Osman ÇİFTCİ

KAYSERİ'DE CORONAVİRÜS KONTROLDEN ÇIKTI...

Osman ÇİFTCİ

Resmi ağızlar, “Yok öyle birşey” diyebilir. 

Ben görünen gerçeği yazıyorum...
Siz bunun adına ister, “Kimse acziyetini ortaya koymak istemiyor” deyin, ister “Halk paniklemesin diye böyle yapılıyor.” deyin isterseniz de, “Zaten kötü durumda olan ekonomimizi daha da kötü hale sürüklemesin diye hükümet politikası böyle uygulanıyor” deyin...
Ne derseniz deyin gerçekler kamuoyuna resmi ağızlar tarafından açıklanmıyor.
Ölen ölür kalan sağlar bizimdir...
Eyvallah...
Ama göz göre göre de ölüme sebebiyet vermemek lazım.
Bu yazıyı da Kayseri halkının resmi ağızların açıklamalarına aldanarak duyarsız, tedbirsiz davranmamasını sağlamak için yani halk sağlığı için kaleme alıyorum.
Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması Sağlık Bakanlığı’nın bir uygulaması. Resmi ağızlar gerçeği söylemese de Hayat Eve Sığar Uygulaması’nda gerçek apaçık ortada..
Uygulamaya girin yaşadığınız semtteki duruma bir bakın...
◾️İşte o tabloda görecekleriniz şehirde Coronavirüs’ün kontrolden çıktığının resmidir.


