Hakan Çiftci

SAMET AYBABA, BAŞARILI OLUR MU?

Hakan Çiftci

KAYSERİSPOR’da sıcak gelişmeler yaşanıyor…
Bayram Bektaş’tan boşalan teknik direktörlük görevine Samet Aybaba geldi.
Geçtiğimiz sezon da Kayserispor’u çalıştıran ve giderken, bi dünya sitem eden Aybaba ile yeniden anlaşma sağlandı.Aybaba’nın, gidişi ve gelişi, elbette ki tartışılır, ama nedenine bakmak elzem.
Aybaba, geçtiğimiz sezon nasıl geldi, hangi şartlar vardı ve şu an nasıl bir zemin var, hangi sözler verildi ona da bakmalıyız.
Sadece, gidişine bakarak değerlendirirsek, evet Aybaba gelmemeliydi…
Ama, neden gittiğine de bakmak, geniş çaplı değerlendirmek gerekiyor.
Allah var, geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımız ‘Hangi teknik direktör gelmeli’ diye bir soru yöneltti.
Ben de ‘Şu an için tek tercihim Samet Aybaba’dır, ama…’ dedim…
Geçtiğimiz yıl, kapıyı çarparak, bi dünya tabiri caizse laf sokarak gitti, ama o zamanki şartlar öyle gerektirdi, diye yanıt verdim.
Evet, sayın Aybaba’nın gidişine ben de tepki verdim, ama Malatyaspor maçı sonrasında yaptığı açıklamalara bir göz atıp, o şekilde geniş çerçeveden fotoğrafı görelim, ona göre de değerlendirelim.
Aybaba, “Teknik direktör olarak bir takım bizi istiyor, biz de araştırıyoruz, oyuncu listesine bakıyoruz. Kalitesi var mı, yok mu, ekonomisi nedir. En çok devreye girenler de dostluklar oluyor. Dostluklar ön plana çıkıyor. Ben böyle çok zorda takımlara teknik direktörlük yapmaya gittim, başarılı olduk, başarısız olduk. Ama bu kadar sorunlu bir takımla ilk defa çalışıyorum. Antrenmanda, soyunma odasında, sahada sorun var. Gideceğiz Kayseri’de yönetici arkadaşlarla konuşup radikal kararlar alacağız. Her türlü kararları alacağız” şeklinde konuşmuştu. 
Aybaba, konuşmasının devamında, “Futbolda olabilecek şey değil. Bu kadar isteksiz, bu kadar mücadelesiz, ligin dibinde oradan bir an önce kurtulmak için mücadele etmesi gereken bir takımın hiçbir mücadele gücü olmaması, sahada gezinen, birbirileri ile devamlı sürtüşen görüntüsü hiç olmadı” ifadelerine yer vermişti.
Evet, zaman tüneline gittik ve o anki durum itibariyle gitmesi gayet normal, ama keşke kapıyı çarparak gitmeseydi, daha iyi olurdu.
Hoca, hatır için geldiğini ve durum itibariyle başarılı olamayacağını belirterek, ayrılmıştı. Keşke, biraz daha vakarlı, sakin bir şekilde gitseydi, şu an için daha iyi olurdu. Şu an benim için tek önemli olan şey Kayserispor’un menfaatları!
Kayserispor yönetimi de Samet Aybaba ile anlaştı, saygı duymak lazım.
Desteklersek, ben değil biz olursak, başarı da kendiliğinden gelir.
Eleştirmek kolay, gel para ver desek, yanımızda kimseyi bulamayız, ondan dolayı klavyeden yazmak yerine, 4. Kez Kayserispor’un başında görev yapan Samet Aybaba’yı destekleyelim.
Ayrılma sebeplerine devam edelim, Aybaba, antrenmanlarda soyunma odasında ve sahada sorun olduğunu belirterek, radikal kararlar alacaklarını söylemiş ve istifa sinyalleri vermişti ve nihayetinde de takımdan ceketini alıp gitmişti. 
Samet Aybaba, giderken, kapıyı sert çarptı, ama yine de söylemedikleri de vardı…
Eline kâğıt alıp, takım kadrosunu oluşturan futbolcular, soyunma odasında birbirini yumruklayanlar, konusuna değinmemişti bile.
Yine zaman tüneline gidelim ve antrenmanlara çıkmayan, para için kulübü terk edip, TFF’ye şikayet eden, yine gruplaşma halinde olup, maça çıkınca yürüyen ve takımına ihanet eden futbolcuları da hatırlayalım.
Tarafsız bakalım, Samet Aybaba ismi, Kayserispor ile bütünleşmiş, bu takım için gel dediğin zaman ‘Sorgusuz, sualsiz’ gelebilen bir isim, nihayetinde de öyle oldu.
O zamanki şartlar ile, bu zamanki pozisyon bir değil!
Şu an Kayserispor’un başında ‘Adam gibi adam’ diye tabir ettiğimiz Berna Gözbaşı var.
Adamlığın cinsiyeti olmadığını daha önceki yazılarımda belirtmiştim… 
Eğer, geçtiğimiz sezon başkan Berna Gözbaşı olmasaydı, halimiz nice olurdu.
Kadın, yüzlerce zengin iş adamı olmasına rağmen, Kayserispor için kılını kıpırdatmayan güya Kayserispor sevdalılarına karşın, göğsünü siper etti ve cansiperane takım için adeta boğuştu, savaştı.
Demem o ki, geçen yıl  başkan Berna Gözbaşı olsaydı, zaten Samet Aybaba da gitmezdi.
Bir şeyi yargılarken, sadece sonuca bakmamalı, başlangıcında ve ortasında da neler oldu, bir bütün halinde değerlendirmek gerekiyor.  Hocamızın işi, geçtiğimiz yıla oranla çok daha kolay.
Gençlere önem veren, yılların tecrübesi ve Kayserispor için fedakar bu adama yani Samet Aybaba’ya sahip çıkalım.
Onun da başarısız olacağı dönem olacak, ama hep birlikte ‘Biz olursak’ üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir engel yok.
Mevzu Kayserispor olunca, boş boş konuşmak yerine, ya susalım ya da Berna Gözbaşı önderliğindeki yönetime ve Samet Aybaba’ya destek olalım.
Yineliyorum, eleştirmek kolay, ama gel para ver, destek ol deyince sus pus olup, oralı olmayanların gazına gelmeyelim.
Yarın da Samet Aybaba’nın yapması gerekenler konusunda fikrimizi değerlendirelim, Allah’a emanet olun…

Yazarın Diğer Yazıları