Cafer ZENGİN

HAFTAYA DAMGASINI VURANLAR

Cafer ZENGİN

Bakanlar, atanlar, tutanlar, geçmiş defterleri karıştıranlar, meydan okuyanlar, sallayanlar, gürleyenler, gizleyenler, süsleyenler, konuşanlar, susanlarla, çalışanlar ve kaçanlarla işte size haftaya damgasını vuranlar.

 

 

HABER: KAYSERİSPOR KONGRESİ  

 

Kayseri’de geçtiğimiz hafta en çok konuşulan konu başlığıydı. Ne olacak, ne bitecek, kim ne diyecek? sorularının cevapları merak konusuydu. Borç ne kadar? ‘5 ay önce 140 Milyon olan borç 5 ay sonra nasıl 331 Milyon oldu?’ mevzusu tartışıldı durdu. Kongrede gerçekler neyse, ortaya çıkacak beklentisi buhar oldu. Peki, sonuç ne oldu? Kayseri’de sıradan bir gün… Ne örüyon? Ne örek! Sen ne örüyon? Ne örek! Kongreyi kapatıyorum. Uzatmaya gerek yok! Anladınız zaar…

  

OLAY: AK PARTİLİ MUSTAFA ELİTAŞ: BÜTÜN SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ BANA YETKİ VERDİ

 

Siyasette yer alan bazı isimler ağzıyla kuş tutsa muhalefet ile arayı pek yapamaz. AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş da bu isimlerden biri. Sürekli muhalefetle yaptığı tartışmalarla gündeme gelen, laf atmaları ile bilinen Elitaş, geçtiğimiz hafta dikkat çeken bir söylemle çıktı kamuoyunun karşısına. Elitaş, OSBÜK’ün Marmara Bölgesi toplantısında, Meclis’te görev yaptığı Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonuna atıfta bulunsa gerek “Bütün siyasi parti temsilcileri kendileri adına karar vermem konusunda bana yetki verdi” açıklamasıyla haftaya damgasını vuran olaya imza attı. Bu siyaset tarihinde Elitaş açısından bir ilk ve söylem itibariyle de bir olay.

 

 

BELEDİYE BAŞKANI: İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK

 

Belediyecilikte iktidardaysanız işler kolaydır. Çünkü iktidar gücü yoluyla kapılar açılır, engeller kolay kaldırılır, ancak muhalefetteyseniz işler zorlaşır. O yüzden beceri ya da mücadele ortaya koymalısınız. Bu çerçevede İncesu Belediyesi’nin borcunu 5-6 ay gibi bir sürede önemli miktarda düşüren, ardından da İYİ Partili Başkanı Mustafa İlmek, ‘Belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere 5 araç aldık ve araç filomuzu güçlendirdik’ açıklamasıyla haftanın belediye başkanı.

 

 

PARTİ: MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

MHP Melikgazi İlçe teşkilatı geçtiğimiz hafta düzenlediği programa İl Başkanı Serkan Tok’un çağrısı damgasını vurdu. Tok, partililerine seslenerek “Eşlerimizin de kadın kollarına katılım sağlaması ile daha güçlü olacağımızı düşünüyorum” diye konuştu. Tok, ayrıca “İki aslan milletvekilimiz var. Biri dünya devletlerini geziyor, diğeri de Türkiye sınırları içerisinde girilmedik mahalle bırakmamış” sözleri ile de dikkat çekti.

  

SİYASETÇİ: CHP MİLLETVEKİLİ ÇETİN ARIK

 Kastamonulular pastırmamıza el attı, sahip çıktı, vekillerin çıtı çıkmadı. Hızlı treni kaptırdık, teşvikleri kaptırdık, kamudan fazla pay alamayıp, kaynakları kaptırdık derken bari pastırmayı kaptırmayalım derken ve tam da umutların tükendiği noktada Ankara’dan bir ses geldi. CHP Milletvekili Çetin Arık, elinde pastırma ile görünüverdi. ‘AK Parti Kayseri milletvekillerine 'pastırmaya sahip çıkma’ çağrısı yapan ve bununla da kalmayıp, fiyatı ile cep yakmasına rağmen paraya kıyıp pastırma alan ve bunu da gazetecilere dağıtıp, aynı zamanda pastırmanın tanıtımını yapan Arık, haftanın siyasetçisi oluyor.

 

   

BÜROKRAT: VALİ ŞEHMUS GÜNAYDIN

 Kamu kurumlarında görev yapan personele seslenip, “Yaptığınız işin hakkını verin”  diyen Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, bu çağrısıyla haftanın bürokratı.

  

İŞ ADAMI: OSB BAŞKANI TAHİR NURSAÇAN

 “Bana bir OSB yetmez, 10 tane…Yok, o da yetmez 20 tane” diyerek 21 OSB’nin bölge koordinatörü olan Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Nursaçan, organize mücadelesiyle haftanın iş adamı.