★ ★ ★
Kayseri genelindeki duruma bir bakın ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.
Sahabiye Mahallesi Muhtarı Alim Gerçel abimiz Sahabiye’deki verileri gün gün açıklıyor. Dün bu yazıyı kaleme aldığım saatlerde Alim abinin açıkladığı rakam sadece Sahabiye’de 199 evin karantina altına alındığı şeklindeydi.
◾️Kayseri’nin göbeğindeki bir mahallede 200 evin karantina altında olması şehirde Coronavirüs’ün kontrolden çıktığının resmidir.
★ ★ ★
Kayseri’de Coronavirüs ile göğüs göğüse savaşan isimlerden biri, ünlü göğüs hastalıkları uzmanı Melikgazi Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Demirel, günde 80-100 Covid şüphelisini muayene ederken Coronavirüs’e yakalandı.
Mustafa abinin feryadını haberlerimizde sıkça gündeme getirdik.
Bir kez daha gündeme getirelim:
“Değerli basın mensupları, sizle Şehrimizdeki covid pandemisiyle ilgili birkaç şeyi paylaşmak istiyorum.
Pandemi ne yazık ki şehrimizde İstanbul’un 2 ay önce yaşadığı anormal hasta sayısına ulaşmış durumda ve her geçen gün artarak gitmekte.
Bunun önlenmesi için bazı tedbirlerin alınması artık kaçınılmaz hale gelmiştir.
Niçin?
Çünkü artık Covid pozitifliği Erciyes Üniversitesi’nde 70’e yakın, Devlet Hastanesi’nde bir o kadar özel sektörde enfekte olan hekimlerin olduğu hemşirelerin, sağlık çalışanlarının, hasta kabul elemanlarının olduğu bir durumla karşı karşıyayız.
Artık sağlık sistemi de sinyal vermeye başlamış durumda.
Eğer bu şekilde devam edecek olursa sağlık vatandaşımıza halkımıza hizmet veremeyecek pozisyona gelecektir.
Bu açıdan eğer bu salgın durumu bu virüs yoğunluğu İstanbul’da olduğu gibi olsa kesinlikle sokağa çıkma yasağı uygulanabilirdi.
Sokağa çıkma yasağının dışında mutlaka alınması gereken tedbirler var. Ekonomi olmazsa olmazlarımızdan ama insan sağlığı herşeyin başında geliyor.
Birincisi kafelerin belirli süreyle kapatılmasının uygun olacağını düşünüyorum.
İkincisi haftasonları virüs yükünün azaldığı döneme kadar mutlaka sokağa çıkma yasağının olması gerekmekte.
Üçüncüsü düğünlerin, toplu yemeklerin kesinlikle ve kesinlikle durdurulması gerekiyor.
Tatillerin mutlaka iptal edilip daha sonraki sürece bırakılmasında fayda var diye görüyoruz.
Bir diğeri çocukların oyun alanlarının çocukların taşıyıcı olması nedeniyle kaldırılmak suretiyle artık son noktamıza gelen virüs yükünün azaltılması gerektiğini düşünüyorum.
Eğer bu virüs yükü bu hızla gidecek olursa Kayseri’de ne şehir hastanesi ne üniversite hastanesi ne özel hastaneler bu hasta yüküne cevap verme durumunda değildir.
Sayın Vali’nin İl Pandemi Kurulu’nun buna ciddi manada, öncelikle bir çözüm bulmalarının gerektiğini düşünüyorum.
Saygılarımla.“
İl Sağlık Müdürlüğü, Mustafa Demirel’i teyit eder mahiyette açıklama yaptı...
Zira yalanlayanlar ayıp ediyor, vebal alıyor.
Mustafa Demirel daha ne desin?
Ne desin arkadaş?
◾️Coronavirüs savaşçısı, Coronavirüs hastası göğüs hastalıkları uzmanı bir doktorun bu feryadı şehirde Coronavirüs’ün kontrolden çıktığının resmidir.
★ ★ ★
AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’in, “Yalvarıyorum” sözleriyle manşetimize çıkan şehrimizdeki Coronavirüs vakalarıyla ilgili açıklamalarını okumuşsunuzdur.
Tamer, Devlet Hastanesi’nde başhekimlik yapmış bir doktordur. AK Parti’de sağlıktan sorumlu doktor Milletvekili olarak bilinir.
Adam “Yalvarıyorum” diyor.
Daha ne desin?
Ne desin arkadaş?
◾️Tamer’in feryadı şehirde Coronavirüs’ün kontrolden çıktığının resmidir.
★ ★ ★
MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, çok naif ifadelerle durumun vahametine işaret etti, düğün gibi toplu etkinliklere katılmayın çağrısı yaptı.
İsmail Özdemir öyle durup dururken bu çağrıları yapacak bir Milletvekili değil.
Daha ne desin?
Ne desin arkadaş?
◾️Özdemir’in çağrısı şehirde Coronavirüs’ün kontrolden çıktığının resmidir.
★ ★ ★
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş Kayseri’deki günlük vaka sayısını 600 olarak açıkladı.
Daha ne desin?
Ne desin arkadaş?
◾️Ataş’ın işaret ettiği konular şehirde Coronavirüs’ün kontrolden çıktığını resmidir.
★ ★ ★
Tabip Odası eski Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per: “Korona ile ilgili Yoğunbakımlar doldu. Acillerde yoğun bakım hastaları yatmayı bekliyor. Günlük 600-700 yeni korona vakası sistemi tıkadı. Merak edenler acilleri gezebilir.Çarşı pazar gezmekle olmuyor. Acillere bekliyoruz. Şimdi değilse kısıtlamalar ne zaman yapılacak?” diye twit attı.
Daha ne desin...
Ne desin arkadaş?
◾️Per’in bu patlaması şehirde Coronavirüs’ün kontrolden çıktığının resmidir.
★ ★ ★
Adı bende saklı bir Coronavirüs hastası yaşadığı vahim olayları anlatınca gerçekleri kamuoyundan saklayan yetkililere bir kez daha kızdım, Coronavirüs’ün kontrolden çıktığına bir kez daha kanaat getirdim.
Bu yaşadıklarınızı yazılı olarak özetlerseniz aynen yayınlayım dedim, yazdı gönderdi.
Sizlere aynen aktarıyorum:
“Osman bey, bundan 10 gün kadar önce Halsizlik ve öksürük sebebi ile devlet hastanesine gittim yer yok diyip şehir hastanesine gönderdiler.
Şehir hastanesine gittiğimde saat 8 de açılıyor dediler bekle dediler çok sıra vardı bende özele gittim.
17.08.2020 tarihinde özel bir hastanede covid-19 PCR testi yaptırdım sonucumun pozitif çıkması üzerine özel hastane yetkilileri tarafıma bildirdi ve sağlık bakanlığından benimle iletişime geçileceğini söyledi.
Bugün 26.08.2020 fakat hiç bir yetkili benimle iletişime geçmedi bu tarihler arasında ben yetkilikere ulaşmaya çalıştım filyasyon ekibini aradım 0352 220 20 38 fakat günlerce aramama rağmen bu numaraya cevap veren olmadı aile hekimimi aradım onlarda geçmiş olsun dileklerini iletip acil bir rahatsızlık olursa 112 yi aramamı söyledi daha sonra yine günlerce İnternetten Kayseri il sağlık müdürlüğü telefonunu aradım (0352 222 69 96) 4 gün en az 30 kez farklı zamanlarda aradım cevap veren olmadı 4 gün sonra telefonu bir arkadaşımız açtı ve bana bir numara daha verdi burayı arayın diye 0538 931 45 66 aradım ulaşmakta zorlandım ama ısrarlı aramalarım sonucu bir bayan arkadaşımız cevap verdi ve testimin pozitif çıktığını dile getirdim geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra ne yapmam gerektiğini sorduğumda kendimi karantinaya almam gerektiğini çok yoğun olduğu için beni arayamadıklarını yaşımın genç olduğunu önceliğin yaşlılara verildiğini söyledi.
Daha sonra ben test yaptırmak istiyorum negatif olup olmadığımı öğrenmek için dediğimde gereksiz yere test yaptırmayın test için bekleyen yüzlerce insan olduğunu sonuçların geç çıkmasına sebep olmayın karantina sürenizin dolmasını bekleyin özel hastaneye gitsem bile karantina sürem dolmadığı için test yapmayacaklarını karantina sürem dolunca çift maske takarak dışarı çıkabileceğimi zaten 10 gününüz dolmuş negatif olmuşunuzdur diyerek görüşmeyi sonlandırdı.
Allah yardımcımız olsun.”
◾️Adı bende saklı bu vatandaşın anlattıkları şehirde Coronavirüs’ün kontrolden çıktığının resmidir.


