Nejdet KALA

Kemerleri bağlayın UÇUYORUZ!

Nejdet KALA

Kasım ayında yapılacak kongrede Saadet Partisi Genel Başkanı olması kuvvetle muhtemel Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Türkiye’nin gündemine getirilmeye çalışılan ‘anayasa değişikliği’ konusuna değinerek, ‘Mevcut anayasa ile neyi yapamadınız?’ diye sormuş. 
Evet, onlarca maddesi değişmesine rağmen mevcut anayasa darbe anayasası ve içinde antidemokratik uygulamaları barındırıyor. 
Ama Türkiye’nin şuan ki sorunlarının çözümünün anayasa değişikliği olmadığı konusunda Mahmut Arıkan’a kesinlikle katılıyorum. 
Türkiye’nin sorunlarının kaynağı yasalar değil, o yasaları uygulayanlar. 
Sorunun kaynağı işine geldiği zaman yasa diyen, işine gelmediği zaman yasayı, anayasayı, anayasa mahkemesini tanımayanlar. 
Mevcut iktidarın derdinin 12 Eylül Anayasası’nın antidemokratik uygulamaları olmadığı biliyoruz. 
Biliyoruz çünkü onlarca uygulamasında bunu gösterdi. 
En somut örnek ise YÖK… 
Ahmet Necdet Sezer’in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde üniversitelerin yaptığı seçimler sonucu, Cumhurbaşkanının önüne gelen 3 isimden birinin rektör olarak atamasını antidemokratik bulan AK Parti, bugün üniversitelerin onca itirazına rağmen seçimleri kaldırdı, liyakati öldürdü, yandaşlar rektör olarak atanıyor. 
Önceki uygulama kötüydü ama bugünkü uygulama kötünün de ötesinde… 
Bırakın ileri gitmeyi, yerimizde bile sayamadık, geriye gittik. 
Hatırlayın Türkiye’de rejim değişikliğine gidilirken yaşanan sorunların sebebinin parlamenter sistem olduğu ileri sürüldü. 
‘Türk tipi başkanlık sistemi’ne geçilince sorunlar bitecek, Türkiye uçacaktı. 
Uçuyoruz!
Ama bu uçmamın bize vaat edilen uçma olmadığını iktidar dahil herkes biliyor. 
Yıllarca (Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç yaşanmamış olmasına rağmen) devlet memurlarının, emeklilerin maaşlarının ödenemediğini söyleyenler bugün para bulmak için olmadık yollar deniyor. 
Şimdi, kendilerine destek veren insanların dahi tepki göstermek zorunda kaldığı, enflasyon muhasebesi diye bir şey çıkardılar. 
Enflasyonla mücadele edeceğini söyleyen iktidar, akıl almaz bir yöntemle, milletin belini büken enflasyonun da vergisini almaya kalkıyor. 
Bu durum, ‘Enflasyon seni batırmadı, sen hala direniyorsun o zaman ben seni batıracağım’ demektir. 
Türkiye’nin bugün sorunu yeni bir anayasa değil, yasa tanımayan iktidar.
 

Yazarın Diğer Yazıları