Nejdet KALA

Sembolik değil gerçek çözüm

Nejdet KALA

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden basın kuruluşlarına bir haber bülteni geçildi. 
Söz konusu bülten, “Kayseri Büyükşehir Belediyesi, özel gençlerin, hayallerini özel bir şekilde gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda yıllardır en büyük hayali bir gün bir yerde çalışmak olan 21 yaşındaki Down Sendromlu Ahmet Köseoğlu, Büyükşehir Belediyesi Glutensiz Kafe’de bir gün boyunca çalıştı” ifadeleriyle başlıyordu. Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyorum ama…
Evet bir de olayın ama’sı var. 
Bir zamanların “Yetmez ama evet” diye moda bir deyimi vardı ya, ben yetmez ama evet demiyorum; kesin bir ifade ile yetmez. 
Çünkü bu ülkenin önemli sorunlarından biri de özel gereksinimli bireylerin istihdamı ve topluma kaynaştırmaları… 
Maalesef bugün ülkemizde, önemli bir kesim, özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmaları bir lütuf bir iyilik olarak gördüğü için bu konudaki çalışmalar çoğunlukla sembolik hareketlerle sınırlı kalıyor. 
Oysa hiç uzağa gitmeye gerek yok. 
Geçtiğimiz günlerde Kocasinan Belediyesi’nin hizmete sunmaya hazırlandığı Dost Market’te çalışan Ahmet Özlü ile tanıştık. 
30 yaşındaki Ahmet Özlü de Ahmet Köseoğlu gibi Dowm Sendromlu bir genç ve bir günlük değil Kocasinan Belediyesi’nin kadrolu çalışanı… 
İki Ahmet’in içinde bulundukları durum Türkiye’de özel gereksinimli bireyler konusunda yapılması gerekenler konusunda da ciddi olarak ele alınması gerekiyor. 
Evet, Büyükşehir Belediyesi Ahmet Köseoğlu’nun hayalini gerçekleştirerek, bir gün istihdam etti, sağ olsunlar. 
Ama yapılması gereken Kocasinan Belediyesi’nin Ahmet Özlü için yaptığı gibi sürekli istihdam sağlayarak, hayallerinin ötesinde onun kendi ayakları üzerinde durmasını, toplumla kucaklaşmasını sağlamak olmalı. 
Bu noktada belediyelerimiz kanunu zorunluluğa rağmen özel gereksinimlileri istihdam etmekten kaçınan kuruluşlara da örnek teşkil etmeli… 
Maalesef birçok kurum ve kuruluş ödeyeceği cezayı göze alarak özel gereksinimli bireylerin istihdamından kaçınıyor. 
İşte bu noktada tüm belediyelerimiz hem sosyal sorumluluk, hem kanuni zorunluluk hem de topluma örnek olabilmek adına attıkları adımları çoğaltmalılar. 
Büyükşehir Belediyemiz Ahmet Köseoğlu’nu sürekli istihdam ederek, sembolik bir adım atmak yerine gerçek bir çözüm üretebilir. 
Bir başka adım olarak, Kayseri’de de bir örneği olan Down Cafe’lerin sayısı belediyelerimiz tarafından çoğaltılabilir ama bence faaliyetteki cafelerde en az bir özel gereksinimli bireyin istihdamı daha güzel olacaktır. 
Ve hiç kimse özel gereksinimliler için yapılan çalışmaları bir lütuf, bir iyilik olarak görmesin; bu onların hakkı, toplumu yönetenlerin de sorumluluğudur. 
 

Yazarın Diğer Yazıları