★ ★ ★
Sağlık çalışanları can siperane çalışıyor.
Adamların gecesi gündüzü kalmadı..
Çok sayıda sağlık çalışanı Coronavirüs’e yakalandı. Artık Covid meslek hastalığı olarak görülüyor. Allah cümlesini bu illetten korusun.
Sorun yokmuş ya da küçükmüş gibi davranmadan sağlık çalışanlarımızın moral değerlerini yükselterek olağanüstü dönemi başlatmalıyız.

★ ★ ★
Coronavirüs mücalesinde olağanüstü bir duruma geçiş yapmamız şart.
Olağanüstü hal, olağanüstü dönem deyince sokağa çıkma yasağı gelsin, işyerleri faaliyetini durdursun falan demiyorum kimse yanlış anlamasın.
Olağanüstü günler yaşıyorken tedbirler de olağanüstü alınmalı.
Mesela;
Toplu taşımadaki belediyelerin ekonomik yükünü devlet sübvanse etmeli ve sefer sayıları arttırılarak tıklım tıklım otobüslerde, tramvaylarda yolculuk sonlandırılmalı.
Kayseri’de Coronavirüs’ün yayılmasındaki odak noktası olan OSB’de seferberlik havasında tarama yapılıp üretimi, istihdamı aksatmayacak şekilde olağanüstü tedbirler alınmalı.
Düğünler olsun ama halayların çekildiği düğünler yasaklansın, oyun havası Çalan düğün salonu gerekirse kapatılsın.
Cenaze namazlarında, taziyelerde tedbirler arttırılsın.
Vatandaşın duyarlılığı durumun vahametini saklayarak arttırılamaz. Şehrimizdeki vaka sayısı, filyasyonda tespit edilen bulaşma odak noktaları gibi konular şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmalı.
Eğitim de aralıksız şart...

Yazarın Diğer Yazıları