Cafer ZENGİN

HAFTAYA DAMGASINI VURANLAR

Cafer ZENGİN

Aykırı durumlar, usulsüz mevzular, FETÖ’de siyasi ayaklar, ekonomideki tartışmalar, müsaderelik atışmalar, depreme karşı uyarılar, siyasiler, bürokratlar, siviller, vatandaşlar, rantlar, rantçılar, her zaman olduğu gibi atışanlar, bakışanlar, tartışanlar, susanlar ve konuşanlarla işte size haftaya damgasını vuranlar…

HABER: BÜYÜKŞEHİR’DE “AYKIRI” TABLO

Sayıştay, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin, 2018 yılına ilişkin denetim raporunda çok sayıda mevzuata aykırılık tespit etti. Büyükşehir Belediyesi’nin faiz giderlerinden lojman kiralama işlemlerine, taşınmazlardan yapılan bazı protokollere, ihalelerden kiralama işlemlerine, otopark işlemlerinden belediye şirketlerine kadar birçok aykırılık yer aldı. Raporda Büyükşehir Belediyesi’nin faiz giderlerinin 150.515.297,68 TL olduğu ve bunun yanında 2017 yılında Sayıştay tarafından ortaya çıkarılan bazı aykırılıkların da halen düzeltilmediği de yer aldı. Başkan Memduh Büyükkılıç’ın, kendisinden önceki döneme ait aykırılıklara ya da bir diğer anlamda usulsüzlüklere karşı vereceği mücadele merak konusu oldu.

 OLAY: FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI İDDİALARI

 AK Parti’nin eski Grup Başkanvekili  ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili  Mustafa Elitaş ile partinin  eski Milletvekili Mehmet Metiner arasındaki FETÖ tartışması gündeme damgasını vurmuştu. Geçtiğimiz hafta da bu kez Genel Kurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un, açıklamaları çok konuşuldu. Başbuğ’un, FETÖnün siyasi ayağına yönelik yaptığı açıklamalar da gündeme damgasını vurdu. 2009 yılında Meclis’e gece yarısı apar topar getirilen kanun teklifini işaret eden Başbuğ, “Bu kanun teklifini kim hazırladı? Tamamen FETÖ ile ilgili, araştırılsın” dedi. Başbuğ’un işaret ettiği teklifte imzası olanlar arasında AK Parti Milletvekili Mustafa Elitaş da var. Diğer yandan Başbuğ’un Avukatı İlkay Sezer de FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat programında Kayseri’deki Işık Evleri Operasyonu ve sonrasındaki bağlantılarla ilgili o döneme dair dikkat çeken ayrıntıları gün yüzüne çıkardı. Hal böyle olunca mevzu haftanın en çok konuşulan haberi oldu.

BELEDİYE BAŞKANI: MUSTAFA YALÇIN

 Seçim öncesi verilen sözler ve seçim sonrası tutulan sözler çok önemli. Bu toplum artık bu durumu sorgulamalı. Örneğin verdiği sözleri yerine getirmeyeni bir sonraki seçim uğurlamalı. Demokrasiyi sonuna kadar faydasına kullanmalı. Bu kapsamda seçim öncesi verdiği 100 projeden 3’ünü daha hayata geçiren Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, projesizliğin tavan yaptığı bu dönemde bir kez daha haftaya damgasını vuruyor. Valla, kıskanmayın! Çalışın siz de bu alandaki yerinizi alın. Uygun icraat koşullarıyla kampanyamız sürüyor.   

PARTİ: SAADET PARTİSİ

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arıkan, deprem konusunda yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Hükümete, “Kanal İstanbul için değil, depreme önlem için bütçe ayırın” çağrısı yapan Arıkan, ayrıca “Depreme dayanıklı olmayan yapılara para karşılığı yapı kayıt belgesi verildi” iddiasıyla da haftaya damgasını vurdu.

SİYASETÇİ: İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ DURSUN ATAŞ

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Meclis’te Kayseri ve ülke gündemine yönelik açıklamalarıyla haftanın siyasetçisi oldu. Ataş, aynı zamanda deprem bölgesine de giderek, vatandaşlara destek verdi. İlçelerdeki ve şehir hastanesindeki doktor sıkıntısından bir türlü atlatılamayan gribe, bunun yanında seçim sonuçları nedeniyle TOKİ’ye devredilmek istenen belediye yetkilerinden, rant uğruna depreme karşı yıllardır alınmayan tedbirlere kadar birçok konuya değinen Ataş,  eylem ve söylemleriyle bu alandaki yerini aldı.

BÜROKRAT: SAĞLIK MÜDÜRÜ ALİ RAMAZAN BENLİ

Yeni bela Corona virüsü konusunda özellikle sosyal medya üzerinden yayılan bilgi kirliliğine karşı yaptığı bilgilendirici açıklama nedeniyle Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, haftanın bürokratı oluyor. Tüm müdürlerimizden olası bir kriz anında krizi önleyici bu eylem ve tavırları bekliyoruz.

