geçmişte kendisine verdiği hak mahrumiyeti cezasının kendisinin sevap hanesine yazılı olduğunu düşündüğünü AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayserispor Onursal Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayserispor’a Vefa Gecesi’nde söyledi.

Önce Haseki’nin telefonla katıldığı Kayserispor’a Vefa Gecesi’nde neler söylediğine bir bakalım:

Özhaseki, sunucunun duygu ve düşüncelerini sorması üzerine gecede bulunanlar arasında en eski Kayserisporlu olduğunu söyleyerek başladı konuşmasına; “Orada bulunanlar arasında en eski Kayserisporluyum. 10 yaşından itibaren stadın etrafında paramız olmadığında içeri girebilmek için abilerden rica ederek yanlarında stada girmeye çalışan birisiyim. Sonra duvarları alçak olan eski statta duvarlara tırmanıp içeriye girmeye çalışan birisiyim. Paramız olmadığı için tabi bunlar çocuklukta. Karnımız acıktığında sizler bilmezsiniz belki ama çaman ekmek deriz biz en ucuz yiyecekti o, onu yiyerek saatlerce maçı bekleyen birisiyim.

Sonra da ben o şehirde 5 sefer belediye başkanı seçildim, 3 sefer de Kayserili hemşehrilerim beni onurlandırdılar milletvekili seçtiler. Kayseri isminin geçtiği her yerde ben doğrusu canımı feda etmeye hazırım, bunu bütün hemşehrilerim bilirler. Ve karşılıksız da bir Kayserispor sevdalısıyım. Senelerdir de Kayserispor’a çook emek verdim. Ben ömrümde yaptığım belediye başkanlığında hiç ceza almamıştım aslında Kayserispor’dan dolayı ceza aldım.

Daha doğrusu ömrümde iki kez ceza aldım, birincisi Hacettepe’de okurken inançlarım uğruna okuldan atıldım orada biz ceza aldım bir de belediye başkanlığımın 21 yıllık süresi içerisinde hiç kınama bile almamışken sadece Kayserispor’un hakkını savunduğum için 3 ay hak mahrumiyeti cezası aldım. Doğrusu bunlar da benim sevap hanemde yazıyor diye düşünüyorum. Şimdi de sezon başından beri Erol beyle herhalde günde birkaç kez konuşarak Kayserispor içim her türlü çıkış yolunu arıyoruz.

Bir tataftan tahtası açılmayan bir Kayserispor vardı, çok şükür tahtayı açtırdık.

Diğer taraftan yapılandırmasında sıkıntı vardı yapılandırılmasını sağladık, arkasından binbir türlü problemleri bitmeyen bu kulübün sorunlarıyla ilgileniyoruz.

Sağolsun Erol Bey başta hepimizi uyarıyor gayret ediyor sonra da Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, bizler üzerimize ne düşerse sonuna kadar fedakarlık edip hareket ediyoruz ki kulübümüzün ismi yukarılarda olsun. Şimdi bugün böyle bir gece tertip ediliyor, bize düşen sonuna kadar destek vermek. Daha önce ben oraya geldiğimde forma için önce kapalı kaledeki gençlerin bir forma giymesini sağlamak amacıyla Onlara 1000 forma hediye ettim sonra 3 bin 38 demiştim ancak şimdi gördüm ki daha çok yapmam lazım onursal başkanım, kendim karşılayacağım 5 bin 38 forma” dedi...

Alkışlandı, takdir edildi...

Derken mikrofonu Kayseri Valisi Şehmus Günaydın aldı.

Diyalog şöyle gelişti:

Vali: Sayın Bakanım hayırlı akşamlar

Haseki: Hayırlı akşamlar Sayın Valim

Vali: Teşekkür ediyoruz katkınız için ayrıca az önce ifade etmiştim, Çocuk İlik Nakli Hastanesi ilimiz açısından ülkemiz açısından son derece önemli, yine Sayın Bakanımızın başlattığı bir projeydi. Geçen gün bunun da toplantısını yapmıştık, inşallah bunu biran önce bitirmek istiyoruz, 6 aylık bir süre ortaya koymuştuk, bu konuda da desteklerinizi bekliyoruz Sayın Bakanım teşekkür ediyoruz.

