Osman ÇİFTCİ

41 kere maşallah diyelim mi?

Osman ÇİFTCİ

Sarımsağı gelin etmişler 40 gün kokusu çıkmamış derler hani...
Bebek doğduktan sonra da 40'ının çıkması beklenir, ölümden sonra da 40'ın çıkması beklenir...
Kırk üzerine yazılmış söylenmiş, kitaplarda ve internet ortamında bulabileceğiniz bakın ne enteresan bilgiler var: “Hz. Musa Peygamber, Allah'ın emirlerini Tur Dağı'nda kırk gün kırk gecede almıştır. Tasavvufta Kırk erenler vardır. Onlar, göze görünmezler ve Tanrı tarafından özel olarak seçilmişlerdir. Bektaşilerde dört kapı kırk makam vardır. Kırklar, Türk kültüründe Kırk Evliya demektir. Kırklara karışan erenler bir daha başkasına görünmezler... Hz Adem'in hamuru 40 gün bekletilmiş, Allah, Hz. Adem'i yarattıktan 40 yıl sonra göklere çıkartmıştır. Deccal'in dünyada kalma süresi 40 gündür, Hz. Nuh'un gemisinde ise 40 erkek 40 kadın ve 40 hayvan vardı, Gemi tufandan 40 gün sonra Cudi dağına oturmuştur. Hz. Adem hayattayken Allah, Hz. Havva'ya 40 öz evlat vermiştir. Müslümanların sayısı 40'ı bulduktan sonra Hz. Muhammed İslamı aleni bir şekilde ilan etmiştir. Hz. Muhammed 40 yaşında peygamber oldu. Hz. Yunus balığın karnında 40 gün kalmıştır. Hz. Davut 40 gün 40 gece yemek yememiş ve 40 yıl ağlamıştır... Hz. İlyas 40 yaşında peygamber olur. 40 kişi bir cemaattir. 5 vakit namaz, sünnetleri ile birlikte 40 rekattır. Akrabayı ziyarette 40 günü geçirmemelidir. Allah için 40 gün nöbet tutanın bütün günahları temizlenir. 40 koyundan biri zekat verilir. Ruh anne karnındaki bebeğe 40. gün girer. Kadınlarda hamilelik 40 hafta sürer. Mehdi'nin kıyametten önce 40 yaşında ortaya çıkacağına ve kırk yıl yeryüzünde kalacağına inanılır. İnsana olumsuz bir büyünün de 40 gün süresinin olduğuna inanılır, 40 günün sonunda etkisi geçer.
Kur'an-ı Kerim'i kırk günde bir hatmetmek, müstehaptır. Sadece bu kadar mı? Kuranı Kerim'de 40 ile ilgili ayetler şunlardır. - Nihayet olgunluk çağına gelip, kırk yaşına varınca şöyle der (Ahkaf: 15)- Ben sizin aranızda bundan (Kur'an'ın inişinden) önce (kırk yıllık) bir ömür yaşadım. Hiç düşünmüyor musunuz?” (Yunus 16)- Rabbinin belirlediği vakit kırk geceye tamamlandı. (Araf 142)- O halde orası onlara kırk yıl haram kılınmıştır. (Maide 26)
Yunus Emre'nin çilesi 40 yıldır, 40 kızlar efsanesi vardır... 
Günlük hayatta da çok kullanırız kırkı; Kırk katır kırk satır derler, kırk gün kırk gece düğün yapılır, kırk kere ne söylersen o olur derler, kırkından sonra azanı da teneşir paklar, kırk dereden su getirmek, kırklara karışmak, kırk tarakta bezi bulunmak, kırk fırın ekmek yemek, kırk akşamın delisi, kırk çarşamba bir arada, kırk evin nankör kedisi, kırk gün düşünsem aklıma gelmez, kılı kırk yarmak, kırk yıl bir yastıkta kocamak, bir fincan kahvenin kırk yıl hatırının olması… hepimizin kullandığı cümlelerdendir.
Türk mitolojisinde de İslam kültüründe de oldukça önemlidir kırk. Kürşat da 40 çerisiyle Çin Sarayı'nı basmıştır.
8 Şubat 2014'te Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri il Kongresi yapıldı ve Baki Ersoy, partide geniş bir tabanın ittifakı ile oluşan tek listeyle il başkanı seçildi. Bugün 24 Mart ve Ersoy'un il başkanlığında 40'ı çıkalı 4 gün oldu... MHP'nin il başkanı değişeli 44 gün oldu anlayacağınız...
Partinin son 4 yılında yapılmayan birçok şey bu 44 günde yapıldı. 40 günde yaptığı 40 iş sıralarım ama bana ayrılan sütun daraldı; partide 4 yıldır yapılmayan ilçe istişare toplantılarının başlamasından, başta Özhaseki'nin adı anılarak yapılmaya başlayan yerel muhalefete, partide neredeyse küskün kalmamasından partinin hergün dolup taşmasına kadar dolu dolu 40 günün ardından Baki Ersoy'a; 41 kere maşallah diyelim...
★ ★ ★
Bu yukarıda okumuş olduğunuz yazıyı Baki Ersoy’un MHP İl Başkanlığı’nda 40’ı çıktıktan sonra yazmıştım.
Baki Ersoy hatırlattı, milletvekilliğinde 40 ay geçmiş ve 41’inci ayında...
Yaşı da 40’a varmış, 40’ı çıkmış şimdi 41 yolunda...
Kayseri milletvekili olarak yapıp ettiklerine bakınca, dolu dolu 41 ay...
Kayseri gazetelerinin birleşmesi ve yerel gazete sahiplerinin borç sarmalından kurtarılması adına yaptıklarına şahsım ve Kayseri gazete sahipleri adına bir kez daha teşekkür ediyorum.
Milletvekilliği de çoğu iktidar partisi milletvekilinden çok çok ileri.
41 kere maşallah diyelim mi?

Yazarın Diğer Yazıları