Nejdet KALA

Bu ülke ne zaman düzelir?

Nejdet KALA

Bir gün imam köylülere; ‘Kızlarınız çok açık giyiniyor, aşırı makyaj yapıyorlar, kızlarınıza söyleyin de kendilerine biraz dikkat etsin…’ demiş. 
Bunun üzerine köylüler hocaya, ‘Hocam, hocam bunları senin kızın da yapıyor’ diye karşılık verince hoca, ‘Allah var şimdi, bizim kıza da yakışıyor’ deyivermiş. 
İşte mesele bu… 
Bu ülkede sadece siyasetçiler değil toplum olarak büyük çoğunluğumuz, kendimize hak gördüğümüzü başkasına çok görüyoruz. 
Mesela futbol… 
Haksız penaltı ile şampiyon olan takımın yöneticisi, futbolcusu ya da taraftarından ‘Biz haksızız, hakem bizi kayırdı’ dediğini duydunuz mu?
Aksine o haksızlığı, o haram şampiyonluğu, savunmak için binlerce gerekçe ortaya koyarlar. 
Mesela vatandaş, 
Torpille işe girme fırsatını yakalayan bir vatandaşın, ‘Bunda kul hakkı var. Ben bunu kabul etmem’ dediğini gördünüz mü?
Ama BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin kızını torpille TBMM’de işe aldırmasının ardından yaptığı gibi ‘haklı’ sebepler uydurmaya çalışırlar.
Hatta ‘Başörtülüler çalışmasın mı?’ diyerek vatandaşların değerlerini istismar etmekten de geri durmazlar. 
Dünden beri CHP Milletvekili Tuncay Özkan’ın Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan için kullandığı çirkin ifadelere tepkiler yağıyor. 
Tepkiler haklı. 
Bu ülkede bu çirkin dil yok edilmeli. 
İnsanlar eleştiri yapacaksa, bunu hakaret etmeden, küfür etmeden yapabilmeli. 
Ama yapamıyoruz. 
Beceremiyoruz. 
Olay dönüp dolaşıp ‘Allah var şimdi, bizim kıza da yakışıyor’ misaline geliyor. 
Maalesef bu ülkede cumhurbaşkanının siyasi rakiplerinden sokaktaki sıradan vatandaşa kadar, burada yazamadığım hakaretlerine, onlarca kez tanık olduk. 
Mesela 2023 seçimleri öncesinde AK Parti’nin açtığı stantlarda, düzenlediği mitinglerde dönenim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu terör örgütü ile yan yana gösteren,  montaj videoları yayımlandığında, hiçbir AK Partili’nin bu ‘Bu etik değil’ dediğini duydunuz mu?
Oysa yapılan etik olmadığı gibi suçtu…
Ama ülkemizin kaderi bu; kim gücü eline geçirirse, kim fırsatını bulursa her şeyi kendisine hak, başkalarına çok görüyor. 
En başa dönersek, bu ülke ancak gerçekten samimi olursak düzelir.
 

Yazarın Diğer Yazıları