Osman ÇİFTCİ

İlk çeyrekte 2 ayrı manşet

Osman ÇİFTCİ

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Kayseri Şube Başkanı Ali Özcan ile Olay Türk Tv’de yaptığımız programda Özcan Kayseri’nin ihracat rakamlarını açıklarken, “İlk çeyrekte iki manşet atabiliriz; ‘Kayseri ihracatı yüzde 20 arttı’ manşetini de atabiliriz, ‘Kayseri ihracatta 12. sıradan 13. sıraya geriledi’ manşetini de atabiliriz. İkisi de doğru.” sözleriyle önemli bir konuya parmak bastı.

2021 yılını kapatırken Kayseri yaptığı ihracatla Türkiye genelinde 12. sıradayken yılın ilk çeyreğinde bir sıra gerileyerek 761 milyon 940 bin 49 dolarlık ihracatla 13. sırada yer almış.

Demek ki Kayseri ihracatı büyümüş ama yeterince büyüyememiş. 

İnşallah ihracatımızın daha da artması için gereken hamleler yapılır.

Yılın ilk çeyreğindeki ihracat verilerine göre;  Sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir Gaziantep, Ankara, Sakarya, Manisa, Denizli, Hatay, Mersin ve Konya bizden önde, biz 13. sıradayız bizden sonra da sırasıyla Adana, Antalya ve Kahramanmaraş var.

Peki büyürken neden bir sıra geriledik sorusuna cevap verirken Ali Özcan, Kayseri’de üreticinin düşük maliyetle sahip olabileceği, kiralayabileceği fabrika binalarını sağlayacak yeni OSB’lere ihtiyaç olduğuna, sektörel bazlı butik de olsa teşvikler verilmesi gerektiğine işaret etti.

Programın tekrarını OlayTürk Tv’nin sosyal medya hesaplarında bulunan kayıtlardan izleyebilirsiniz. 

Kayseri ekonomisiyle ilgili oldukça önemli konular konuştuk gerçekten de…

İhracatımızın artması için eylem planları geliştirip devreye almak gerekiyor.

★ ★ ★

İhracatçı firmaların başarılarını ele alacak olursak;

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin (AKAMİB) düzenlediği 2021'in İhracat Şampiyonları Gecesi’nde “Sektöründe en fazla ihracat yapan AKAMİB üyesi” Kayseri’nin 24 firmasına plaket verildi.

24 firma arasında birinci sırada Erciyes Anadolu Holding bünyesinde bulunan İstikbal Mobilya var. Holding bünyesinde bulunan Bellona 6’ıncı sırada.

Geçtiğimiz yıllarda ihracatla ilgili eleştiriler alan Holding’in 2021’de ihracat şampiyonu olması nedeniyle başta CEO Alpaslan Baki Ertekin ve ekibini kutluyorum.

Geçtiğimiz yıllarda ihracatla ilgili eleştirileri kaleme aldığım için şampiyonluğu da kaleme almam gerekiyordu, gecikmiş bir yazı da olsa bu konunun altını çiziyorum.

Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, holding olarak 2022 yılında 530 milyon dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini de açıkladı.

Kayseri ekonomisinin lokomotifi konumundaki Holding’in başarılarının devamını diliyorum.

Kayseri Serbest Bölge’de ihracat şampiyonu olan firma ise Kayserispor Başkanı Berna Gözbaşı’na ait olan BRN yatak oldu.

Berna hanımı da tebrik ediyorum.

Ülke ve Kayseri’nin ekonomisine büyük katkı sağlayan 24 firmamızın her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Allah sayılarını artırsın.

Peki hangi firmalar bunlar?

AKAMİB bünyesinde bulunan 24 firmamız sırasıyla şunlar:

“İstikbal Mobilya, Ceha Büro Mobilyaları, Kilim Mobilya, BRN Yatak, Bellona, Modis Mobilya, Osman Yalçın, Arkopa Ahşap Panel, Dafnes Mobilya, Parteks, Mozzi Mobilya, Sunpa Orman Ürünleri, İpar Dış Ticaret, MYS Dış Ticaret, IF Danışmanlık, Indole Mobilya, Kar-As Tekstil, Medipax Mobilya, Demiralp Metal, Redline İnovasyon, NYO İhracat, Yataş Yatak ve Yorgan Sanayi, Avşar Kimyasal Maddeleri”

Evet, Allah sayılarını arttırsın…

Yazarın Diğer Yazıları