   

SESSİZ: AK PARTİ KAYSERİ MİLLETVEKİLİ MEHMET ÖZHASEKİ

 Kayserispor kongresinde konuştu, ama pastırma tartışmasında sesi çıkmadı, konuyu teğet geçti. Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, geçtiğimiz hafta iki kenti karşı karşıya getiren kıyası, ilk ağızdan ona söylenmişti. Pastırma yazına inat, pastırma sessizliği ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı da olan Mehmet Özhaseki, haftanın sessizi.

  

 

ODA: KAYSERİ TİCARET BORSASI

 Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ikram edilen Kayseri pastırmasının doğranış şeklinde hata olabileceğine dair farklı çıkışı ve pastırma savunmasıyla odasını haftanın odası yapıyor.

 

 

 

DERNEK: KADIN DERNEKLERİ

 5 Aralık 1934 tarihinde Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri gerçekleşti ve kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Bu aynı zamanda dünyada da bir ilkti. İşte bu kapsamda geçtiğimiz hafta önemli günün yıldönümünde Atatürk’ü sevgiyle, saygıyla, özlemle anan, “Millet olarak ona çok şey borçluyuz” diyen tüm kadın dernekleri, haftaya damgasını vuruyor.

 

 

 

TARTIŞMA: BÜYÜME TARTIŞMASI

 2019 yılı büyüme rakamları açıklandı. Bu konuda farklı açıklamalar yapılıp, farklı tepkiler gösterildi.  Her dönem büyüme tantanasının halka neden yansımadığı da tartışılırken kentte iş dünyası temsilcileri de yaptıkları açıklamalarla gündeme damgasını vurdu. Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, “Büyüme rakamı moralimizi yükseltti” derken Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci daha derin bir noktaya parmak basarak, “Önemli olan büyümenin sürdürülebilir olması” Evet, söz şimdi sizde. Büyüme neydi?

 

 

  

SENDİKA: KESK ve TÜRK SAĞLIK-SEN

 Bu hafta KESK Sözcüsü Orhan Karakaya, ekonomi gündemine yönelik çıkışı ile haberlere konu oldu. Daha doğrusu olmak istedi. Malum basında pek yer alamıyorlar. “Hayat pahalılığı artmaya devam ediyor. Büyüme rakamları gerçeği yansıtmıyor. “Küçük kesim büyüyor, çoğunluk küçülüyor” diyen ve ayrıca işsizlik yarasına da parmak basıp, “İşsizlik son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır” diyen Karakaya ile KESK bu alanda yer alıyor. 

 Ve gelelim Türk Sağlık-Sen’e. Bu haftaya damgasını vuran bir diğer sendika oldular. Döner sermaye sistemine yönelik iflaslı, helvalı tepkileri ile Şube Başkanı Kamil Ünal ve yönetimi, eylemleri ile dikkatlerden kaçmadılar.

 

 

CEZA TAHTASI: HAVA KİRLİLİĞİ

 Yıllardır kentin başına dert. Alınan birçok önleme rağmen, önlenemeyen ve sağlığı ciddi oranda tehdit eden kirlilik bu hafta ceza tahtasında.

 

 HAFTANIN FOTOĞRAFI: KAYSERİSPOR TARAFTARLARI

 Daha önce hep el üstünde tutulan, övülen ve kar kış demeden Kayserispor diye, ancak son kongrede salona alınmayan taraftarlar, haftanın fotoğrafı.

 

 

 SPOR OLAYI: ‘CARİ AÇIK VAR’

 Kayserispor'un olağan genel kurulunda Berna Gözbaşı başkan olarak seçildi. Süper Lig tarihinin ilk kadın başkanı olan ve “Bu işe yüreğimi koydum” diyen Berna Gözbaşı, “Futbol sektöründe cari açık var" şeklindeki açık tespiti ile…

 

 

 HAFTANIN ETKİNLİĞİ: KİGDER’İN UMUT OL KONSERİ

 Kayseri’de, Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği (KİGDER) tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen ve korosunda engelli çocuklarında yer aldığı konser yoğun ilgi gördü. KİGDER’in, umut ol çağrısı ve anlamlı etkinliği haftaya damgasını vuruyor.

 

 

HAFTANIN SÖZÜ: MHP MİLLETVEKİLİ BAKİ ERSOY:

 MHP Milletvekili Baki Ersoy’un, Kayserispor kongresi ile ilgili olarak yaptığı açıklama: “Kayserisporlular’ın vicdanında siz hiçbir zaman ibra olamazsınız, bunu da böyle bilin. Bu işin peşini bırakmayacağız. Burada ibra olması demek bir anlama gelmiyor. Burada yapılan yolsuzlukların hepsini tek tek ortaya çıkartacağız"

 

 

SÖZÜN ÖZÜ: KONFÜÇYÜS

 “Yalan söyleyenler, doğru söyleyenlere inanmazlar.”

Yazarın Diğer Yazıları