Beyhan Asma

VATAN SEVGİSİ

Beyhan Asma

Ölmek kaderde var, bize ürküntü vermiyor; Lâkin vatandan ayrılışın ızdırâbı zor. Hiç dönmemek ölüm gecesinden bu sâhile; Bitmez bir özleyiştir, ölümden beter bile. 
                                                                                            Yahya Kemal Beyatlı
 
Vatan, insanın geçmişten emanet aldığı, acı-tatlı hatıralarıyla üzerinde yaşadığı toprak parçasının adıdır. Bu nedenle insan, tarih ve kültürünün şekillendiği, akraba ve ecdadının yaşadığı topraklara karşı ayrı bir sevgi, oradan uzaklaştığı zaman da ona özlem ve hasret duyar. Ecdadımız bundan hareketle; “Ana gibi yâr, vatan gibi diyar olmaz.” diyerek bu duyguyu en güzel şekilde ifade etmiştir. Toplulukların millet hâline gelebilmesi için, dil birliği, kültür birliği son derece önemlidir. Ancak bu topluluklar “vatan” adını verdikleri, aynı coğrafyada ortak kültürel unsurları bir arada yaşamıyorlarsa millet olmanın en önemli vasıflarından biri eksik kalmış demektir. Türklerin Asya’dan başlayan maceralarından Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasına kadar süreçte, Türklerde “vatan” algısının nasıl olduğu konusunda bir değerlendirme yapıldığında; dönemlere göre farklılık arz eden takdimlere rağmen, Türklerde “vatan” kavramının Türklük duygusuyla beraber geliştiği ve Türkler için vatanın kutsal bir kavram olduğu görülür.
…Bastığın yerleri “toprak” diyerek geçme, tanı: Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı. ….” 
Mehmet Akif Ersoy, Türk milletinin bir ferdi olmaktan her zaman gurur duymaktaydı. Şan ve şerefle dolu Türk tarihine hayrandı. Bunu eserlerinde yansıtmıştı. Amacı, yurdunu, milletini seven, sahip çıkan ve yeri geldiğinde uğrunda ölebilen karakterde insanlar yetişmesini sağlamaktı. Bunu şu dizelerle dile getirmekteydi. Türklerin en büyük özelliklerinden birisi vatanını aşk derecesinde sevmeleridir diyebiliriz. Türkün ruhunu ve vücudunu oluşturan unsurların içerisinde vatandan bir parça var gibidir. "Mal canın yongasıdır." diyen Türkler, vatanlarını mallarından daha çok sevdiklerinden, Vatan uğruna canlarını vermekten çekinmezler. Türkler için "At avrat, silah" çok önemlidir. Bu üç nesne namustur. Bunlar için kavga edilir. Gerekirse can verilir. Ama bu üç nesnenin üzerinde birisi daha vardır ki, hepsinin önünde gelir Kuşkusuz bu vatan sevgisidir. Ulu Önder Atatürk, vatan sevgisinin ve özgür yaşamanın güzelliğini şöyle anlatıyor: "Vatan toprağı! Sana her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. 
 
 

Yazarın Diğer Yazıları