Osman ÇİFTCİ

Kayseri'de tarım ve hayvancılık alarmı

Osman ÇİFTCİ

KAYSERİ’DE TARIM VE HAYVANCILIK ALARMI
Bir yandan küresel ısınma diğer yandan küresel salgın yani Coronavirüs pandemisi, küresel ekonomik kriz ardından üretim ve tedarik krizi derken dünyayı kıtlığın beklediğini muhakkak bir haberde izlemiş, okumuş, duymuşsunuzdur.
Bu durum ülkemizde, özelinde de şehrimizde tarım ve hayvancılıkla ilgili kırmızı alarm verilip hiç değilse kendi kendine yeter hale gelmemizi sağlayacak acil eylem planı yapmamızı zorunlu kılıyor.
Ekilmedik toprak bırakmamalı, tarım ve hayvancılığı geliştirmek adına her türlü desteği sağlamalıyız.
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı basın açıklamasına yansıyan hayvancılıkla ilgili feryadı, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş’in çiftçilerimizin durumuyla ilgili her çıktığı televizyonda dile getirdiği çığlığı kırmızı alarmı ve acil eylem planını zorunlu kılıyor.
Bu şehrin valisi, belediye başkanları, milletvekilleri, STK’ları, işadamları bu feryatları, çığlıkları duymalı.
Burada merkezi idareye görev düştüğü kadar yerel yönetimlere de büyük görevler düşüyor.
Belediyeler STK’lar ile kolkola verip sahada olmalı…
★ ★ ★
Peki neler yapılabilir?
Kayseri’de yerel yönetimler tarım ve hayvancılığı geliştirme adına önemli adımlar atıyor.
Mesela; Büyükşehir’in Beydeğirmeni besi projesi, ücretsiz koyun dağıtımı, yaylalarda hayvanların su ihtiyacının karşılanması amacıyla özel alanlar oluşturulması gibi çalışmaları var.
Çok daha fazlası yapılmalı, yapılacaktır da…
Özellikle kırsal ilçeler Büyükşehir eliyle tarım ve hayvancılıkta şaha kaldırılmalı. İşin uzmanları davet edilerek projeler geliştirilmeli…
★ ★ ★
Kayseri’nin merkezdeki tarım ve hayvancılık ilçesi ise Kocasinan. 
Kocasinan’da tarım şaha kalkarsa Kocasinan başlı başına Kayseri’ye yeter hale gelebilir.
O kadar köy, o kadar tarla, o kadar çiftlik, o kadar sulak alan o kadar çiftçi, o kadar besici var ki…
Bu var olanlar bile büyük nimet…
Bunlar varken çok şey yapılabilir…
Ama Kocasinan bu konuda yekinmeye ve ileri bir ufuk ile bakmaya muhtaç.
Develi Belediyesi’nin yeniden tarımsal üretime kazandırdığı  ve Kayseri geneline yayılan 28 kromozomlu Gacer Buğdayı’nı Kocasinan Belediyesi ekti ve hasat ettiği buğdayı çiftçilere dağıtarak yaygınlaşmasını sağlamayı amaçlıyor.
Güzel bir adım ama yeterli mi? 
Kocasinan’ın Gacer hasadına gidip sadece 1 dönüme ekilen buğdayların hasat edildiğini görünce ekilen alanın küçük olmasına şaşırmıştım.
Güzel bir düşünce, güzel bir hizmet ama koskoca Kocasinan’da 1 dönüm nedir?
Kocasinan gibi bir ilçede 1 dönüm buğday tarlası ile yetinilmemeli… Yekinilmeli…
Koskoca Kocasinan çünkü…
Kocasinan sınırlarında planlanan sera OSB’nin kuruluşu  da hızlandırılmalı mesela… 
Belediye bu konudaki alt yapı çalışmasını çoktan başlatmış olmalıydı…
Çiftçiler daha katma değerli üretime teşvik edilmeli. Bu konudaki süslü laflardan, her yıl tekrar eden boş vaadlerden bahsetmiyorum.
★ ★ ★
Neler yapılabilir ve nasıl olmalı diye baktığımızda Kayseri’nin metropolünde Kocasinan kadar büyük bir tarım ilçesi olmamasına karşın Talas ilçesinde yapılanlar tüm ilçelerce örnek alınabilir.
