'Sizde hiç vicdan yok mu? Kuldan utanmıyorsunuz, Allah korkusu da mı yok?'

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Kayseri'de tarımsal sulamada yaşanan sorunların araştırılması için verdiği önerge Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin oylarıyla reddedildi. Önerge üzerine konuşan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, 'Bahçelik Sulama Birliği'nin 34 köy muhtarına gönderdiği yazı 'Irmak yatağından su kullanma yasaklanmıştır.' diyor. Yani çiftçiye 'Yağmurlu havada size su yok.' diyor. Ya, sizde hiç vicdan yok mu? Hadi kulundan utanmıyorsunuz, Allah korkusu da mı yok? Ya, birkaç kişi dolarına dolar katacak diye binlerce çiftçiyi nasıl açlığa mahkûm edersiniz? Yani siz çiftçinin değil, holdinglerin iktidarısınız.'

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Sizde hiç vicdan yok mu? Kuldan utanmıyorsunuz, Allah korkusu da mı yok?'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri’de tarımsal sulamada sorun yaşayan çiftçilere verdiği sözü yerine getirerek, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Arık’ın hazırladığı Araştırma Önergesi TBMM’de grup önerisi olarak gündeme alınırken önergenin gerekçesini üzerine konuşan Arık, binlerce çiftçinin mağdur edildiğini ifade etti. İktidarın bir yanda “Ekin” dediğini diğer taraftan çiftçiye parasıyla dahi su vermediğini belirten Arık, “Kayseri'mizin Pınarbaşı ilçesinden doğan Tomarza, Develi ve Yahyalı ilçelerimizden geçerek Seyhan Nehri'ne ulaşan Zamantı Irmağı yıllardır binlerce çiftçimiz için geçim kaynağı oldu. Bu iktidara kadar hiçbir hükûmet ne ‘Toprak işleyenin, su kullananın.’ diyen Bülent Ecevit ne Demirel ne Özal ne de Erbakan toprağını suyla buluşturan hiçbir çiftçimizden bir kuruş para almadı ama bu AKP ise ‘Allah'ın suyundan para mı alınır?’ diyerek iktidar oldu, sonra da gücü eline alınca bırakın şebeke suyunu ırmaktan akan suyun dahi parasını aldı. Çiftçiye ‘Su kullanıyorsan parasını ödeyeceksin arkadaş.’ dedi.
Üç insan tipinden korkmak gerekir. Birincisi, tenhada her naneyi yiyip açıkta namus bekçisi kesilenden. İkincisi, zayıfken süt dökmüş kedi edasıyla dolanıp güçlenince sırtlana dönenden. Üçüncüsü, ‘Bir lokma, bir hırka’ edebiyatı yapıp lokmanın ballısı hırkanın allısı peşinde koşandan. Yani zayıfken ‘Allah'ın suyundan para mı alınır?’ diyeceksin, gücü eline geçirince de çiftçinin boğazına sarılacaksın; olmaz böyle bir şey! Sayın milletvekilleri, çiftçinin topraktan başka bir gelir kaynağı yok. Artan mazot, gübre ve tohum fiyatlarına rağmen çiftçi ekmek zorunda, toprağını suyla buluşturmak zorunda. Çiftçi ekti ama binlerce liralık borçla karşı karşıya kaldı. İşte, bunlar su parasını ödeyemeyen çiftçilerimizin borçları: Bakınız, 80 bin lira, 90 bin lira yani 125 bin liralık borçla karşı karşıya kaldı. Çiftçi ödemede kolaylık beklerken, birazcık olsun insaf beklerken bu zalim iktidar çiftçiye verdiği üç kuruşluk tarım desteğine bile göz koydu”
HES’E SU VAR ÇİFTÇİYE YOK!
Ziraat Bankası’nın Demirören grubuna verdiği kredinin peşine düşmediğini ancak çiftçinin tarımsal desteğine bloke koyduğunu ifade eden Arık, konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Çiftçinin yanında olması gereken Ziraat Bankası, bakınız, bu adama verdiği milyonlarca doların peşine düşmedi ama çiftçiye verdiği üç kuruşluk tarım desteğinin peşine düştü. Bakınız, bu golf sahasında gördüğünüz her deliğin millete maliyeti 17,7 milyon dolar. Yani bu beyler bu top deliğe girince ne kadar mutlu oluyorlar, ne kadar gülüyorlar görüyorsunuz.
