Nejdet KALA

Gastronomi zarafet ister küfür değil

Nejdet KALA

Her ne kadar sanayi ve ticaret kenti olarak bilinse de Kayseri, mutfağı ile de söz sahibi bir kent… 
İlk etapta sucuk, pastırma, mantı akla gelse de yağlamasıyla, nevzinesiyle, fırın ağzıyla ve nice eşsiz lezzetiyle Kayseri mutfağı kendinden söz ettirmeyi fazlasıyla hak ediyor. 
Bu konudaki en önemli eksiklik, tanıtımdı… 
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, bu konuda gerçekten önemli bir adım atarak, Gastronomi Günleri’ni hayata geçirdi. 
Elbette böyle etkinlikler bir ton mantının bir kazanda kaynatılıp ikram edilmesi, 1 ton sucuk döner yapılması gibi şovlarla renklendirilmeli; gastronomi alanında önemli isimler kentte konuk edilerek, Kayseri’nin ismi, Kayseri’nin lezzetleri duyurulmalı… 
Büyükşehir Belediyesi bu konuda da güzel işler yapsa da davet ettikleri isimlerden biri neden bu kentin konuğu olduğunu unutup, Kayseri Gastronomi Günlerini kişisel şovuna dönüştürdü. 
Kayseri kendisine büyük bir nezaket gösterip, etkinliklerin açılışında ilk konuşmayı verdi. 
O ise büyük bir nezaketsizlik örneği gösterdi. 
Evet ünlü kasap Mehmet Asan’dan söz ediyorum. 
Tüm kent protokolünün karşısında, onlarca televizyon kanalının canlı yayınında, Erciyes’in havası mı çarptı bilmem ama son derece nezaketsiz, son derece seviyesiz bir konuşma yaptı. 
Bir kentin valisinin, belediye başkanının, kent protokolünün ve daha da önemlisi, onlarca kadın ve çocuğun karşısında konuştuğunu, bu konuşmanın televizyonlarda canlı olarak yayımlandığı unutup; aklına geleni kustu. 
Oysa kendisinden sonra kürsüye gelen Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz'ün konuşmasında Türkiye’nin ve Kayseri’nin gastronomi konusunda yapması gerekenler konusunda çarpıcı tespitlerini ortaya koydu. 
Lahmacuna Turkish Pizza, Kayseri Mantısını Kayseri Ravioli diyerek sunmak yerine lahmacuna lahmacun, Kayseri Mantısı’na Kayseri Mantısı demenin ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. 
Çünkü bu lezzetler bir başka kültürün lezzetlerinin muadili değil, başlı başına birer kültürdür. 
Asan ise bol küfürlü konuşmasında, belki de, bol alkış almak için sadece hamaset yaptı. 
Oysa gastronomi zarafet ister küfür değil. 
Neyse ki, bu kişisel şov bin bir emekle ortaya çıkan Gastronomi Günleri’ni baltalamadı. 
Eğer Kayseri Büyükşehir Belediyesi bir kez daha Asan’ı Gastronomi Günleri’ne davet edecek olursa, ‘Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır’ sözünü hatırlatarak, sadece işini yapması uyarısını mutlaka yapmalı…
 

Yazarın Diğer Yazıları