
Gelenek mi? Yenilik mi?
Güler Ruhsar AKTAŞ
En çok düğünler esnasında yaşanan gelenekler geliyor aklıma gelenekçilik dediğimizde…
Makas kesmiyor demek, çeyiz sandığının üzerine oturmak, gelin arabasının önünü kesmek, söz kahvesine tuz dökmek…
Nişan kurdelesinden parça kesip bekârlara yedirmenin bekarlığa son vereceğini düşünen bir grup var.
Bilmeyenler için evet, kurdeleyi yemek diyorum. Şaka değil bu…
O kurdeleyi yutan tez vakitte evlenir diye diye içinde kurdele ağacı çıkacak insanlar var bu memlekette…
Ev için alınacak eşyalardan , kuyumcusuna, beyaz eşyacısına gelinlikçiye, düğün alışverişine bir ordu insanla beraber gitmek…
Sadece o mu alınacak altınların modellerini aile fertlerinin hep birlikte seçilmesi, evlenilecek olan kişinin ailesine bohça hazırlanması, oyalı havlular pijamalar, iç çamaşırları daha neler neler….
Evet gelenekleri yaşatmak güzel ama bence belki de bir kereden bile fazla kullanmayacağınız eşyalara kıyafetlere o kadar para dökmek ne bileyim bana israf gibi geliyor…
Asker uğurlama asker kınası güzel gelenek lakin konvoy yapıp o kadar korna basmak neyin nesi?
Biri araba, ev vs yeni bir şey aldığında eğri duruyor, ıslatalım gibi gereksiz istekler de cabası…
Kardeşim zaten borca girmiş destek olunacak yerde daha üzerine gidip az da bize harca gibi enteresan çıkışları anlamak mümkün değil.
Kimisi de her şey son derece modern olsun Avrupa tarzında sade sessiz sedasız hiçbir gelenek yaşatılmadan bu tür organizasyonları yapmak istiyor insanına göre değişse de bence ne çok yenilikçi ne de çok gelenekçi olmalı ortasını bulmak iyidir her şeyin aşırısı kendine zarar verir….
Elbette ki bazı geleneklerin yaşatılması çok güzel ama bence mantık, maddiyat ve gelecekte ne kadar gerekli olduğu göz önüne alınırsa daha güzel sonuçlar elde edilir ve gereksiz gerginlik ya da harcamalara yer kalmaz diye düşünüyorum Ey Okur…