Haseki: Madem şimdi ulusal kanaldayız bir şeyi burada ifade edelim, bu sadece övünme babından söylenen birşey değil güzel bir örnek olması bakımından söylüyorum bunu, Kayseri’de şu anda tam 4 tane üniversite var, Bu dört üniversitenin 100’ün üzerindeki binalarının %99’unu Kayseri’li hayırseverler yaptırdılar.

Evet şimdi hastaneler var, eğitim enstitüleri var, fakülte binaları var, sosyal tesisler var, Allah’a şükür Kayserimiz hayırseverlikte sınır tanımıyor ve Türkiye’nin tek yapılan dünyada ender rastlanan Kemik İliği Nakli Hastanesi’ni de Kayserili hemşehrilerimizle başlattık. Allah’ın izniyle onu da kısa süre içerisinde tamamlayacağız. Ama bir sitemimiz tabii kayserili hemşehrilerimize; konu Kayserispor olunca birazcık Hayırseverlerimiz geride duruyorlar.

Sanki bu işi hayır gibi görmüyorlar ama ben EN ÖNEMLİ HAYIR gibi görüyorum. Gençliğe yapılan spora yapılan yatırımı da önemli görüyorum. O yüzden de senelerdir bu işin içerisindeyim ve sonuna kadar devam edeceğimi de burada bulunan hazirunun huzurunda bir kez daha ifade ediyorum.”

Bu diyalog sonrasında Özhaseki’ye teşekkür edildi, telefon görüşmesi sonlandırıldı.

SEVAP, EN ÖNEMLİ HAYIR...

Kayserispor’un bir maçından sonra söylenen sözler nedeniyle PFDK tarafından verilen hak mahrumiyeti cezası sevap hanesine yazılır mı, Kayserispor’a yapılan maddi destek “en önemli hayır” mıdır?

Kayseri’nin önemli bir kesimi bunu konuşuyor.

Kayserispor’a veda gecesinde aranmak üzere adı listeye yazılan işadamlarından “ararlarsa telefona çıkmam, çıkarsam da yardıma muhtaç fakir fukara listesi lazımsa verebilirim derim” diyen kişilerle yaptığım konuşma kulağımda çınladı.

Gençliğe ve gençliği kötü alışkanlıklardan uzak tutmaya dönük spora destek bence de hayır sayılır ama Kayserispor’un bugünkü durumu için aynı şeyi düşünmüyorum.

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’un davet edilmediği Kayserispor Vefa Gecesi öncesinde düzenlediği basın toplantısında söylediği, “Şeffaf olmayan kulübe kimse para vermez, gelen para belli değil giden para belli değil” cümleleriyle özetleyebileceğim düşüncelerine katılıyorum.

Baki Ersoy’un sabah basın toplantısında bu yönde görüş belirtmişken akşam telefonla katılmak durumunda kaldığı Vefa Gecesi’nde Vali Şehmus Günaydın’ın önerisiyle 2 bin 38, bin 38 de kapalı kaleye forma olmak üzere toplam 2 bin 76 forma almasını da ayrıca yorumlamak gerekir diye düşünüyorum.

PFDK’nın cezası sevap hanesine yazılır mı, Kayserispor’a yapılan bağış hayır hasenattan sayılır mı bu konuyu da derin ilim sahibi hocalarımızdan sormak lazım.

HASEKİ BU PARAYI KENDİSİ KARŞILAYACAK

Başlıktaki sorunun cevabı aslında Özhaseki’nin konuşmasının içinde var, “onursal başkanım, kendim karşılayacağım” dedi...

Haseki’nin söylediklerinden anladığıma göre önce 1.000 adet forma, sonra 3 bin 38 forma, Vefa Gecesi’nde de 5 bin 38 forma...

Yani toplam; 9 bin 76 adet forma ediyor.

Formanın tanesi 100 TL olarak ifade edildi, 9 bin 76 adet forma 907 bin 600 lira eder.

Allah ödeme kolaylığı versin diyelim.