Bu zalim iktidar bununla da kalmadı, ‘Bizim helikopterlerle plaja inen zengin arkadaşlarımız Zamantı Irmağına HES kurdu, iyi; siz çiftçiler de su kullanıyorsunuz, HES'lere su kalmıyor, enerji de bizim için önemli, bundan sonra size parasıyla dahi su yok.’ dedi. İşte, DSİ 12'nci Bölge Müdürlüğünün çiftçiye gönderdiği genelge, bakınız, sayın milletvekilleri, diyor ki: ‘Enerji çok önemli, suyu HES'lerde kullanacağız, ona göre ekin.’ Bu da Bahçelik Sulama Birliğinin 34 köy muhtarına gönderdiği yazı ‘Irmak yatağından su kullanma yasaklanmıştır.’ diyor. Yani çiftçiye ‘Yağmurlu havada size su yok.’ diyor. Ya, sizde hiç vicdan yok mu, yani hiç mi vicdan yok? Hadi kulundan utanmıyorsunuz, Allah korkusu da mı yok? Ya, birkaç kişi dolarına dolar katacak diye binlerce çiftçiyi nasıl açlığa mahkûm edersiniz? Yani siz çiftçinin değil, holdinglerin iktidarısınız. Seçim zamanı geliyor, bir lokma, bir hırka edebiyatı yapıyorsunuz, seçim bittikten sonra da garbi gurebayı, fakiri fukarayı, çiftçiyi esnafı unutup hırkanın allısı, lokmanın ballısı peşinde koşuyorsunuz.
"UTANMASALAR SINIF BAŞKANINI DA BUNLAR BELİRLEYECEK!"
İktidarın çiftçinin, esnafın derdi ile ilgilenmek yerine Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin başkanını belirlemekle meşgul olduğunu ifade eden Arık, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde çekilen bir fotoğrafı göstererek, “Bu fotoğrafa da iyi bakmanızı isterim, burası Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanının makam odası, kendisi burada yok ama Cumhur İttifakı'nın paydaşları bir araya gelmişler; zannetmeyin ki suyunu ödeyemeyen çiftçiler için bir araya geldiler, zannetmeyin ki esnaf için bir araya geldiler. Ne için bir araya gelmişler biliyor musunuz? Kayseri Esnaf Ve Sanatkârlar Odaları Birliğinde kimin başkan adayı olacağına karar vermek için bir araya gelmişler. Adayları ayaklarına çağırıyorlar, ‘Saraya söz verdik, tek adayla gideceğiz, sen aday olacaksın, sen de aday olmayacaksın, ayağını ona göre denk al.’ diyorlar. Yahu! Utanmasalar ilk okulda kimin sınıf başkanı olacağına dahi bunlar karar verecekler. İnanın ki böyle, inanın ki böyle ama Kayseri'de namuslu esnaflar, Kayseri'de kendi iradesine sahip çıkan esnaflar var, bu zulme ‘Hayır.’ diyecekler ve kendi adaylarını çıkaracaklar” diye konuştu. 
"İKTİDARDAN ÇİFTÇİYE KAÇAKÇI SUÇLAMASI"
Önerge üzerine AKP adına konuşan Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ise mağdur olduğunu ifade eden çiftçilerin kaçak su kullanan çiftçiler olduğunu ifade etti. Yapılan oylamada önerge reddedilirken konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Arık, “Bir yanda çiftçiye ekin diyorlar, diğer yanda üretmek isteyenlere su vermiyorlar. Çiftçi kendi imkanlarıyla tarlasını suluyor bu kez de kaçakçılıkla suçlanıyor. Mesele suyun kaçak kullanılıp kullanılması meselesi değil. Mesele iktidarın tercihleri meselesidir. Bu iktidar milletin değil, holdinglerin iktidarıdır” diye konuştu. 

'Sizde hiç vicdan yok mu? Kuldan utanmıyorsunuz, Allah korkusu da mı yok?'