Talas’ta tüm köylere Büyükşehir Belediyesi, KASKİ, Elektrik Şirketi ve varsa doğalgaz şirketi organize edilerek 45-50 araç ve 100 civarında personelle aynı anda gidip hızlıca köylerin belli başlı eksiği gediği giderildi…
Bir Mahzemin’e bakın bir de Talas’ın en kırsal köyüne bakın farkı çok net anlarsınız…
Kocasinan’ın köyleri bunu haketmiyor mu?
Kocasinan’da hemen her köyden yolla ilgili şikayet geliyor, Fen İşleri ise hizmetle değil başka başka işlerle gündeme geliyor.
Metropolün en büyük tarım ilçesi olan Kocasinan’da da acilen benzeri bir kırsal hizmet seferberliği lazım.
Köy muhtarlarına bir kulak verilirse ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.
Talas’ın Kocasinan’a örnek teşkil edecek tarımsal faaliyet hizmetlerine gelince; Talas’ta köylere taş toplama makinesi, kompost gübre karıştırma makinesi, katı gübre dağıtım römorku, anıza direkt ekim makinesi, mobil koyun yıkama banyoluğu, üzüm sıkma makinesi, tohum eleme selektörü, koyun kırkım makinesi  dağıtıldı.
Çiftçilere toprak numunesi hizmetini Talas belediyesi veriyor.
Pandemi patlak verip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “ekilmedik alan kalmasın” çağrısı yapınca Talas Belediyesi Abdullah Gül Üniversitesi’ne ait boş duran 200 dönüm araziye önce nohut, bu yıl da buğday ekti…
Buradan ilk yıl 30 ton nohut ikinci yıl 35 ton buğday hasat edildi.
Buğdaylar değirmende öğütülüp una dönüştürüldü ve ilçedeki ihtiyaç sahiplerine bilabedel çuvallar dolusu un dağıtıldı. Nohutlar da öyle…
Pandemiden sonraki 2 yılda toplam 31 ton nohut, mercimek, ve kuru fasulye tohumu köylülere dağıtılarak daha önce 60 dekar olan kuru bakliyat ekili alan 2 bin dekara çıkarıldı.
1’e 45 veren fasülyeyi onlarca dekardan yüzlerce dekara çıkardı bu hamle…
Üniversitenin aynı arazisine ve Başakpınar’da belediyeye ait başka bir tarlaya olmak üzere bu güz döneminde de toplam 400 dekarlık buğday ekildi Talas’ta…
Ne buğdayı?
Gacer buğdayı…
Tarım ilçesi Kocasinan’ın Gacer ektiği tarla 1 dekar, Talas’ın Gacer ektiği tarla 400 dekar.
Farkı görüyor musunuz?
İşte demek istediğim bu…
Talas 400 dekar ekiyorsa Kocasinan’da olması gereken 4.000-5.000 dekar olmalı…
Ata tohumuna önem verilecekse kıymet verilecekse böyle verilmeli…
Talas’ta Gacer buğdayının yanısıra ilçedeki çiftçilerin hayvanlarına yem desteği sağlamak üzere de yem bitkisi olan Macar fiği ekildi.
Yem fiyatlarının uçtuğu şu dönemde ilçedeki çiftçilere 22 ton Macar fiği tohumu dağıtıldı.
Bu kadar mı?
Değil…
Tarım teknolojileri konusunda kendilerini geliştirmeleri amacıyla köy muhtarlarını ve çiftçileri Antalya’da Tarım Fuarı’na gönderdi belediye…
Yok artık diyenleri duyar gibi oluyorum. Talas’ın köylerine yapılan diğer hizmetleri sıralayacak olsam sütun yetmeyecek.
Bu örnek hizmetleri için Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın köylüleri önemseyen bu hallerini, bu çalışmalarını tebrik ediyorum. 
Velhasılı istenince oluyor, yapılıyor. 
Örnekse işte size örnek…
Kayseri merkezinin en büyük tarım ilçesi Kocasinan’a daha iyisi yakışır.
Kayseri’de tarım ve hayvancılık için kırmızı alarm ve acil eylem planı Kocasinan ilçesinden başlayarak il geneline yayılmalı.
Gıda krizi, kıtlık kapıda… Tarım ve hayvancılıktaki kabiliyetlerimizi artırmalı, hiç değilse kendi kendimize yeter hale gelmeliyiz.
Geliyor gelmekte olan…

Yazarın Diğer Yazıları