İŞ ADAMI: DEPREM BÖLGESİNE DESTEK VERENLER

Deprem bölgesine ellerinden gelen katkıyı sunan tüm iş adamları, dayanışmanın en güzel örneğini sergiledikler için…

SESSİZ: DEPREM SESSİZLİĞİ!

İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Erhan Özhan, merak edilen soruyu sordu: Kayseri’nin deprem eylem planı hazır mı? Belediyelerimiz ve Valiliğimiz olası bir deprem için konuyla ilgili eylem planı hazırlamışlar mıdır?” Cevap ilgili kurumlardan henüz gelmedi. Haliyle haftanın sessizleri belli.

ODA: JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Başkanı Bülent Üzeltürk, depreme yönelik açıklamalarıyla hem vatandaşı hem de yetkilileri uyardı. 2001 öncesi yapı stokunun gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Üzeltürk, Jeologların da yapı denetiminde görev alması gerektiğine vurgu yaptı. Neden mi? Çünkü her işte sağlıklı zemin çok önemli.

DERNEK: BÜNYAN DOSTLARI GRUBU

Bünyan 9. Kış Yüzme Etkinliği'nde sporcular soğuk havaya aldırış etmeden buz gibi suya girerek yarıştı. Kırşehir, Gaziantep, Mersin ve Ankara'dan da katılımlarla, yarışanları ısıtan, ama bakanları donduran etkinliğin öncü kuvveti Bünyan Dostları Grubu haftaya damgasını vuruyor.

TARTIŞMA: MÜSADERE TARTIŞMASI

Adı Erciyes Anadolu Holding olarak değişen eski Boydak Holding ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İstinaf mahkemesi,  FETÖ davalarında yargılanan Boydaklarla ait şirket hisselerinin müsadere edilmesini yani devlete aktarılması yönünde karar verdi.Bu kararın ardından sosyal medyada Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, Mustafa Boydak’ın kendisi ile ilgili yaptığı paylaşıma tepki gösterdi. İkili arasında alevlenen sosyal müsadere tartışması haftaya damgasını vurdu.

SENDİKA: EĞİTİM-BİR SEN

Elazığ ve Malatya'daki depremzedeler için sendika genel merkezinin başlattığı kampanya ile 500 bin TL yardım toplandı. Toplanan yardım Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na teslim edildi.

CEZA TAHTASI: YUNANLI HADSİZ

Ay yıldızlı bayrağa yönelik çirkin hareketiyle Yunan vekil bozuntuna, haddini bil diyor ve vatanımıza göz diken atalarının da denize döküldüğü yılları hatırlatıyoruz.

HAFTANIN FOTOĞRAFI: AK PARTİ’DE DÜŞÜNDÜREN POZ

AK Parti’de “İstemem yan cebime koy yok bende” diyen İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, kongrede aday olmayacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından parti binasındaki istişare buluşması ve kongre pozu, Melikgazi İlçe Başkanı Gökhan Ülke iddiaları yeniden alevlendi. Siz ne dersiniz? Evet, ateş olmayan yerden duman çıkmaz da, bakalım il başkanlığı konusunda ortaya ne çıkacak.

SPOR OLAYI: KAYSERİSPOR’DA TABELA KRİZİ

Eski Başkan Recep Mamur isminin tesislerden sökülmesi, sonra “yanlışlık oldu, isimde değişiklik yok, aynen devam” denilmesi ile bir garip tabela olayı haftaya damgasını vurdu.

HAFTANIN ETKİNLİĞİ: MAHALLELİDEN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM ELİ

Ziya Gökalp Mahallesi Muhtarı Nurcan Göktaş öncülüğünde mahalle sakinleri,  Elazığ ve Malatya’da  meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında bölgedeki vatandaşlara yardım malzemesi gönderdi. Kendi imkanları ile hazırladıkları yardım kolilerini deprem bölgesine gönderen vatandaşların bu yöndeki mahalle eylemi örnek olsun diye haftanın anlamlı etkinliği.

HAFTANIN SÖZÜ: MHP BÜNYAN İLÇE BAŞKANI TEVFİK DÜZEN

“Oturulamaz” raporu olan ilçedeki Hükümet Konağı ile ilgili olarak, “Bu binanın oturulamaz riskli raporu var. Allah korusun bir deprem olsa ilk yıkılacak binalardan biridir. Bu bina yıkılınca kaymakamlık yıkılır, savcılık yıkılır, nüfus işleri yıkılır, seçim kurulu yıkılır, sosyal yardımlaşma yıkılır. Kısacası Bünyan’da Devlet yıkılır. Yeni bir hükümet binası yapılana kadar kadın ve gençlik merkezine geçici olarak taşınması yerinde olacaktır”

SÖZÜN ÖZÜ:DENİS DİDEROT

“Yapılan yasalar bütün herkesi bağlamıyorsa, toplumda onları bile isteye çiğneyebilen tek bir insan bile varsa, o yasalar hiçbir işe yaramıyor demektir.”

Yazarın Diğer Yazıları