Bu kısımı yazarken Özhaseki’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı döneminde açıkladığı mal varlığı aklıma geldi, “1 milyon 700 bin lira değerinde taşınmazı, hisse satışından 159 bin 500 lirası ve 4 şirkette hissesi bulunuyor. Anne ve babasından işyeri ile arsa mirası olan Özhaseki'nin toplam borcu 293 bin 272 dolar”

Bu duruma göre Özhaseki sahip olduğu servetin önemli bir bölümünü Kayserispor’a forma alarak yaptığı bağışla harcamış oldu.

1 milyon 700 bin lira civarındaki dolara endeksli 293 bin 272 dolar borcu da düşününce işi hayli zor.

Allah ödeme kolaylığı versin.

BAŞKANLAR, VEKİLLER VE VALİ CEBİNDEN Mİ KARŞILAYACAK?

Vefa Gecesi’nde belediye başkanlarının milletvekillerinin forma alarak yaptığı bağışın rakamları da oldukça yüksek.

AK Parti Milletvekilleri adına gecede forma alımı yapan AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’e bir vesile ile karşılaştığımızda sordum, vekiller kendi arasında toplayacakmış.

Peki ya başkanlar?

Gecede satılan 80 bin 349 formanın 10 bin 38’ini alan Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 1 milyon TL’nin üzerindeki forma bedelini kendisi mi karşılayacak yoksa o toplantıda Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen bulunduğu için belediyeden mi karşılayacak?

Melikgazi, Kocasinan, Talas belediye başkanları yine öylesine...

Belediyeleri temsilen oradaydılar, mesela Mustafa Çelik belediye başkanı olsaydı forma almak durumunda mıydı, evet...

Peki geceye katılıp forma aldı mı hayır?

Büyükkılıç, Palancıoğlu, Çolakbayrakdar, Yalçın belediye başkanı olmasaydı forma almak durumunda kalır mıydı? Hayır...

Bana göre elbette ki ceplerinden karşılamamaları gayet doğal.

Mesela Vali Şehmus Günaydın, Vefa Gecesi’nin sonuna doğru eline tutuşturulan kulübün kuruluş yılını temsil eden 1966 formanın 196 bin 600 liralık bedelini cebinden mi karşılayacak?

Elbette ki hayır.

Kayseri Valisi olduğu için oradaydı, Vali olmasaydı bu forma işiyle ne alakası olurdu?

Belediyelerin amatör spor kulüplerine destek için bütçe yapmasına, doğrudan yardım yapma yetkisi var ama profesyonel spor kulüplerine destek olmak için bütçeleri yok.

Ama forma satın alma gibi bir yöntem belediyelerin şehrimizin profesyonel spor kulübüne dolaylı da olsa destek sağlamasına yol olabilir.

Valiliğin de forma satın almayla ilgili bir bütçesi vardır diye düşünüyorum.

ERZURUMSPOR VE KAYSERİSPOR FORMA SATIŞI KIYASLAMASI

Ve bu konuyla ilgili şunları da yazmadan geçemeyeceğim; benzeri bir geceyi Acun Ilıcalı yaptı.

Erzurum'un uydudan yayın yapan televizyonu Kardelen TV'den canlı olarak yayınlanan programda 125 bin 600 adet forma satıldı.

Kayserispor için düzenlenen, Beyaz TV, TGRT, Olay Türk Tv ve şehrimizden yayın yapan birçok televizyon kanalından yayınlanan gecede 80 bin 349 forma satıldı.

Erzurum’un nüfusu ve Kayseri’nin nüfusundan, Erzurumlu işadamlarının zenginliği ve Kayserili işadamlarının zenginliğine kadar birçok kriteri sorguluyor kamuoyu.

Bence Kayserili işadamlarının neden Kayserispor’u yeterince sahiplenip desteklemediğinin cevabı MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’un düzenlediği basın toplantısında anlatıldı:

 “Şeffaf olmayan kulübe kimse para vermez, gelen para belli değil, giden para belli değil”

*

Ha bu arada, 80 bin 349 formayı aldım diyenlerden almayan çıkarsa, o geceyi reklam amaçlı kullanıp da sonra iş o havanın hesabını ödemeye gelince elini cebine atmayan olursa kamuoyuna açıklanmasını da bekliyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları