Osman ÇİFTCİ

DEV ALİ, ÇANAKKALE İLE BÖYLE BÜTÜNLEŞTİ

Osman ÇİFTCİ

“Develi İlçesi’ne ismini veren yiğit komutan Dev Ali ya da Devle Bey; komutasındaki askerlerle birlikte Develi Ovası’na ve bölgeye hakim Develi ilçesinin güneyindeki tepe üzerine kurulu bulunan kaleyi 1071’de akın düzenleyip fetheder.

Bu fetihten sonra askerleriyle birlikte buraya yerleşen Dev Ali, 1094 yılında vefat edince arkadaşları kalenin fethinde gösterdiği üstün başarı nedeniyle kale girişindeki Ağaçkapı Mevkisi’ne türbe yaparak Dev Ali’yi buraya defnederler.”

★ ★ ★

Anadolu Alp Eren’i, Develi’yi Türklere yurt yapan yiğit komutan Dev Ali Hazretleri’nin türbesine ziyarete gidenler Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar’ın bölgeye inşa ettiği ve etmeye de devam ettiği muhteşem eserle karşılaşıyor.

Dün, Kayseri’nin ilgi odağı olacağına kanaat getirdiğim bu muhteşem mekandaydık.

Dev Ali Hazretleri’ne dua edip Cuma namazını bölgede eda ettik.

Develi Belediye Başkanı Yukarı Develi’ye Dev Ali Hazretleri’nin türbesinin yanıbaşına Çanakkale Anıtı’nın minyatürünü inşaa etmiş.

Çanakkale Anıtı’nı görmek için Çanakkale’ye gidemediyseniz Develi’ye mutlaka gidin.

Sadece Çanakkale Anıtı’nın minyatürü değil, Türk Ordusu’nun kullanımından çıkan gerçek toplar, Çanakkale siperleri, Kurtuluş Savaşı’nı simgeleyen rölyefleri, heykelleri de görebileceğiniz adeta bir açık hava müzesi ile karşılaşacaksınız.

Çanakkale’de şehit olan Develili’ler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörle mücadelesinde şehit olan Develili’ler de bu mekanda unutulmamış, isimleri mermere işlenerek anıtlaştırılmış.

Bu muhteşem mekanın içerisinde bankların, kamelyaların, çocuk oyun aletlerinin olduğu bir park da var. Ailenizle gidip günü anlamlı kalabileceğiniz bir mekan.

Develi Belediye Başkanı bununla da yetinmeyip Develi’yi tepeden seyreden bu mekanda büyük bir yeme içme mekanı yapmak için de kolları sıvamış.

Develi Cıvıklısı yemek için gidebileceğiniz Elbiz Parkı’ndan daha farklı orijinal bir işletme yap-işlet-devret modeliyle yapılacakmış.

Kayserililer’in akın edeceği; Dev Ali Hazretleri’nin türbesini ziyaret edip, Çanakkale ruhunu yansıtan açık hava müzesini gezip, çocuklarıyla oyun parkında vakit geçirip, sonrasında da Develi’nin meşhur pidesi Cıvıklı’sını yiyebilecekleri nitelikli bir mekan...

Kayseri’de vatandaşların haftasonu aileleriyle birlikte gidip nitelikli zaman geçirebilecekleri mekanlara bir yenisi daha eklendi diyebilirim.

Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar’ı tebrik ediyor, projenin geri kalan kısmını da biran evvel tamamlamasını diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları