Beyhan Asma

LÜTFEN 4 KURALA UYALIM!

Beyhan Asma

Korona ile mücadelede kritik eşiği aşan Türkiye AVM’ler ve berberleri açarak, sokak ve seyahat kısıtlamalarını da gevşeterek adım adım normal hayata geçmesi ile birlikte; ancak ve ancak, hiç şüphesiz yeni normalin olmazsa olmaz kuralları da var: Kalabalık oluşturmamak, maske takmak, sosyal mesafeyi korumak ve temizlik kurallarına uymak.

Kesinlikle altını çizerek belirtmek gerekirse ülke olarak bireysel kurallarımızı gevşetmememiz gerekiyor. Zaten alınan esnetme kararlarında da geriye sadece temel kurallar kaldı.

Kalabalık oluşturmamak, mutlaka maske takmak, sosyal mesafeyi korumak ve temizlik kurallarına uymak; yeni normalin kaçınılmaz 4 kuralı. ‘Yeni normal’ kurallarından aşının bulunup ya da çok etkin bir ilacın bulunup bağışıklığın küresel bir şekilde oluşmasından sonra vazgeçilebilir. Ondan dolayı ‘yeni normal’ kurallarını bu süreye kadar korumamız ‘mutlaka’gerekiyor.

Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacak. Eğer etkin bir aşı ya da etkin bir tedavi yöntemi bulunamadıktan veya global bir bağışıklık olmadıktan sonra bizim mutlaka AVM’ler de açılsa, okullar da açılsa mutlaka sosyal mesafeyi korumamız lazım, izolasyona, maske takmaya ve hijyen kurallarına dikkat etmemiz lazım.

Eğer biz bu temel kurallara uyarsak herhangi bir artış olacağını söz konusu bile değil!. Ama bu temel kuralları gevşetirsek hiçe sayarsak o zaman yeni vaka sayılarında artış giderek artacak maalesef.

Normale dönüş konuşulsa da esasında normale dönmüyoruz. Yeni hayatın sadece normalini oluşturuyoruz. Yeni normal için sağduyu, sabır ve motivasyon göstermeliyiz.

Mutlaka önemle ciddiyetle yurt genelinde tedbirlere devam etmemiz gerekiyor ve dört önemli kurala uymamız gerekiyor.

Yazarın Diğer Yazıları